Начало Медицинска енциклопедия Лечения Миене на зъбите

Миене на зъбите

Миене на зъбите - изображение

Миенето на зъбите е свързано с отстраняване на зъбната плака - тънък бактериален филм, който може да причини заболявания на венците и зъбите. Правилното миене на зъбите е с продължителност най - малко две минути, но повечето възрастни не я спазват.

Важни елементи, свързани с миенето на зъбите са четката и пастата за зъби.

  • Четката за зъби представлява инструмент, състоящ се от глава, на която са прикрепени косъмчета и дръжка. Тя се подменя на всеки три месеца. Важно е да се сменя и след настинки, тъй като може да поеме микроорганизми, които да подновят инфекцията.
  • Пастата за зъби представлява гел за подобряване на естетичния вид на зъбите и предпазване от заболявания на зъбите и венците. Той съдържа флуорид, абразивни вещества, ароматизатори и оцветители. На пазара се предлагат различни пасти - срещу кариес, пародонтит, зъбен камък, избелващи, за чувствителни зъби. Най - подходящият тип паста се определя индивидуално в зависимост от зъбните проблеми на всеки човек.

Миенето на зъбите се извършва в следната последователност:

  • Приготвяне на четката за зъби - четката се намокря с вода и върху нея се поставя тънък слой паста;
  • Измиване на външната повърхност на горната и след това долната редица зъби;
  • Измиване на вътрешната повърхност на горната и след това на долната зъбна редица;
  • Измиване на задната повърхност на горните предни зъби;
  • Измиване на задната повърхност на долните предни зъби;
  • Почистване на дъвчащите повърхности;
  • Нежно почистване на езика за отстраняване на бактериите и осигуряване на свеж дъх;
  • Изплакване с вода или с вода за уста.

По време на миенето четката се държи под ъгъл от 45о, спрямо венеца като се извършват въртеливи движения или движения напред - назад. Повечето професионалисти смятат, че четките с мек косъм са по - подходящи за отстраняване на плаката. Използването на четка с твърд косъм може да нарани емайла и да раздразни венците. Четките с малка глава са по - предпочитани, защото могат да достигнат трудно достъпните задни зъби.

Най - подходящото време за миене на зъбите е вечер, преди лягане. Миенето се извършва най - малко два пъти дневно, особено след хранене.

2.8, 4 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Миене на зъбите

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноЛайфстайлИсторияАлтернативна медицинаСнимкиБотаникаПсихологияНовиниФизиологияРецептиСпорт и туризъмХранене при...СпециалистиМедицински изследванияПроизводителиКлинични пътекиЛеченияАнкетиНормативни актовеЗдравни проблемиСпортНаправления в медицинатаСоциални грижиОрганизацииЗаведения