Начало Медицинска енциклопедия Лечения Избор на подходящи обувки Профилактика и хигиена

Избор на подходящи обувки

Избор на подходящи обувки - изображение

Болки в ходилата, умора, подуване и блажено удоволствие след сваляне на обувките. Изборът на подходящи обувки е от съществено значение за осигуряване на комфорт през целия ден. Независимо от професията ви подходящите обувки, подбрани конкретно за вашето стъпало, са от съществено значение и могат да ви спестят редица проблеми в дългосрочен план.

Често погрешно обвиняваме работата и свързаната с нея уж голяма натовареност, а когато се окажем обути с подходящия чифт обувки, разбираме, че всъщност проблемът не е бил в натовареността на работното място, а в липсата на комфорт на ходилата.

Това се отнася с особено високо значение за професиите, при които има по-високо натоварване, изминаване на големи разстояния, прекомерно стоене прав, като например учители, банкови служители, екскурзоводи, лекари, фармацевти, стоматолози и много, много други.

Дискомфортът в резултат от неудобни обувки води неминуемо до влошаване на цялостната работна атмосфера, понижаване на производителността на работещия, значително намаление на мотивацията за работа и впоследствие до липса на желание за каквото и да е (освен блажено почиване на дивана, леглото) след работа, поради неприятното чувство на умора, която постепенно се превръща в хронична. И така, от неправилния избор на чифт обувки бавно и постепенно влошаваме комфорта и качеството си на живот.

Направете промяната сега, информираният избор винаги води след себе си до по-добри резултати.

Следващият път, когато избирате чифт обувки, не се съобразявайте само с цвета, модните тенденции и номера, а вземете предвид и редица други характеристики, като например свобода на пръстите (достатъчно широка предна част), свобода на ходилото като цяло (без опиране на ходилото в някой от ръбовете на обувката) и разбира се комфорт и липса на болка, умора, видими увреждания по кожата на краката при носене.

Избор на подходящи обувки за комфорт през целия ден

Важни съображения при избор на подходящи обувки

Изборът на подходящи обувки е от съществено значение за вашето здраве и комфорт.

Неправилно избраните обувки могат да доведат до:

 • намалена работоспособност
 • намалено желание за работа като цяло (включително домакинска)
 • повишена умора, хронична умора
 • мазоли по ходилата
 • пришки по ходилата
 • изменения в стъпалото и в пръстите
 • повишен риск от травми, луксации (изкълчване), фрактури (счупване) поради неудобните обувки
 • бунион или известен още в медицината като hallux valgus
 • разширени вени
 • влошаване на протичането при наличие на артрозни промени по стъпалата

Високите токчета може и да стоят по-красиво на ходилото, водят до издължаване на силуета, вталяване на фигурата и събират погледите, но крият сериозни рискове за здравето на представителите на нежния пол.

Така например редица проучвания в областта свързват постоянното носене на обувки с висок ток (особено такива, които се стесняват в предната част, със заострени върхове) с повишен риск от развитието на бунион.

Бунион или известен още като hallux valgus представлява не особено естетично изменение, деформиране на ходилото с характерен вид, а именно отклонение на първата метатарзална кост навътре и девиация на палеца на ходилото навън с формиране на отворен навън ъгъл между палеца и костта зад палеца (първа метатарзална или наричана още предноходилна кост).

Сред пациентите болестта е известна още като "кокалчета", "кокалче на палеца на крака", поради характерния вид на състоянието (изглежда така, сякаш се формира образувание встрани от палеца на ходилото).

Липсва единодушие в медицинските среди, като специалистите се разделят в два лагера. Според едната група основен рисков фактор за възникване на състоянието са неподходящите обувки (с висок ток и заострен, тесен връх), докато според другите носенето на неподходящи обувки не може да предизвика болестта, а води по-скоро до влошаване при наличие на генетична предразположеност или възникването в резултат от други фактори.

Бунион може да ви причини сериозен дискомфорт, болка, изключителни затруднения при избора на подходящ и удобен чифт обувки, притеснения при посещение на басейн, плаж и други обекти, където трябва да сте боси.

Hallux valgus се среща няколко пъти по-често при жените, особено в развитите страни, като според някои проучвания в областта при народите, които по-често ходят боси, почти не се среща това заболяване (което навежда към мисълта, че неподходящите обувки играят ключова роля за неговото отключване, развитие и влошаване).

Всеки четвърти в активна възраст и всеки трети във възрастта след 65 години страда от някаква форма на болестта.

Липсата на своевременни мерки още при началните прояви на кокалчета води до затруднения в терапията впоследствие. Често пациентите изчакват твърде много и в крайна сметка единственото възможно лечение се оказва хирургичното (бунионектомия), като невинаги се постигат желаните резултати.

Най-доброто лечение е профилактиката, а именно с избора на подходящи обувки може да си спестите редица главоболия.

Полезна информация за състоянието, видовете усложнения, диагностичния подход и други особености може да намерите в раздел Заболявания:

Важни съображения при избора на подходящи обувки

При избора на обувки (независимо дали спортни, официални, за ежедневна употреба или други) е необходимо съобразяване освен с модните течения, цветова гама и дизайн с още куп други фактори, които оказват значение не толкова върху естетичния вид на обувката, колкото върху комфорта на носещия я.

Правилният избор на обувките трябва да бъде съобразен със следните особености:

 • дължината на ходилото
 • ширина на ходилото
 • конфигурацията на свода
 • индивидуални особености
 • наличие на предшестващи травми, довели до деформации в ходилото

Обувките трябва да предоставят необходимото удобство за ходилото, без да притискат палеца в останалите пръсти, без да оказват натиск върху която и да е част на стъпалото и да осигуряват максимално близка до естествената позиция на крака, създавайки усещането за ходене бос.

Доверете се на модел с равна подметка, достатъчно широка предна част, изработен от подходяща материя (без да спарва и задушава ходилото, подходящ за лесно почистване) и анатомичен дизайн.

Съществуват множество модели терапевтични обувки и такива, създадени специално за профилактика и превенция на различни увреждания на ходилата (особено подходящи при лица с бунион, диабетно стъпало, ревматоиден артрит и други болести, водещи бавно, но прогресивно до увреждания в ходилата).

Все по-често се изработват обувки по поръчка, съобразени с индивидуалните особености на конкретното лице (точен размер, ширина и дължина, съобразяване с индивидуалните особености).

Избор на подходящи обувки за профилактика на заболявания (кокалчета, бунион, hallux valgus)

Избор на подходящи обувки за профилактика срещу определени заболявания и състояния

Правилният избор на обувки е много важен за хора, чиито професии са свързани с продължително стоене на крака, тежко физическо натоварване, но освен това много важни са обувките при спортуващите.

Има специално създадени модели, които служат като амортисьор и с това олекотяват и отбременяват тежестта върху стъпалата. За различните видове спорт (според натоварването и изискванията) има различни модели обувки.

Така например трениращите тенис се нуждаят от обувки, които осигуряват странична опора на крака. Хората, които обичат спортния туризъм в планината се нуждаят от обувки с по-дебела и по-мека подметка, както и фиксация на глезена. Този тип обувки осигуряват по-голяма стабилност и предпазват краката от нараняване.

Важно е съобразяване на модела с вашите конкретни нужди, предпочитания, натовареност. В случай, че работата ви е предимно в седнало положение ви трябва модел с равна подметка, мека и дишаща материя, имитиращ максимално естественото положение и състояние на ходилото.

При лица, предразположени към определени заболявания, както и при налични развили се вече такива, изборът на подходящи обувки е от ключово значение за намаляване на рисковете от развитие на усложнения в дългосрочен план. Така например пациентите с хроничен захарен диабет често развиват така нареченото диабетно стъпало и се нуждаят от специални обувки, изработени за задоволяване на техните потребности.

След травми, при вродени деформации, в резултат от артрит и други заболявания на опорно-двигателния апарат се развиват различни промени по ходилото, които изискват специална грижа и подходящ чифт обувки, за да се чувства пациентът комфортно.

Изборът на подходящи обувки е своеобразна превенция срещу хроничната умора, локалните кожни изменения по ходилото (пришки, мазоли, гъбички), разширените вени, но също така може да забави развитието при наличие на предразположеност към бунион (кокалчета), да окаже благоприятно влияние при наличие на ревматоиден артрит и други.

Подходящите обувки предпазват също и развитието на един особено чест проблем (главно при лицата, чиято професия изисква продължителна седнала или изправена позиция), а именно разширените вени. Правилно подбраният чифт обувки предпазва от разширени вени и намалява рисковете от усложнения при вече налично заболяване.

Изложени на по-висок риск от поява (или допълнително влошаване) на разширени вени, бунион (кокалчета) и други увреждания са лицата с генетична предразположеност (наличие на роднина с подобен проблем), с наднормено тегло и/или затлъстяване, водещи заседнал начин на живот.

Разумният избор на подходящи обувки ще ви донесе комфорт, удобство и чувство за лекота през целия ден и активно ще ви защитава от последващи усложнения.

 Неподходящите обувки водят до умора, мазоли, увреждания на ходилата

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

4.5, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Избор на подходящи обувки

БИБЛИОГРАФИЯ

http://lermagazine.com/issues/may/juvenile-hallux-valgus-shoe-fit-and-other-considerations
https://www.solidus.info/en/foot-problems/hallux-valgus/
http://www.softstarshoes.com/live-bare-blog/2015/02/17/bunion-treatment-without-surgery-it-may-be-easier-than-you-think/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4921948/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bunions/symptoms-causes/syc-20354799
https://www.medicinenet.com/bunions/article.htm
https://www.joint-surgeon.com/orthopedic-service/foot-specialist/hallux-valgus-conservative-treatment-or-surgery.html
https://health.clevelandclinic.org/7-ways-to-ease-your-bunions-without-surgery/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияСпортНовиниПсихологияИсторияСоциални грижиВидеоСнимкиХранене при...БотаникаЛайфстайлРецепти