Начало Медицинска енциклопедия Лечения Миене на зъбите Профилактика и хигиена

Миене на зъбите

Миене на зъбите - изображение

Красивата усмивка, белите и здрави зъби са плод на малко воля и дисциплина и разбира се ежедневна грижа за устната кухина.

Нещо толкова просто, като миене на зъбите, се оказва, че затруднява милиони хора в световен мащаб по един или друг начин. Мислим си, че този ежедневен навик, добре познат на всички от ранна детска възраст, няма с какво да ни изненада, но специалистите в областта ни оборват с аргументите си.

Миете ли зъбите си по два пъти на ден или честичко пропускате преди лягане, защото сте много изморени и искате възможно най-бързо да се отпуснете на меката възглавница? Миете ли зъбите си в продължение на две минути или както почти две трети от всички анкетирани отбивате номера с около 30 до 40 секунди? Използвате ли конец за зъби ежедневно или кутийката събира прах на дъното на шкафчето?

В зависимост от отговорите ви на тези въпроси много специалисти по дентална хигиена могат още преди да отворите уста за преглед да предположат какво ще ги завари вътре и какви проблеми да очакват.

Зъбите, нашите собствени, могат да ни служат вярно цял живот при условие, че полагаме необходимите грижи за тях и не отлагаме посещението при зъболекаря.

Приучаването към добра орална хигиена още от ранна детска възраст и създаването на добра техника на измиване на зъбите е навик, който дългосрочно ще ви се отплати многократно, защитавайки ви от болезнени заболявания, засягащи зъбите, страховити и мъчителни посещения при зъболекаря, много разходи, притеснения и време.

Усвояването на техниките на правилното миене на зъбите и прилагането им стриктно всеки ден, поне по два пъти, ще ви спаси от много от добре познатите болести, ангажиращи зъбите.

Според статистически проучвания в областта редовното миене на зъбите намалява риска от развитие на увреждания на зъбите с почти 90 %.

Важно е да се отбележи, че всички (с много, много малки изключения) болести, засягащи зъбния емайл, пулпа и различните части от структурата на зъба, са напълно предотвратими.

Защо е необходимо ежедневно измиване на зъбите?

Защо е необходимо ежедневното миене на зъбите?

Ако сте от хората, които изпитват панически страх само при мисълта за посещение на зъболекаря, било то и за рутинен преглед, то вероятно сте (или би трябвало да сте) сред най-педантичните по отношение на измиването на зъбите.

Но истината е, че колкото по-добре се грижите за зъбите си (в рамките на разумното, разбира се, а не ексцесивно измиване едва ли не след всяка хапка), толкова по-рядко ще имате проблеми при рутинен преглед. Целта на профилактичните изследвания е ранна диагностика, съответно ранно лечение на налични увреждания на зъбите.

В повечето случаи се касае за натрупване на зъбна плака (образувание, плътно прилягащо и полепващо по зъбите, съдържащо мъртви клетки, остатъци от храна, бактерии и други), която с течение на времето води до увреждане на целостта на зъбния емайл, съответно води до появата на кариес.

Нелекуваните кариеси от своя страна могат да провокират многократно по-сериозни проблеми, чието лечение е продължително, често пъти болезнено, а в някои случаи може да доведе до раздяла с някои от зъбите.

Професионалното почистване с помощта на специална апаратура, предназначена за цялостно и дълбоко отстраняване на зъбния камък, значително намалява рисковете от проблеми впоследствие.

В зависимост от редица индивидуални особености (наличие на определени ензими в слюнката, киселинност на слюнката и други) някои лица показва повишена склонност към натрупване на плака, съответно по-често развиват кариес, докато при други в самата слюнка се съдържат ензими, които предотвратяват нейното натрупване и съответно не е необходимо професионално почистване.

В зависимост от киселинността на слюнката е налице повишена или намалена вероятност от създаване на благоприятни условия за съвместно съжителство с различни вредни бактериални причинители в устната кухина, което също има значение при определяне на риска от изява на заболявания на зъбите.

При всички случаи редовната грижа за зъбите и добрата орална хигиена намаляват риска от появата главно на следните болести на устната кухина, слюнчените жлези и челюстите:

Освен типичните, предполагаеми, логични заболявания, засягащи зъбите редовната грижа и добра орална хигиена значително намаляват риска от развитие на някои сърдечни заболявания, някои видове неопластични заболявания (тумори), менингит, болести на дихателната система.

Различни проучвания в областта показват повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и сърдечно-съдова смъртност при лица с лоша устна хигиена. Повишеният риск се дължи на възможността за проникване през пространствата около зъбите и малките кръвоносни съдове в устната кухина на патогенни причинители, които с помощта на системната циркулация могат да засегнат всеки един орган и система.

Интересни проучвания отбелязват връзка между лошата орална хигиена и емоционалната лабилност, честите промени в настроението и тонуса, наличие на депресивни епизоди и други.

Миенето на зъбите не само се грижи за доброто настроение и тонус, но може да ви помогне и в още една сфера, а именно да облечете любимите си дънки, които са ви отеснели преди няколко месеца (или дори години).

Многобройни доказателства сочат намаляване на апетита след измиване на зъбите, като много специалисти в областта на храненето препоръчват измиване на зъбите след ранната вечеря, което от своя страна изпраща сигнали към мозъка, че времето за хранене е приключило (допълнителен ефект създават и някои от съставките в пастите за зъби, като например мента).

Миенето на зъбите, колкото и учудващо да звучи, не е просто акт на търкането им с четката за няколко секунди, а трябва да се изпълнява с правилна техника и определена продължителност за постигане на оптимални резултати.

Правилно миене на зъбите

Правилно миене на зъбите

За правилно измиване на зъбите са ви необходими и подходящите инструменти за целта, а именно четка за зъби и паста за зъби.

Препоръчват се четки с по-малка площ на главата (за достигане до трудно достъпните места) и с мек косъм (твърдите четки могат да доведат до нарушаване и надраскване на повърхността на емайла, да разранят венците).

При избора на модел се препоръчва такива, които на обратната част на главата (на гърба) имат специално предназначена за почистване на езика грапава повърхност. Почистването на езика с четката за зъби е от изключително важно значение, тъй като там се задържат множество бактерии, които стават причина впоследствие за лош дъх.

При избора на паста за зъби съществува голямо разнообразие от марки, модели и с различни особености (за чувствителни зъби, за избелване, освежаващи и други), като най-важното условие е съдържанието на флуорид в пастата. Флуоридът е важна субстанция, която се грижи за поддържане здравината на емайла, отстраняване на замърсяванията и създаване на покривен защитен слой.

Не се колебайте да проверите състава на избраната от вас паста, като обърнете специално внимание на съдържанието на флуорид и неговото количество, като се препоръчват стойности от порядъка на 1400 PPM (parts per million, части на милион).

Винаги измивайте добре четката за зъби след употреба и я съхранявайте правилно, за намаляване на риска от бактериален свръхрастеж. Използването на капачета за главичката на четката не се препоръчва, тъй като се създават идеални условия за населяване с патогенни бактерии.

Основните полезни съвети по отношение на правилната техника за измиване на зъбите включват:

 • измиване на зъбите два пъти дневно (сутрин и вечер) с продължителност от 2 минути
 • правилно съхранение и експлоатация на четката за зъби и подмяна при първите признаци на захабяване или на всеки три месеца
 • четката се намокря с вода и се поставя малко количество паста за зъби (колкото грахово зърно)
 • по време на миенето четката се държи под ъгъл от 45 градуса спрямо венеца като се извършват въртеливи движения или движения напред и назад
 • не натискайте силно, за да не нараните повърхностния слой на емайла и венците
 • отделете достатъчно време за всички зъби като се съсредоточавате върху няколко наведнъж и не забравяте да ангажирате всички повърхности (предна, задна, дъвкателна)
 • след измиване изплюйте излишните количества паста за зъби и не изплаквайте: специалистите съветват да не изплаквате с вода устата си след миене, за да запазите протективния филм, който флуоридът в пастата за зъби създава

По отношение на необходимостта и ефективността от употребата на вода за уста съществуват различни мнения. Според голям процент от специалистите водата за уста не съдържа достатъчно флуорид (ако изобщо съдържа) и нейното използване няма особени предимства по отношение на чистотата на устната кухина, колкото до оставянето на лъжливо чувство за свежест.

Миене на зъбите с електрическа четка или с обикновена четка за зъби

Миене на зъбите с обикновена или с електрическа четка?

В близкото минало хората са използвали всевъзможни приспособления за измиване на зъбите, като успоредно с развитието, модернизирането и навлизането на новите технологии, неотменно се засяга и тази област от живота на човек.

В днешно време могат да се открият всевъзможни модели електрически четки с различни модификации, приспособления за по-дълбоко почистване, въртяща се и подвижна глава за постигане на правилна техника и достигане на трудно достъпни места.

Основните предимства на електрическата четка за зъби се състоят в по-доброто премахване на плаката. Плаката сама по себе си е полепнала по повърхността на зъбите и за нейното отстраняване са необходими активни движения, усилия и постоянство.

Доверете се на модел с малка глава, която е подвижна (позволява движения напред, назад и настрани), с мек косъм. Моделите с твърд косъм и неподвижна глава могат да доведат до нараняване на емайла, разраняване на венеца и като цяло са по-трудни за боравене с тях.

Основният недостатък на електрическите четки за зъби е от финансов аспект, тъй като най-евтините модели са неколкократно по-скъпи от обикновените четки за зъби.

В случай, че имате правилна техника на измиване на зъбите и сте постоянни и дисциплинирани в грижата си за оралната хигиена, вида на четката за зъби (обикновена или електрическа) не е от толкова голямо значение.

Все пак някои индивидуални фактори (повишено образуване на плака например) могат да се окажат причина за необходимост от използване на дълбоко почистващи средства. По тази причина се препоръчва да се консултирате с вашия зъболекар за най-подходящите за вашето състояние четка и паста за зъби.

Използвате ли конец за зъби?

Използвате ли конец за зъби?

Четките за зъби, дори най-добрите модели електрически четки, не могат да заместят добрия стар конец за зъби. Най-важното при поддържането на устната хигиена е измиването и отстраняването на замърсяванията от всички повърхности на зъбите.

Най-често пропусканото пространство, което впоследствие се оказва проблемно и дори може да доведе до формиране на кариес при лица, които стриктно измиват зъбите си, е пространството между отделните зъби. Там четката за зъби не може да проникне достатъчно добре, поради което на помощ идват конците за зъби.

За извличане на оптимални ползи от този верен съюзник в борбата с плаката е важна правилната техника на изпълнение (при неправилна употреба не се постига желаният ефект, като резултатът се заключва до разкървяване на венците, раздразнение и риск от инфекция):

 • метод чрез обвиване на пръста: за целта ви е необходим конец с дължина между 45 и 50 сантиметра, който се увива на показалеца или средния пръст на лявата ръка и на показалеца или средния пръст на дясната ръка, докато разстоянието между двете ръце остане средно между 5 и 8 сантиметра. След това внимателно, следвайки извивките на зъбите, прокарайте конеца между пространствата, разделящи отделните зъби. При някои лица тези пространства са по-големи и позволяват щателно почистване и лесно проникване, докато при други зъбната редица е така подредена, че прекарването на конеца между два отделни зъба често затруднява пациентите. Бъдете нежни и внимателни, без резки движения, тъй като целта на почистването не е изцапване с кръв на всичко около вас, а отстраняване на замърсяванията. Така прокарвайте конеца, че да почистите добре пространството, без да засягате и наранявате венеца
 • кръгов метод (метод примка): за целта ви е необходим конец с дължина около 30 сантиметра. Завържете двата края един за друг, така че да се оформи примка, с помощта на която се почиства повърхността между зъбите

Препоръчва се използване на конец за зъби веднъж дневно, като неговите отделни характеристики (вид, марка, аромат) нямат особено значение (зависят от индивидуалните предпочитания на всеки).

Възможно е първите няколко пъти да се наблюдава кървене от венците, което обикновено отшумява за няколко дни. Почистването с конец за зъби се извършва преди измиването на зъбите, а не след това.

За поддържане на бяла и здрава усмивка често на помощ идват природните средства и народна медицина. Полезна и подробна информация може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

Кога се мият зъбите?

Кога се мият зъбите? Кое е най-подходящото време за миене на зъбите?

Създаването на полезен навик отнема около 40 дни до пълното му усвояване и възприемане като такъв. Именно по тази причина се препоръчва ранно приучаване към правилната зъбна хигиена, като е важно не само измиването на зъбите, но и времето, когато това се случва.

Така например според много от специалистите по дентално здраве най-подходящото, необходимо и неотменно време за измиване на зъбите е вечер преди лягане. Пропускането на този ритуал повишава риска от натрупване на плака, тъй като през нощта количеството на произвежданата слюнка намалява значително и бактериите в устата имат време за размножаване и населяване с многобройните си представители на зъбите.

Колкото и да сте изморени не пропускайте вечерното измиване на зъбите, направете го свой постоянен навик, независимо колко сте изморени, изтощени, депресирани или друго.

По отношение на сутрешния ритуал с измиването на зъбите съществуват отдавнашни и ожесточени дебати по отношение на това кога е по-правилно, полезно и нужно измиването на зъбите: сутрин веднага след ставане или след закуска.

Като цяло отговорът зависи предимно от това какво закусвате. Така например ако обичайната ви закуска съдържа овесени ядки, мед, хляб или други полепващи по зъбите субстанции, то за предпочитане е измиването на зъбите след закуска. Ако преди по време или след закуска приемате кафе, цитруси или цитрусови сокове се препоръчва измиване на зъбите веднага след ставане, тъй като извършването на ритуала веднага или скоро след прием на цитрусови плодове (пресни, под формата на фреш, смути или други) не е препоръчително и може повече да ви навреди.

В старанието си за поддържане на перфектна устна хигиена някои хора измиват зъбите си веднага след всяко хранене, което от своя страна не е никак препоръчително.

От една страна миенето на зъбите по три или повече пъти на ден е ненужно и може да доведе до нарушаване целостта на емайла, а от друга страна измиването веднага след хранене може да доведе до надраскване и допълните увреждане на целостта на тяхната структура.

Специалистите препоръчват измиване на зъбите приблизително един час след хранене. За подобряване на усещането за свежест след хранене и преди измиването на зъбите може да пиете повече вода или да дъвчете за кратко дъвка без захар (последното не е особено препоръчително, особено за продължителен период, тъй като може да доведе до подуване на корема, но пък от друга страна създава чувство за ситост и може да ви помогне в случай, че сте на диета и се опитвате да приемате по-малко количества храна).

Най-неподходящото време за измиване на зъбите е веднага след консумация на кисели напитки или храни (кафе, захарни изделия, цитруси, вино и други), тъй като киселинната среда води до омекване на емайла, а последващото търкане допълнително го уврежда.

За намаляване на рисковете от ранна раздяла с някой от зъбите, пломбиране на почти всички зъби, пожълтяване на зъбите и други увреждания се препоръчва създаване на правилен навик от най-ранна детска възраст.

Миене на зъбите при деца

Миене на зъбите при деца

След 18 месечна възраст стартира активната грижа за добрата орална хигиена при децата, като според специалистите това е препоръчителната възраст за първото посещение при зъболекаря.

Много родители водят за първи път децата си в доста по-късна възраст, главно за екстракция на млечен зъб, който не пада сам.

Ранната профилактика от най-крехка възраст е необходима, главно поради характерните физиологични особености на млечните зъби, които са много по-чувствителни на въздействията на редица вредни фактори.

Полезни съвети за правилно миене на зъбите при деца:

 • препоръчва се измиване на зъбите два пъти дневно (сутрин и вечер) в продължение на две минути
 • направете го забавно: в модерното съвремие съществуват многобройни начини за превръщане на рутинно задължение в забавление. Така например са създадени редица приложения за мобилни телефони, които под формата на песнички, клипчета и други мотивират децата да хванат четката за зъби
 • не ги оставяйте без надзор: за да намалите риска от различни непредвидими ситуации (поглъщане на паста за зъби в различни количества, спазване на правилната техника, измиване на четката и други) винаги бъдете до детето си по време на измиването на зъбите, като може да го превърнете в семеен ритуал и така да го въвлечете във фамилните навици (в случай, че само стоите строго до детето и го наблюдавате, може да създадете у него неприятни чувства и емоции)
 • използвайте правилна четка и паста за зъби: на пазара съществува огромно многообразие от продукти, предназначени и специално разработени за деца. Доверете се на мека четка с малка глава, като по отношение на цвета може да дадете свобода на детето си да го избере с цел да превърнете четката от обикновен предмет в мощно оръжие на добрата орална хигиена. По отношение на пастата за зъби многообразието също не е никак малко, като се препоръчва след навършване на три годишна възраст използването на пасти с флуорид в количества, съобразени с детската възраст
 • не пропускайте профилактичните прегледи: препоръчва се посещение на зъболекарския кабинет поне веднъж годишно за намаляване на риска от поява на сериозни увреждания в зъбите, тяхното развитие (правилна захапка, екстракция на млечните зъби)
 • бъдете добър пример: в семейство, в което добрите навици господстват няма място за съмнение, че и детето ще попие от тях, следвайки доверчиво примера на своите родители

Редовното миене на зъбите с помощта на правилна техника и подходящи пособия (четка за зъби, паста, конец за зъби) се грижи за цялостното здравословно състояние и е не просто полезен навик, а начин на живот. Добрата и ранна профилактика е многократно по-лесна за изпълнение, по-приятна и полезна в дългосрочен план от което и да е лечение.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

3.7, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Миене на зъбите

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mouthhealthy.org/en/brushing-mistakes-slideshow
https://www.wikihow.com/Brush-Your-Teeth
https://en.wikipedia.org/wiki/Tooth_brushing
https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/revealed-best-way-brush-teeth-simple-mistakes-millions-making/
https://www.nhs.uk/Livewell/dentalhealth/Pages/Teethcleaningguide.aspx
https://www.colgate.com/en-us/oral-health/basics/brushing-and-flossing/how-to-brush
https://draxe.com/how-to-brush-your-teeth-stop-over-brushing/
https://www.rd.com/health/wellness/how-to-brush-your-teeth/
https://www.webmd.com/oral-health/effective-tooth-brushing-and-flossing
https://bda.org/public/myth-busters-on-brushing-teeth

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиБотаникаИсторияНовиниФизиологияПсихологияЗдравни проблемиХранене при...СпециалистиИзследванияПроизводителиРецептиСпорт и туризъмНормативни актовеСпортНаправления в медицинатаЛеченияСоциални грижиОрганизацииЗаведения