Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Перкусия на зъб Клинично изследване

Перкусия на зъб

Перкусия на зъб - изображение

Перкусията на зъба е диагностичен тест , при който чрез почукване се установява дали има възпаление на периодонталния лигамент на зъба. Този тест е лесен за изпълнение, но в същото време изключително полезен. Перкусията бива хоризонтална и вертикална. Хоризонталната перкусия се прави перпендикулярно на оста на зъба, докато вертикалната е по дължината на зъба.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

При съмнение за възпаление на периодонталния лигамент на зъба.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Няма нужда от предварителна подготовка при перкусия на зъба.

 

Метод на провеждане на изследването:

С дръжката на стоматологичното огледалце се почуква зъба, подлежащ на изследване. Освен него се почукват и съседните му зъби и контралатералния зъб в зъбната редица. Зъбите се перкутират повторно в различен ред. Ако два съседни зъба имат болка при перкусия, единият зъб се имобилизира от стоматолога и след това се почуква другия зъб. Същото се повтаря със съседния. Установява се при кой от двата
чувствителността е по-голяма.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

В зависимост от това дали има възпалителен процес на периодонталния лигамент или не, може да има чувствителност при почукване или да няма.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Няма рискове при провеждане на изследването.

 

Резултати от проведеното изследване:

Ако има чувствителност при перкусия, вероятно има периапикално възпаление. Но трябва да знаем, че понякога и здравите зъби са чувствителни. Затова се перкутират и съседните зъби по няколко пъти в различен ред и усещанията се сравняват.Зъби, при които има периапикално възпаление, ще реагират на вертикална перкусия, докато зъби с пародонтално заболяване и маргинална загуба на кост ще са по-чувствителни към хоризонталната перкусия.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма контраиндикации.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиНовиниСпециалистиЗаведенияНормативни актовеАлт. медицинаОрганизацииЛайфстайлПсихологияСнимкиСпортСоциални грижиЛеченияКлинични пътекиПроизводителиХранене при...БотаникаНаправления в медицината