Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечебна гимнастика при плоскостъпие при деца Лечебни практики при заболявания

Лечебна гимнастика при плоскостъпие при деца

Лечебна гимнастика при плоскостъпие при деца - изображение

Плоскостъпие (pes planus) е нормално състояние при кърмачета и малки деца, защото нормално човек се ражда без свод на стъпалото. Той се образува по-късно, като при някои деца това може да се случи дори на възраст до 7-10 години. Провеждането на лечебна гимнастика при плоскостъпие при деца може значително да ускори образуването на свода.

При голяма част от възрастните (около 15-25%) арката така и не се образува.

При някои деца, липсата на свод на стъпалото може да бъде вродено състояние, дължащо се на влияние на тератогени по време на вътреутробното развитие или на травматично раждане. При други се дължи на наследствено състояние, свързано с обща отпуснатост на ставните връзки. Тези хора имат изключително гъвкави и мобилни стави (хипермобилитет) на цялото тяло, не само на краката.

В някои случаи плоскостъпието е причинено от вродено срастване на костите на стъпалото, изграждащи арката, известна като тарзална коалиция. Това води до силна болезненост в краката, която се засилва при спортуване и натоварване.

Най-голям риск от развитие на плоскостъпие и трайно увреждане на краката има при децата с наднормено тегло. Детските крачета не са напълно развити до навършване на 14 или 15 години за момичетата и 15 до 17 години за момчета, което означава, че през това време, костите на краката им са много пластични и лесно могат да се увредят.

Плоскостъпието при децата се разделя на два вида:

  • гъвкаво плоско стъпало - ходилото е плоско при стъпване, но в отпуснато състояние ясно се вижда образуван свод и
  • ригидно плоско стъпало - среща се в много по-малко от случаите и се дължи на срастване на костите. Тогава ходилото е плоско и при стъпване и в отпуснато състояние, арка не се образува.

Възможните причини за образуване на вродено плоско стъпало включват:

  • синдром на Марфан (Marfan's syndrome);
  • тарзална коалиция;
  • синдром на Елерс-Данлос (Ehlers-Danlos);
  • остеогенезис имперфекта;
  • артропатия на Шарко (Charcot arthropathy).

Повече информация за ригидно плоско стъпало може да намерите:

Съмнение за плоскостъпие може да възникне, ако детето често се оплаква от болки в краката, често си навяхва глезените или при внезапна поява на синини по ходилата. Други признаци са често схващане в областта на ходилата, както и затруднение при скачане и бягане.

В домашни условия може да се направи отпечатък на крачето, по следния начин: ходилцата на детето се намокрят с вода, след което то стъпва върху лист хартия.

Получения отпечатък се очертава с молив. При липса на плоскостъпие, вътрешната извивка на стъпалото трябва да представлява около две трети от цялото стъпало, като за различните възрасти има известни различия. Ако обаче не се забелязва вдлъбване навътре от вътрешната страна на ходилото, има съмнения за плоскостъпие.

Диагнозата се поставя от специалист ортопед, който ще проследи за фамилна обремененост или наследствени проблеми с краката, за предишни травми в областта на краката или стъпалата.

Обикновено се прави оглед на обувките, за да се проследи за признаци на прекомерно износване. Вида на износване на обувките често предоставя ценна информация за проблеми с походката и неправилно положение на костите на ходилото.

Прави се оглед на босо, като се наблюдава дали има изкривяване на ходилото или крака при стъпване (при плоскостъпие крака се изкривява навътре), дали пръстите са обърнати навън, както и за други признаци на дефекти и аномалии.

Лечение за гъвкаво плоско стъпало се налага само ако детето изпитва дискомфорт от състоянието. Това може да стане по няколко начина:

Хирургично лечение

При наличие на персистираща и непоносима болка, при юноши може да се прибегне дори до хирургична намеса. Това обаче се налага рядко, понеже при повечето деца с гъвкаво плоско стъпало, най-късно до пубертета се образува свод.

Затова при повечето деца плоскостъпието се регулира с помощта на много по-леки мерки.

Стелки и специални ортези

Ако дискомфортът продължава, ортопедът може да препоръча носенето на специални стелки за обувки. Меки или по-твърди стелки могат да облекчат болката в краката на детето си и умората.

Те също така може да се удължат живота на обувките, които в противен случай се износват неравномерно.

Освен стелки, когато състоянието е по-сериозно, може да се предпише носенето на ортези за долен крайник. Повече информация за различните видове ортези, както и тяхното приложение, може да научите:

Стречинг упражнения

Ако детето изпитва болка или умора след извършването на дейности, ангажиращи стъпалото, глезена или крака, лекуващия лекар може да назначи извършването на стречинг упражнения.

Детето застава срещу стената, с ходила насочени перпендикулярно на нея, като единия крак е положен пред другия (важно е двата крака да бъдат на една линия). Задния крак се изпъва силно, като петата е опряна в пода, а предния е със свито коляно.

Задържа се така около 15 до 30 секунди, след което краката се сменят. Упражнението се извършва всеки ден, като се повтаря по 5 пъти за всеки крак.

Лечебна гимнастика

Лечебна гимнастика при плоскостъпие при деца има най-голям ефект, когато се извършва ежедневно. Извършват се следните упражнения:

Упражнение номер едно

Сложете детето да седне на малко столче и "рисувайте" с ходилцата въздушни кръгове в продължение на пет минути.

Упражнение номер две

Помолете детето да вземе с крайчетата на пръстите носна кърпа, оставена на пода. Разхвърлете моливи, копчета или елементи от конструктора, за да ги събере по същия начин.

Упражнение номер три

Пак в седнало положение, изпъвайте крачетата на детето от ходилата. Направете го двайсет пъти. След това въртете стъпалата в кръг, пак двайсет пъти, а накрая сгъвайте ходилцата до максимална степен напред, към глезените - десет пъти.

Упражнение номер четири

Притиснете стъпалцата на детето към пода и сгъвайте пръстчетата, а "издърпвайте" петата. Изпълнявайте упражнението бавно, без да откъсвате стъпалата от пода. Правете го така, сякаш искате крачетата на детето да имитират движението на гъсеница.

Упражнение номер пет

Накарайте детето да търкаля напред и назад малка гумена топка - с всеки крак, по две-три минути. Можете да използвате и специална ортопедична топка.

Упражнение номер шест

В седнало положение детето захваща между стъпалата си мека гумена топка и я задържа така десет секунди, притискайки я леко.

Упражнение номер седем

Покажете на детето как да ходи на пръсти, на пети и на една страна, използвайки вътрешната и външната част на стъпалото. Ръцете трябва да бъдат поставени на кръста, тялото - изправено. Упражнението се прави около петнайсет минути, като положенията се редуват.

Упражнение номер осем

Поставете на пода широка дъска така, че единият й край да е повдигнат на 25-30 сантиметра. Детето трябва да премине на пръсти по тази наклонена плоскост с отпуснати надолу ръце. Упражнението трябва да се изпълнява бавно - пет пъти нагоре и още толкова надолу.

Не е необходимо да се прави целият комплекс лечебна гимнастика при плоскостъпие при деца още в първите дни. Можете да започнете с първо и второ упражнение, а после да добавяте по едно всеки ден.

Още по темата:

4.1, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечебна гимнастика при плоскостъпие при деца

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСпорт и туризъмНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииСоциални грижиСнимкиВидеоХранене при...ИсторияПсихологияЗаведенияИнтервютаСпециалистиГеографияДиетиАнкетиБотаникаЛичностиНаправления в медицинатаРецептиТестовеОбразованиеИзследвания