Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Физиология Сетивни системи Вкусова сетивна система Вкусови луковици и вкусови рецептори

Вкусови луковици и вкусови рецептори

от 19 май 2012г., обновено на 24 юни 2022г.
Редактор: д-р Галина Станева
Вкусови луковици и вкусови рецептори - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Вкусовите рецептори са разположени в специализирани сетивни образувания, които се наричат вкусови луковици. Вкусовите луковици имат овална форма и са разпръснати свободно в лигавицата на небцето, епиглотиса, фаринкса или горната част на хранопровода. Вкусови луковици се разполагат и във вкусовите брадавици (вкусови папили) на езика.

Малките гъбовидни папили (papillae fungiformes) са разпръснати в предните 2/3 на езика и съдържат от 1 до 5 броя вкусови луковици, които обикновено са разположени по върха им. Големите жлебовидни папили (papillae circumvalattae) са подредени V-образно в задната трета на езика и по страничните им страни се разполагат хиляди вкусови луковици. Листовидните папили (papillae foliatae) са разпръснати в задния край на езика и хиляди вкусови луковици се разполагат по страничните им страни. Всяка вкусова луковица съдържа от 50 до 100 вкусови рецептора, подпорни клетки и базални клетки. Обикновено вкусовата луковица е вградена под повърхността на лигавицата и в горния си край има пора, отвор. През този отвор разтворените в слюнката химични вещества влизат в контакт с апикалните части на клетките на вкусовата луковица. Базолатералните части на клетките не контактуват със слюнката, поради наличието на плътни съединения между съседните клетъчни елементи във вкусовата луковица.

луковици и рецептори

Изображение: CC0 Public Domain

Вкусовите рецептори са вторични рецептори (за повече информация на вторичните рецептори прочетете „Сетивни системи“). Всеки от тях е отделна клетка, която в апикалния си край притежава няколко власинки, които се насочват към отвора на вкусовата луковица. До основата на всяка клетка достига нервно влакно. Мястото на контакт между вкусовия рецептор и нервното влакно е химически синапс. Преди достигането си до вкусовия рецептор, сетивните влакна се разклоняват многократно и едно влакно инервира множество вкусови рецептори от различни луковици. Базалните клетки имат важна роля във вкусовата луковица. Те изпълняват функцията на интерневрони. В крайния етап от развитието си базалните клетки се превръщат във вкусови рецептори, които заемат мястото на дегенериралите. Подпорните клетки изпълняват механична и трофична функция.

Вкусовите луковици в предните 2/3 на езика се инервират от хорда тимпани (сетивен клон на лицевия нерв), а тези в задната трета на езика – от клонове на езиково-гълтачния нерв (n. glossopharyngeus). До вкусовите луковици, които са разпъснати по небцето достига клон на лицевия нерв (n.facialis), а до тези във фаринкса и горната част на хранопровода – клон на блуждаещия нерв (n.vagus).

Трансдукция на сигнала във вкусовите рецептори

Вкусовите рецептори осъществяват трансформиране на енергията на химическите вещества, предизвикващи различни вкусови усещания, в биоелектричен потенциал. Вкусовите дразнители, които се намират в храната са различни химически вещества, които се разтварят в слюнката. В слюнката се намират специфични белтъчни молекули, които изпълняват транспортна функция. Те имат способността избирателно да се свързват с определени вкусови дразнители и да ги пренасят до вкусовите рецепторни клетки. Вкусовите дразнители взаимодействат с власинките и с апикалните части на вкусовите рецепторни клетки, които са много богати на различни йонни каналчета и специфични мембранни рецептори. В резултат на това взаимодействие се променя поляризацията на клетъчната мембрана на вкусовия рецептор и възниква рецепторен потенциал. При увреждане на апикалните части на вкусовите рецепторни клетки нормалното вкусово усещане се нарушава.

вкус

Изображение: CC0 Public Domain

През 1927 година Ханс Хенинг постулира съществуването на 4 основни вкусови усещания - за сладко, за солено, за горчиво и за кисело и допуска, че по-сложните стимули водят до създаване на специфични комбинации от основните усещания. Счита се, че четирите основни вкуса се възприемат от различни рецептори. Даден вкусов рецептор е максимално чувствителен към определен вкус и по-слабо отговаря на другите вкусове. Сродни вкусови рецептори се групират в една вкусова луковица. Те имат специфично топографско разпределение в устната кухина. Известно е, че върха на езика е чувствителен към сладко, страничните участъци към солено, а основата – към горчиво. Механизмите, които водят до трансформиране на енергията на всяко едно от четирите основни вкусови дразнения в рецепторен потенциал, включват директни въздействия върху йонните каналчета и индиректни въздействия чрез специфични мембранни рецептори.

Заглавно изображение: CC0 Public Domain

4.1/5 13 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ СТЕВИЯ пакет * 100
38.60лв. 30.88лв. / 15.79 €

СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ СТЕВИЯ пакет * 100

ПРОМО

Библиография

http://www.biology-pages.info/T/Taste.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072592/

https://en.wikipedia.org/wiki/Taste

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

Коментари към Вкусови луковици и вкусови рецептори

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Вкусови луковици и вкусови рецептори
    www.framar.bg 
    на 18 December 2025 в 16:40
    Коментирайте "Вкусови луковици и вкусови рецептори"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Сетивни системи
  • Вкусова сетивна система
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Билки и билкови рецепти при простудни заболяванияБилки и билкови рецепти при простудни заболявания

Билки и билкови рецепти при простудни заболявания

от 18 дек 2025г.Прочети повече
Рискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяванеРискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяване

Рискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяване

от 18 дек 2025г.Прочети повече
Специфичен протеин допринася за развитието на псориазисСпецифичен протеин допринася за развитието на псориазис

Специфичен протеин допринася за развитието на псориазис

от 18 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 8 дни, 3 часа и 40 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 48 дни, 5 часа и 36 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

БИОНИКЕ TRIDERM INTIMATE pH 5.5 ОСВЕЖАВАЩ ИНТИМЕН ГЕЛ 500 мл

Н2 ТАВ МОЛЕКУЛЯРЕН ВОДОРОД таблетки * 30 ХЕРБАМЕДИКА

ПРОТЕИНОВ БАР ПАУЪР КРЪНЧИ ТРОЕН ШОКОЛАД 50 г * 12 FITSPO

ФЕМИЛИ МАРИ ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ + ПЧЕЛЕН ЦВЕТЕН МЕД ампули за пиене * 14

СЮПЛЕ МАМАН капсули * 60 YVES PONROY

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АУЛИН гранули за перорална суспензия 100 мг * 9

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 16:35:39

АУЛИН гранули за перорална суспензия 100 мг * 9

Коментар на: Мира Радева от 18 дек 2025г. в 16:02:01

СОТАХЕКСАЛ таблетки 80 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:46:00

ТРИПТОЗИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:45:11

КСИЗАЛ таблетки 5 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:44:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival