Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Електроодонтодиагностика (ЕОД)

Електроодонтодиагностика (ЕОД)

Електроодонтодиагностика (ЕОД) - изображение

Електроодонтодиагностиката (ЕОД) е метод за бързо и безболезнено определяне на виталитета на зъбите. При този метод точно се определя болния зъб и неговото състояние. С електроодонтодиагностиката се регистрира реакцията на пулпата при преминаване на точно дозирани, нарастващи по сила, слаби електрически импулси. Импулсите преминават през емайла и дентина и предизвикват дразнене на нервните рецептори в пулпата.


Апаратът регистрира минималната сила на тока, на която реагира пациента. Според силата на тока, при която пулпата реагира, се съди за състоянието й. Електроодонтодиагностиката определя виталитета на пулпата и динамиката на развитие на патологичния или оздравителния процес. Електроодонтодиагностиката, съчетана с рентгенографско изследване, осигурява пълна картина за състоянието на зъба.

Рентгенологичното изследване показва статична картина, а електроодонтодиагностиката допълва информацията за развитието на патологичния процес в зависимост от регистрираната чувствителност на пулпата.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

 • За определяне виталността на пулпата.
 • За подпомагане на диференциалната диагноза при кариес, пулпит, некроза на пулпата, патологични процеси в периодонциума.
 • За диагностициране състоянието на пулпата при травматични увреждания на зъбите, при фрактури на челюстните кости и при съседни хирургични интервенции.
 • След травми и след биологично лечение на зъбната пулпа - за проследяване на оздравителния процес.

 

  Необходима ли е предварителна подготовка?

  Не е необходима предварителна подготовка. Изследването може да се направи веднага при преценка на стоматолога.

   

  Метод на провеждане на изследването:

  Подробно се обяснява на пациента, как ще се проведе изследването. Той държи в ръката си накрайник с бутон, който трябва да натисне веднага щом усети някаква чувствителност на зъба. Зъбът предварително се подсушава и се изолира. На върха на електрода се поставя контактна паста. Върхът на електрода се поставя на подсушената емайлова повърхност на изследвания зъб (но не и върху обтурация или корона) и постепенно се увеличава подаваното напрежение, докато пациента не натисне копчето. Отчита се стойността на дисплея, при която пациентът е реагирал. Важно е да се изследва контралатералният зъб от зъбната редица, за да се сравнят стойностите.

   

  Какво ще усещате по време на изследването?

  По време на електроодонтодиагностиката може да се усети чувствителност в изследвания зъб, която се изразява в тръпнене, затопляне, болка, а ако зъбът не е витален може и да няма никаква чувствителност по време на изследването.

   

  Има ли рискове от провеждането на изследването?

  Няма рискове при провеждане на електроодонтодиагностиката, ако се спазва методиката на провеждане на изследването и се вземат под внимание контраиндикациите.

   

  Резултати от проведеното изследване:

  Стойности от 2-10 μА при фронтални зъби и до 20 μА при премолари и молари отчитахме като норма, 20-35 μА – намален виталитет на зъбната пулпа поради кариес, пулпна хиперемия или травма, 40 – 60 μА - некроза на коронковата пулпа, над 100 μА – девитализиран зъб.

  Кога можем да отчетем грешен негативен резултат
  :

  • При калцификати в коронковата или в кореновата пулпа.
  • При голям кариес.
  • При голямо количество репаративен дентин.
  • При пациенти, злоупотребяващи с алкохол, наркотици, седативи и аналгетици.
  • При зъби с големи обтурации.
  • При скоро пробили зъби с недоразвит корен.
  • При скоро травмиран зъб.
  • При неправилно поставяне на върха на електрода върху зъбната повърхност.


  Кога можем да отчетем грешен позитивен резултат:

  • Недобре изолиран зъб.
  • При нетърпеливи пациенти, които натискат бутона, преди да са усетили чувствителност.
  • При частично некротизирала пулпа на един канал в многокоренов зъб, което се отчита при изследването като цялостно некротизирала пулпа.

   

  Кога не трябва да провеждате изследването?

  • При хора, които имат пейсмейкъри - не трябва да провеждаме изследването.
  • При наскоро пробили зъби - ако проведем изследването ще получим грешни стойности.
  • При наскоро травмирани зъби - ако проведем изследването ще получим грешни стойности.
  3.7, 3 гласа

  ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

  КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

  ИзследванияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиИсторияСпециалистиОрганизацииЗаведенияАлт. медицинаНормативни актовеЛайфстайлПсихологияСнимкиЛеченияКлинични пътекиСоциални грижиСпортПроизводителиХранене при...БотаникаНаправления в медицината