Умами

В последните няколко години към четирите основни вкусови усещания се добавя още едно, което се нарича умами (umami, юмами). Умами се дължи на аминокиселините и на първо място от глутамата, който широко се използва в кулинарията. Той се медиира от метаботропните глутаматни рецептори от четвърти тип. Тези рецептори са разновидности на аналогичния мозъчен глутаматен рецептор.
Ескофър, легендарен френски готвач от 19-ти век, приготвя телешко месо, в което е сигурен, че се открива пети вкус, който е тайната за успеха му в кулинарията. През 1908 година е потвърдено съществуване на пети вкус и през 1985 година думата „умами“ е призната за научен термин. Установява се, че умами представлява вкусът на глутаматите и нуклеотидите (гуанозин монофосфат).
Умами има лек вкус, който е трудно да се опише, но остава траен послевкус и предизвиква засилено отделяне на слюнка. Вкусът умами наподобява нещо пикантно, наситено и със завършен вкус. Известно е производството на изкуствен натриев глутамат - мононатриева сол на глутаминовата киселина, познат още като хранителната добавка Е621.
Много храни, които се консумират ежедневно, са богати на умами вкус. Натурално срещащ се глутамат може да се намери в съдържанието на месо и зеленчуци, гъби, узрели домати, китайско зеле, спанак, целина, зелен чай, сирена, скариди пасти, соев сос и други.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл
ВИНОЦЕТИ МАЛИНОВ ОЦЕТ 250 мл
НАКРАЙНИК ЗА ЕЗИК MEGASONEX
ЧЕТКА ЗА ЕЗИК ГЪМ
ПЕСИТРО СТЪРГАЛКА ЗА ЕЗИК
ЧЕТКА ЗА ЕЗИК АРТАНА
Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Umami
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/apr/09/umami-fifth-taste
https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=15819485
Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО
Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“
СТАТИЯТА е свързана към
- Сетивни системи
- Вкусова сетивна система
- Ягодов, малинов език със или без бели налепи
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Движения на стомаха
- Секреция на стомашен сок
- Краставица
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Как правилно да увием в алуминиево фолио месо, риба, плодове и зеленчуци?
- Храни, богати на калций
- Хранене през тръба
Коментари към Умами