Начало Медицинска енциклопедия Лечения Скоби Помощни средства и медицински изделия

Скоби

Скоби - изображение

Зъбните скоби са вид лечение, което се използва за корекция на събрани, изкривени, издадени зъби, зъби извън зъбната редица или с неправилно разстояние между тях. Чрез поставянето им в правилната позиция, скобите спомагат за формирането на здрава и атрактивна усмивка.

Когато зъбите са изкривени или издадени, поддържането на добра устна хигиена става трудно. При непълноценно измиване на зъбите се повишава рискът от образуване на кариес, заболяване на венците или възможна загуба на зъби. Неправилната захапка повлиява способността на човек да говори и се храни и може да доведе до износване на емайла. Ако горната и долна зъбни редици не се събират правилно, възникват проблеми с челюстите.

Нарушенията в подреждането на зъбите се унаследяват от родителите. Тези състояния могат да бъдат предизвикани също от смучене на палеца, натискане с език, дишане през устата по повод на алергии или уголемени тонзили, травма. Изявяват се обикновено във възрастта между 6 и 12 години - когато израстват постоянните зъби. По тази причина, за да се постигнат оптимални резултати, лечението със скоби трябва да започне между 8 - 14 годишна възраст.

Зъбни скоби носят не само децата, но и възрастните. Целта на лечението е същата, но неговата продължителност е по - голяма. Това се дължи на факта, че при възрастните растежът на лицевите кости е завършил и в зависимост от тежестта на проблема може да се наложи зъбна екстракция или хирургическа интервенция.

Зъбните скоби се изработват от метал, керамика или комбинация от двете. Напоследък се изработват прозрачни скоби. Съществува разнообразие от форми и цветове. Съвременните зъбни скоби са с по - малки размери от предшествениците си, а понякога могат да бъдат прикрепени към вътрешната повърхност на зъбите и да са по - малко забележими. Лечението има различна продължителност при отделните индивиди, но най - често е около две години.

3.6, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Скоби

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияСпортИсторияЛеченияЗаведенияХранене при...ИзследванияАлт. медицинаНаправления в медицинатаБотаникаЛайфстайлСпециалистиНормативни актовеСоциални грижиОрганизацииПроизводители