Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на устната кухина, слюнчените жлези и челюстите Гингивит и болести на пародонта

Гингивит и болести на пародонта МКБ K05

Гингивит и болести на пародонта МКБ K05 - изображение

Болести на пародонта или пародонтални заболявания са група болести, при които се засяга един или повече пародонтални тъкани. Такива тъкани са венци, цимент, алвеоларна кост и перидонтално сухожилие. Гингивитите са възпалителни заболявания на венците.

В групата гингивит и болести на пародонта са включени: остър и хроничен гингивит, остър и хроничен пародонтит, пародонтоза и други уточнени и неуточнени болести на пародонта.

Възпаление на венците (гингивит) представлява възпален процес на венците, което протича с поява на ексудат (тъканна течност) и увреждане на тъканите. Гингивитът може да бъде остър гингивит и хроничен гингивит, първичен и вторичен. Първичният гингивит възниква под въздействие на различни фактори - термични, химични, инфекциозни и др. Вторичният гингивит представлява признак за друго общо заболяване.

Катарален гингивит е вид остър гингивит. Той се появява под въздействието на зъбен камък, зъбни плаки, корени, неправилно изработени пломби и протези, както и при различни инфекциозни, кръвни, алергични и други общи заболявания. Острото възпаление на венците протича с лек сърбеж, болка, кървене и повишено слюнкоотделяне.
Гноен гингивит като част от гингивит и болести на пародонта е вид остър гингивит. Гнойният гингивит се среща сравнително рядко и възниква в резултат на бактериално усложнение. Заболяването протича с подуване, зачервяване, поява на ранички, абсцеси и засягане на регионалните лимфни възли.
Важно за лечението на гингивитите е да се премахнат локалните дразнители, особено зъбния камък. При катарално възпаление на венците се прилагат антисептици, витамини и подходящи средства за изплакване.
Повече за остър гингивит можете да прочетете при:

Язвен гингивит е хроничен вид гингивит - гингивит и болести на пародонта. Този вид гингивит има инфекциозен произход. Най-често възниква в хода на вирусно заболяване. При това заболяване настъпва некроза на папилите на венеца и те се покриват със сиво-жълти налепи. Засяга се и общото състояние на пациента - болните са отпаднали, телесната температура е повишена.
Хипертрофичен гингивит е хроничен гингивит. Той се среща по-често в млада възраст, при бременни жени и при епилептично болни. При това заболяване настъпва подуване на венците и образуване на малки, гладки и меки възелчета, които лесно кървят.
Друг вид хроничен гингивит е десквамативен гингивит.
Гнойният и язвен гингивит изискват специализирано стоматологично лечение, което включва почистване на зъбния камък, медикаментозно обработване на язвичките, превръзки и прилагане на антибактериални и антигъбични препарати.
Повече за хроничен гингивит можете да прочетете при:

Периодонтитът е набор от възпалителни заболявания засягащи периодонта. Периодонтитът може да бъде остър периодонтит и хроничен периодонтит. Според тежестта лек, средно тежък и тежка форма периодонтит. Симптомите включват зачервяване, оток и кървене от венците. Може да има лош дъх в устата и дълбоки джобове между венците и зъбите.

Остър перидонт, като част от гингивит и болести на пародонта е по-чест от хроничния и засяга по-често по-млади хора, причинява се от бактериална инвазия на пулпата. Като разновидности на острия периодонтит могат да се развият остър перикоронит, пародонтален и периодонтален абсцес. Симптомите са локализирана болка, която започва постепенно и се усилва. Гнойният и серозния периодонтит в диференциална диагноза се различават по тежестта на клиничната картина. Лечението зависи от причините, стадия на развитието и клиничната картина.
Повече за остър периодонтит можете да прочетете при:

Хроничен периодонтит е общо заболяване на устната кухина, състоящо се в хронично възпаление на перидонтални тъкани причинено от натрупване на обилни количества зъбна плака. То може да бъде хроничен перикоронит, комплексен и прост пародонтит, пародонтит без допълнителни особености. Клинично хроничния периодонтит се изявява със зачервяване, оток и кървене от венците, най-често при миене на зъби. Между зъбите по венците могат да се появят дълбоки джобове. Появява се метален вкус и лош дъх в устата.
Повече за хроничен периодонтит можете да прочетете при:

Пародонтоза (Parodontosis) е хронично протичаш възпалително част от гингивит и болести на пародонта - дистрофичен процес на пародонта (периодонта, зъбната алвеола, зъба и прикрепящия апарат на зъба). Предполага се участието на различни фактори - нарушена нервна трофика, имунни механизми, смущения в микроциркулацията и др.
Заболяването започва и протича с хроничен гингивит, който постепенно обхваща и прикрепящия зъбен апарат. Това допринася за образуването на дълбоки джобове между зъба и периодонта, които се изпълват с остатъци от храна, възпалителен ексудат и бактериални колонии. По този начин, поради разхлабване на зъбните връзки, зъбите започват да се разклащат. Успоредно с възпалителния процес се развива и дистрофичен процес в костните алвеолни прегради на зъбите, което създава условие за падането на зъбите. Това заболяване засяга само постоянните зъби. Характерен признак на заболяването е вертикалната деструкция на алвеоларната кост в областта на първичните постоянни кътници и резците. Постепенно зъбите започват да се разклащат. Липсват зъбен камък, кариес или зъбни налепи по засегнатите зъби. С напредването на заболяването може да настъпят и възпалителни изменения и образуване на джобове. Зъбите са подвижни, пациентите се оплакват от затруднено дъвчене.
За поставяне на диагнозата се прави рентгеново изследване на засегнатите зъби, при което се вижда деструкция на алвеоларната кост около засегнатите кътници и резци. Пародонтозата е заболяване, което се развива бързо и при неправилно и навременно лечение води до изпадане на засегнатите зъби.
Повече за пародонтоза можете да прочетете при:

Маргиналните периодонтити могат да се включат към други болести на пародонта и гингивит и болести на пародонта. Те могат да се изявят като остри форми. При тях венците са зачервени и подути, кървят само при лек допир. При палпация има болка и може да изтече гной. При хроничните форми болката е тъпа или по-точно има неприятно усещане, отколкото болка. Лигавицата е оточна, ливидна и кърви при натиск.
Повече за други заболявания на парадонта можете да прочетете при:

 

Неуточнени болест на пародонта са първоначална, ранна, основна и напреднала лезия, които дават клинична картина за болестно състояние на парадонта, но от първоначалния преглед не може да се уточнят причините и точната диагноза. До уточняването и се използва неуточнени болести на пародонта.
Повече за неуточнени болести на пародонта можете да прочетете при:

3.1, 11 гласа

ВИДОВЕ Гингивит и болести на пародонта МКБ K05

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Гингивит и болести на пародонта МКБ K05

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Гингивит и болести на пародонта МКБ K05

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки