Начало Медицинска енциклопедия Лечения Избор на подходящи обувки

Избор на подходящи обувки

Избор на подходящи обувки - изображение

Изборът на подходящи обувки е от съществено значение за вашето здраве и комфорт.

Неправилно избраните обувки водят до:

  • намалена работоспособност,
  • мазоли по ходилата,
  • пришки по ходилата.

При продължително носене на неподходящи обувки могат да настъпят изменения в стъпалото и в пръстите.

Като стъпалото може да се изкриви към вътрешната или външната повърхност.

Пръстите могат да останат трайно свити.

Правилният избор на обувките трябва да бъде съобразен с:

  • дължината на ходилото,
  • ширина на ходилото,
  • конфигурацията на свода.

При избора на обувки трябва да сте сигурни, че пръстите на краката не се докосват до предната повърхност на обувки, а петите до задната повърхност.

Една от основната причина за болка на ходилата е неподходящо избрани обувки. Причината за болката е заболяването известно в медицината под названието плантарен фасциит т.е. възпаление на фасцията покриваща мускулите от ходилната повърхност на стъпалото.

Това позволява при прегъване на обувките по време на ходене пръстите и петите да не бъдат наранени или пристегнати.

Никога не си купувайте обувки само от номера на обувката написан на кутията.

Обуйте обувките и се разходете из магазина, за да установите дали тези обувки са ви удобни. Правилният избор на обувки е много важен за хора, чийто професии за свързани с продължително стоене на крака.

Освен това много важни са обувките при спортуващите. Има специално създадени обувки, които служат като амортисьор и с това олекотяват и отбременяват тежестта върху стъпалата. За различните видове спорт има различни модели обувки. Така например трениращите тенис се нуждаят от обувки, които осигуряват странична опора на крака. Хората, които обичат спорния туризъм в планината се нуждаят от обувки с по - дебела и по - мека подметка, както и фиксация на глезена. Този тип обувки осигуряват по - голяма стабилност и предпазват крака от нараняване с малки камъчета.


Много важно е също дължината на свода на ходилото ви да съответства с тази на обувките.

Метод, който може да ви помогне да изберете подходящия за вас тип обувки е следния: намокрете краката си и след това стъпвайте върху кафява хартия като наблюдавате направените отпечатъци.

Друг метод е просто да погледнете мястото, където са най - захабени предишните ви чифтове обувки.

Ако си отпечатъкът отбелязва цялата повърхност на стъпалото на крака и не се наблюдава естественото изрязване отвътре - или, ако износвате обувките си от вътрешния ръб - това означава, че имате ниски арки или плоски стъпала. Това означава, че сте склонни към хиперпронация - което означава, че краката ви превиват навътре. Вие трябва да си купите обувка с функция за контрол на движението и осигуряващи максимална стабилност на крака.

Ако отпечатъка показва само част от вашата предната част на стъпалото и петата с тясна връзка между двете - или, ако износвате обувките си от външния ръб - имате високи арки и са склонни да изтегляте краката си навън известно още като супинация. За вас са подходящи обувки, които са удобни и с мека подметка.

Имате нормален свод(арка), ако отпечатъкът ви има отделна кривина по вътрешната част на ходилото и износвате обувките си равномерно. Трябва да потърсите обувки, които да съчетават "стабилност",с омекотена подметка.

4.3, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Избор на подходящи обувки

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиАлтернативна медицинаЛеченияЛюбопитноСпортНовиниПсихологияИсторияСоциални грижиХранене при...СнимкиБотаникаЛайфстайлРецепти