Усещане за солено
Усещането за солено е едно от петте основни вкусови усещания. То се предизвиква от редица соли като натриев хлорид (готварска сол, NaCl), калиев хлорид и други. Известно е, че процесът на възприемане на соления вкус не изисква участието на специфични мембранни рецептори (както при усещането за кисело), а се дължи на директното проникване на йони през пасивните (нерегулируеми) йонни каналчета, разположени в апикалната част на мембраната на рецепторите.
Приема се, че основният механизъм, опосредстващ усещането за солено, е проникването на натриеви йони през епителни натриеви каналчета, на каквито са богати всички епителни тъкани. Тези йонни каналчета са различни от потенциал-зависимите натриеви канали в нервното влакно. Те са нерегулируеми и са чувствителни на амилорид. Амилоридът е блокер, който потиска отговора на първичните аферентни вкусови влакна за солено. Той потиска субективното усещане за солено.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ESN FLEXSPRESSO ПРОТЕИН С ВКУС КАФЕ 908 г
ВИНОЦЕТИ МАЛИНОВ ОЦЕТ 250 мл
ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл
ЧЕТКА ЗА ЕЗИК АРТАНА
ЧЕТКА ЗА ЕЗИК ВЕЛСАМЕД
СТЪРГАЛКА ЗА ЕЗИК МЕДНА
Библиография
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11148/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16809639
http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/pregastric/taste.html
Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО
Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“
СТАТИЯТА е свързана към
- Сетивни системи
- Вкусова сетивна система
- СПЕЦИФИЧНИЯТ ВКУС В УСТАТА МОЖЕ ДА Е ПРИЗНАК НА СКРИТО ЗАБОЛЯВАНЕ
- Ягодов, малинов език със или без бели налепи
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Сетивни системи
- Механорецептори
- Вкусни идеи за весели сандвичи
- Ако човек си глътне езика и действаме бързо, можем да спасим живота му
- При киселини и рефлукс сложете кубче лед под езика си
- Вкусова сетивна система
- Бял ягодов език
Коментари към Усещане за солено