Умами

В последните няколко години към четирите основни вкусови усещания се добавя още едно, което се нарича умами (umami, юмами). Умами се дължи на аминокиселините и на първо място от глутамата, който широко се използва в кулинарията. Той се медиира от метаботропните глутаматни рецептори от четвърти тип. Тези рецептори са разновидности на аналогичния мозъчен глутаматен рецептор.
Ескофър, легендарен френски готвач от 19-ти век, приготвя телешко месо, в което е сигурен, че се открива пети вкус, който е тайната за успеха му в кулинарията. През 1908 година е потвърдено съществуване на пети вкус и през 1985 година думата „умами“ е призната за научен термин. Установява се, че умами представлява вкусът на глутаматите и нуклеотидите (гуанозин монофосфат).
Умами има лек вкус, който е трудно да се опише, но остава траен послевкус и предизвиква засилено отделяне на слюнка. Вкусът умами наподобява нещо пикантно, наситено и със завършен вкус. Известно е производството на изкуствен натриев глутамат - мононатриева сол на глутаминовата киселина, познат още като хранителната добавка Е621.
Много храни, които се консумират ежедневно, са богати на умами вкус. Натурално срещащ се глутамат може да се намери в съдържанието на месо и зеленчуци, гъби, узрели домати, китайско зеле, спанак, целина, зелен чай, сирена, скариди пасти, соев сос и други.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ESN FLEXSPRESSO ПРОТЕИН С ВКУС КАФЕ 908 г
ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл
ВИНОЦЕТИ МАЛИНОВ ОЦЕТ 250 мл
СТЪРГАЛКА ЗА ЕЗИК МЕДНА
ЧЕТКА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЕЗИК ФОРМУЛА
НАКРАЙНИК ЗА ЕЗИК MEGASONEX
НовБиблиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Umami
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/apr/09/umami-fifth-taste
https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=15819485
Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО
Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“
СТАТИЯТА е свързана към
- Сетивни системи
- Вкусова сетивна система
- Хранене през тръба
- Хранене при тремор
- Гълтане
- НАРЕДБА № 10 ОТ 24 МАРТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ПО ЧЛ. 262, АЛ. 6, Т. 1 И Т. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА, НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И НА ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ, КАКТО
- Използвайте лавандула, за да успокоите тялото и душата
- Как да поднесем храната по оригинален начин - Десета част
- Хранителни алергии при най-малките
- Нискомаслените храни не винаги са по-здравословни от стандартните
- Вредната храна оказва значителен ефект върху здравето и поведението ни
- Лошият хранителен режим може да увреди обонянието
Коментари към Умами