Начало Медицинска енциклопедия Физиология Сетивни системи Вкусова сетивна система Усещане за сладко

Усещане за сладко

Усещане за сладко - изображение

Усещането за сладко е едно от петте основни вкусови усещания. То се предизвиква от много и различни по своя химичен състав съединения. Тези съединения могат да бъдат монозахариди (глюкоза), дизахариди (захароза), алкохоли (глицерин), аминокиселини, белтъци (монелин) и други. Те се свързват с мембранни рецептори, което води до промяна на йонната проницаемост на мембраната на рецепторната клетка.

Най-сладките известни досега съединения са протеините тауматин и монелин. Те са около 100 000 пъти по-сладки от захарозата. Съставът на двата протеина е различен, но вероятността те да се свързват с еднакъв рецептор е голяма.

захарДопуска се съществуването на повече от един мембранни рецептори за сладко, като глюкозата, фруктозата и захарозата се свързват към един същ мембранен рецептор, а изкуствените подсладители (захарин и други) към друг вид рецептори. Повече от един са и механизмите за възникване на усещането за сладко. Един от механизмите включва участието на чувствителни към амилорид натриево-йонни каналчета в апикалната част на мембранните рецептори. Проучванията сочат, че под влияние на захарозата настъпва деполяризационен процес. Друг механизъм предполага участието на G-протеин, който стимулира активността на аденилатциклазата. Увеличава се нивото на цАМФ (цикличен аденозин монофосфат), което води до затваряне на калиевите каналчета и деполяризация на клетъчната мембрана.

Последните изследвания съобщават, че рецепторите за сладък вкус не са разположени само в предната част на езика, а в целия организъм, включително в хипоталамуса и стомашно-чревния тракт. Те са ангажирани с улавянето на хранителни вещества със сладък вкус. При тяхното активиране се наблюдават промени в енергийните запаси и се предизвикват метаболитни и поведенчески реакции с цел поддържане на енергийния баланс. Всички това е прецизно регулирано от външни и вътрешни фактори. Дисфункцията на някои от пътищата свързани с рецепторите са сладък вкус би могла да бъде част от механизми в патогенезата на заболявания като затлъстяване и захарен диабет тип 2.

2.7, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537773/

https://en.wikipedia.org/wiki/Taste_receptor

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867401004512

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЛюбопитноИсторияЛайфстайлИзследванияРецептиЗдравни съветиСнимкиХрани и ястия