Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при пародонтит Лечебни практики при заболявания

Лечение при пародонтит

Лечение при пародонтит - изображение

Зъбите са структури, които ни служат вярно през почти целия ни съзнателен живот, като неглижирането на тяхното състояние може да има огромни, неблагоприятни и системни последици за целия организъм. Често неглижираме грижата за денталното ни здраве и обикновено посещаваме стоматолога при вече наличен проблем, изискващ неговите специални умения и техники.

Превенцията посредством добра устна хигиена може да ви спести редица главоболия, като локалните проблеми, засягащи зъбите, са само малка част от тях.

Редовното подценяване на здравето на зъбите бавно, но прогресивно ги излага на многобройни вредни въздействия, като с течение на времето се наблюдава натрупване на зъбна плака (или известна още като зъбен камък), развитие на гингивит, последващия го пародонтит и всички свързани с него усложнения.

Своевременното лечение при пародонтит, навременната намеса на вашия стоматолог и стриктната дисциплина по отношение на устната хигиена подобряват значително прогнозата, но след определен етап на увреждане пораженията върху зъбните структури стават необратими, а неблагоприятните последици трайни.

Познаването на болестта, рисковите фактори, водещи до нейната поява, симптомите, които я съпътстват и възможните усложнения, подобряват значително мотивацията на пациентите и съдействат за активните превантивни мерки.

 Пародонтит: рискови фактори, усложнения

Пародонтит: рискови фактори за поява, усложнения, последици

Най-честата причина за появата на пародонтит, предхождащите го и следващите го нарушения, е лошата лична хигиена на устната кухина. Лицата, които системно забравят за измиването на зъбите като неделим ритуал от сутрешната и вечерна рутина, са изложени на многократно по-висок риск от поява на различни по вид увреждания на съзъбието.

Лошата устна хигиена често се съпровожда с редица допълнителни рискови фактори, които само влошават ситуацията, ускорявайки уврежданията на зъбите.

Такива например са:

 • прекомерна консумация на сладки храни, газирани напитки, кофеин
 • прием на някои медикаменти: някои лекарства, използвани за лечение на сърдечно-съдови заболявания, някои антибиотици, продължителен прием на кортикостероиди, имуносупресивни медикаменти и други
 • определени подлежащи заболявания с хроничен характер: метаболитен синдром, захарен диабет тип 1 или захарен диабет тип 2, затлъстяване и други повишават риска от развитие на пародонтит
 • заболявания, водещи до спад в имунната активност: наличието на HIV-инфекция, СПИН, различни лимфоми, злокачествени заболявания с различна локализация водят до повишен риск от увреждания на съзъбието
 • определен хормонален фон: при жени се наблюдава по-висока чувствителност и съответно по-висок риск от развитие на пародонтит по време на бременност, в периода на менопауза, при хормонална заместителна терапия
 • вредни навици: тютюнопушенето и дъвченето на тютюн са най-големите локални вредни фактори, които често се оказват и причина за неуспех от първичната терапия на болестта (резултатите от различни проучвания показват, че в над две трети от случаите на неуспех на първичното лечение се касае за пушачи, които не могат да преустановят вредния навик)
 • генетична предиспозиция: при някои пациенти е налице повишен риск от поява на заболявания на зъбите във връзка с генетична предразположеност, което налага по-високи превантивни мерки от тяхна страна

При първи прояви на пародонтит се препоръчва своевременно лечение в колаборация с личния ви стоматолог, като често мерките са комплексни и съобразени с индивидуалните особености на пациента.

Комплексните мерки целят бързо овладяване проявите на болестта и намаляване риска от развитие на различни по тежест последици. Към едни от най-честите усложнения се включват перманентна увреда на зъбните структури, загуба на зъби, увреждане структурата на челюстите, абсцеси, но също и риск от системни увреждания като например сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, респираторни увреждания, патология на бременността (прееклампсия, раждане на плод с ниско за възрастта тегло и други).

Полезна и подробна информация по отношение на болестта може да намерите на:

 Лечение при пародонтит: подобряване на хигиената

Лечение при пародонтит: общи мерки, подобряване на хигиената

Общите мерки за лечение на пародонтит са най-лесни за изпълнение от пациентите, практически не причиняват болка или дискомфорт, не крият рискове от странични ефекти и нежелани прояви, но от друга страна са свързани с необходимост от най-висока дисциплина.

Необходимо е стриктно постоянство, воля и контрол, ежедневно изпълнение на препоръчителните хигиенни ритуали и проследяване състоянието от личния стоматолог.

Най-общо се препоръчва следното:

 • ежедневно измиване на зъбите поне два пъти или след всяко хранене
 • използване на мека обикновена четка или електрическа четка за зъби
 • използване на паста за зъби, съдържаща флуор
 • използване на конец за зъби поне веднъж дневно: дори електрическите четки не могат да проникнат до трудно достъпните места, при което на помощ идва добрият стар конец за зъби, който се справя отлично с пространствата между зъбите, честа локация за натрупване на зъбна плака и поява на кариес
 • при възможност използване на интрадентална четка
 • след измиване на зъбите с конец и четка за зъби се препоръчва изплакване с подходяща вода за уста (може да се консултирате с вашия стоматолог за подходяща за вашите зъби вода за уста)
 • подмяна на четката за зъби на всеки три до максимум четири месеца
 • използване само на личните принадлежности (споделянето на чужда четка за зъби крие сериозни рискове от бактериална контаминация)
 • ограничаване или пълен отказ от тютюнопушене, дъвчене на тютюн и други подобни вредни навици
 • подобряване на хранителния режим: ограничаване на сладкарските изделия, газирани и подсладени напитки, кофеин-съдържащи напитки и прием на богати на есенциални нутриенти продукти, пресни плодове и зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни (редица хранителни продукти, като например ябълки, ягоди и други се грижат по естествен път за красотата на вашата усмивка)

Препоръчва се редовно посещение на кабинета на стоматолога (поне два пъти в годината), като по преценка на лекуващия стоматолог се предприемат и други мерки (лекарствена терапия, почистване на зъбния камък с подходящи методики или други лечебни мероприятия).

 Лечение при пародонтит: антибиотици, антисептици, почистване на зъбната плака

Лечение при пародонтит с подходящи лекарства и слабо инвазивни техники

За лечение на пародонтит често се използват и подходящи медикаментозни средства под формата на локални препарати (за локално нанасяне по повърхността на венците или зъбите, сдъвкване и попадане на частиците между зъбите, изплакване на устната кухина и други) или системни средства (за перорална употреба).

Най-често използваните агенти са от групите на антибиотиците (с цел убиване или потискане на растежа на патогенната микрофлора в устната кухина) и антисептици и дезинфектанти.

Към най-често използваните средства се включват:

 • антибиотици за перорална употреба: прилагат се под формата на капсули или таблетки като се избира подходящ агент, който от една страна да покрива бактериалната флора, а от друга страна да показва добра и висока екскреция в слюнката (например спирамицин, олеандомицин, йозамицин, но също и миноциклин и други). Обикновено се назначават в краткосрочен терапевтичен курс с цел минимизиране рисковете от нежелани ефекти
 • антибиотици за локална употреба под формата на гел, разтвор, вода за уста: доксициклин в състава на антибиотичните гелове се прилага обикновено след почистване на зъбните повърхности от стоматолога като се обтриват добре периодонталните джобчета. Целта е проникване на антибиотика в дълбочина и засягане на всички налични патогени
 • антисептична гъба или резенче: след дълбоко и щателно почистване или по-сериозна манипулация се прилагат често антисептични гъби с хлорхексидин, които представляват малки желатинови резенчета, съдържащи антисептика, които се поставят в периодонталните джобчета и бавно отделят от лекарството, осигурявайки по-дълъг ефект
 • антибиотични микросфери: това са малки частици, съдържащи активна съставка антибиотика миноциклин, като се поставят в периодонталните джобове и бавно отделят антибиотика, като се използват за редукция на бактериалната инвазия и намаляване размерите на периодонталните джобчета
 • антисептична вода за уста: препаратите за изплакване на устната кухина с хлорхексидин показват изключително добри антисептични свойства и често се препоръчват в хода на комплексната терапия

Обикновено преди назначаването на подходяща медикаментозна терапия се извършва минимално инвазивна процедура за почистване на зъбните структури, като обикновено тези мерки са достатъчни при леките и начеващи форми на пародонтит.

Вашият стоматолог ще предприеме почистване на зъбната плака и зъбния камък с помощта на подходяща методика, като може да използва ултразвук, лазер, мануална техника и други. Целта е щателно почистване на зъбите, отстраняване на натрупаните плаки и микроорганизми, осигуряване на добра хигиена.

При някои пациенти се налага въздействие и върху корените и тяхното обстойно почистване с помощта на подходяща апаратура.

След почистване на зъбните структури обикновено стоматологът ще постави локално антисептично и/или антибиотично средство и ще ви посъветва да продължите с грижите.

Често тези мерки са достатъчни и при последваща подходяща грижа за здравето на устната кухина болните са извън риск от сериозни усложнения (абсцеси, загуба на зъби). Но при някои пациенти напредналият процес не може да бъде предотвратен и пораженията са перманентни. В такива случаи се налага подходящо хирургично лечение.

 Хирургично лечение при пародонтит (операция)

Хирургично лечение при пародонтит

Основната промяна, която се наблюдава с напредването на пародонтита, е отдръпване на венците и челюстите от зъбните структури, като се формират големи пространства между тях, в които се създават благоприятни условия за натрупване и размножаване на различни патогени.

В резултат се наблюдава задълбочаване на увреждането, тъй като патогените предизвикват локална реакция и освобождаване на различни субстанции, които също водят до увреждане на зъбните структури. В крайна сметка процесът бавно, но прогресивно води до загуба на зъби с възможно засягане и на костите на челюстите.

При напреднал, авансирал пародонтит, с налични тежки увреждания, при който не е възможно постигане на желания ефект само с помощта на слабо инвазивни манипулации и лекарства, се предприема подходящо хирургично лечение.

Видът на терапията се определя от лекуващия стоматолог въз основа на степента и тежестта на увреждане, някои индивидуални особености на пациента, възраст, общо здравословно състояние и други.

Към най-често предлаганите терапевтични опции се включват следните:

 • операция за намаляване размерите на формирания джоб: целта е почистване в дълбочина, повдигане ръбовете на венеца и неговото плътно прилепване към зъбната структура след почистване
 • присадки от меки тъкани: с напредване на процеса ивицата на венеца се отдръпва и изтънява все повече. За подобряване на нейното състояние в някои случаи се налага присадка на меки тъкани, които обикновено се взимат от небцето или друг подходящ източник и се прикрепя по подходящ начин към венеца, като по този начин се предотвратява последваща загуба на тъканите и оголване на зъба
 • присаждане на кост: прилага се при отстраняване на заобикалящите корена на зъба костни структури, като присадката може да се състои от собствени костни тъкани, донорска кост или синтетична. Костната присадка подпомага превенцията на загуба на зъба, придържайки го стабилно към съответното му място и служейки като платформа за растеж на естествената кост
 • насочена регенерация на тъканите: с помощта на специална техника и материали, локализирани между костта и венеца, се осигурява растеж на разрушената от бактериите костна тъкан
 • използване на тъкан-стимулиращи протеини: локалното приложение в кореновата система на увредения зъб на специален гел, съдържащ протеини, стимулиращи тъканния растеж, подпомага регенерацията на зъбните структури и тъкани

Оперативното лечение при пародонтит крие известни рискове за пациентите (най-често от инфекция, кървене, постоперативна болка, изтръпване, промяна във вкуса и други), но е единствената опция при пациенти с авансирал процес.

Извършването на подходящата за конкретния пациент манипулация от добре обучен за целта специалист с добра апаратура значително ограничава рисковете от сериозни нежелани ефекти.

За да се избегне необходимостта от хирургично лечение на пародонтит най-добрите мерки включват превенция на болестта и предпазване от самото начало. Добрата грижа за устната кухина няма да ви отнеме повече от десетина минути всеки ден, а ще ви спести твърде много евентуални усложнения.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/diagnosis-treatment/drc-20354479
https://www.medicalnewstoday.com/articles/242321.php
https://www.webmd.com/oral-health/guide/gum-disease-treatments#1
https://www.healthline.com/health/periodontitis
https://www.colgate.com/en-us/oral-health/conditions/gum-disease/successful-treatments-for-advanced-periodontal-disease-1014
https://www.wikihow.com/Treat-Periodontal-Disease
https://www.perio.org/consumer/periodontal-treatments-and-procedures
https://draxe.com/periodontitis/
https://www.webmd.com/oral-health/features/gums-problems-gingivitis#1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияИсторияБотаникаНовиниСоциални грижиЛайфстайлСпециалистиЗаведенияХранене при...Алт. медицинаСнимкиТестовеВидеоНаучни публикацииПсихологияНормативни актовеИнтервютаКлинични пътекиОрганизацииАнкетиДиетиГеографияСпортЛичностиНаправления в медицинатаИзследванияПроизводители