Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Диагнодент

Диагнодент

Диагнодент - изображение

Диагнодент (DIAGNOdent) е метод на изследване за ранна диагностика на зъбен кариес. Той използва флуоресценция, предизвикана чрез лазер, за изследване на ранните кариозни лезии. Диагнодент дава сигурни резултати за диагностиката на кариес по гладките повърхности, оклузален кариес и апроксимален кариес. Поради ниската му цена и надеждността му, няма по-добър от него в ранната диагностика на кариеса. В резултат на тази диагностика се прилагат минимално инвазивни манипулации, при което се запазват повече зъбни тъкани и пациентът е изложен на по-малко стрес.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Винаги когато вашият стоматолог прецени, че се съмнява за наличие на "скрит" кариес, който не може да се установи с конвенционалните методи. Този метод е особено подходящ при изследване на деца, тъй като при тях кариозния процес се развива по-бързо в сравнение с възрастните. Диагнодент е изключително полезен за стоматолога и допълва рентгеновото изследване - този метод има 90% успеваемост при диагностика.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Достатъчно е да сме се погрижили добре за устната си хигиена и да сме почистили добре зъбите си, както обикновено, преди да отидем на профилактичен преглед при стоматолог.

 

Метод на провеждане на изследването:

Диагнодент използва лазерната автофлуоресценция - освен синя светлина, се използва и червена - с дължина на вълната 665 нанометра. Червената лазерна светлина разпознава кариеса и се транспортира през фибрилен сноп, достигайки до върха на накрайника. Върхът на диагнодента се поставя срещу емайловата повърхност, при което лазерната светлина прониква в зъбната структура, флуоресцентната светлина се измерва. Интензитетът на флуоресцентната светлина е индикация за дълбочината и размера на лезията. Интензитетът се появява на дисплей като цифрови стойности в интервала от 0 до 99, където 0 е минималната стойност, а 99 е максималната. Освен цифровия израз на дисплея, резултатът е съпътстван и от звуков сигнал. Диагнодент показва отлични резултати при диагностиката на ранния кариес.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Процедурата е изцяло безболезнена.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Тази процедура е максимално безвредна.

 

Резултати от проведеното изследване:

Скала за отчитане:

  • 1.0 – 5 – незначителни промени;
  • 2.5 – 10 – кариес на емайла, разположен в емайловата повърхност;
  • 3.10 – 15 – кариес на емайла, до средната част на емайла;
  • 4.15 – 20 – кариес на емайла, който е достигнал до емайло-дентиновата граница;
  • 5.20 –25 – кариес, който е достигнал до дентина и вече е под емайо-дентиновата граница;
  • 6.25 –30 – кариес, който е във външната трета на дентина;
  • 7.30 и над 30 – кариес, който е достигнал до вътрешните зони на дентина.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма противопоказания. Винаги когато е необходимо и стоматологът прецени може да бъде проведено изследването с диагнодент.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЗдравни съветиСпециалистиИсторияНормативни актовеХранене при...ЗаведенияОрганизацииПроизводителиЛеченияПсихологияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиКлинични пътекиСпортЗдравни проблемиНаправления в медицинатаБотаника