Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Електроодонтодиагностика (ЕОД)

Електроодонтодиагностика (ЕОД)

Електроодонтодиагностика (ЕОД) - изображение

Електроодонтодиагностиката (ЕОД) е метод за бързо и безболезнено определяне на виталитета на зъбите. При този метод точно се определя болния зъб и неговото състояние. С електроодонтодиагностиката се регистрира реакцията на пулпата при преминаване на точно дозирани, нарастващи по сила, слаби електрически импулси. Импулсите преминават през емайла и дентина и предизвикват дразнене на нервните рецептори в пулпата.


Апаратът регистрира минималната сила на тока, на която реагира пациента. Според силата на тока, при която пулпата реагира, се съди за състоянието й. Електроодонтодиагностиката определя виталитета на пулпата и динамиката на развитие на патологичния или оздравителния процес. Електроодонтодиагностиката, съчетана с рентгенографско изследване, осигурява пълна картина за състоянието на зъба.

Рентгенологичното изследване показва статична картина, а електроодонтодиагностиката допълва информацията за развитието на патологичния процес в зависимост от регистрираната чувствителност на пулпата.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

 • За определяне виталността на пулпата.
 • За подпомагане на диференциалната диагноза при кариес, пулпит, некроза на пулпата, патологични процеси в периодонциума.
 • За диагностициране състоянието на пулпата при травматични увреждания на зъбите, при фрактури на челюстните кости и при съседни хирургични интервенции.
 • След травми и след биологично лечение на зъбната пулпа - за проследяване на оздравителния процес.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предварителна подготовка. Изследването може да се направи веднага при преценка на стоматолога.

 

Метод на провеждане на изследването:

Подробно се обяснява на пациента, как ще се проведе изследването. Той държи в ръката си накрайник с бутон, който трябва да натисне веднага щом усети някаква чувствителност на зъба. Зъбът предварително се подсушава и се изолира. На върха на електрода се поставя контактна паста. Върхът на електрода се поставя на подсушената емайлова повърхност на изследвания зъб (но не и върху обтурация или корона) и постепенно се увеличава подаваното напрежение, докато пациента не натисне копчето. Отчита се стойността на дисплея, при която пациентът е реагирал. Важно е да се изследва контралатералният зъб от зъбната редица, за да се сравнят стойностите.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на електроодонтодиагностиката може да се усети чувствителност в изследвания зъб, която се изразява в тръпнене, затопляне, болка, а ако зъбът не е витален може и да няма никаква чувствителност по време на изследването.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Няма рискове при провеждане на електроодонтодиагностиката, ако се спазва методиката на провеждане на изследването и се вземат под внимание контраиндикациите.

 

Резултати от проведеното изследване:

Стойности от 2-10 μА при фронтални зъби и до 20 μА при премолари и молари отчитахме като норма, 20-35 μА – намален виталитет на зъбната пулпа поради кариес, пулпна хиперемия или травма, 40 – 60 μА - некроза на коронковата пулпа, над 100 μА – девитализиран зъб.

Кога можем да отчетем грешен негативен резултат
:

 • При калцификати в коронковата или в кореновата пулпа.
 • При голям кариес.
 • При голямо количество репаративен дентин.
 • При пациенти, злоупотребяващи с алкохол, наркотици, седативи и аналгетици.
 • При зъби с големи обтурации.
 • При скоро пробили зъби с недоразвит корен.
 • При скоро травмиран зъб.
 • При неправилно поставяне на върха на електрода върху зъбната повърхност.


Кога можем да отчетем грешен позитивен резултат:

 • Недобре изолиран зъб.
 • При нетърпеливи пациенти, които натискат бутона, преди да са усетили чувствителност.
 • При частично некротизирала пулпа на един канал в многокоренов зъб, което се отчита при изследването като цялостно некротизирала пулпа.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

 • При хора, които имат пейсмейкъри - не трябва да провеждаме изследването.
 • При наскоро пробили зъби - ако проведем изследването ще получим грешни стойности.
 • При наскоро травмирани зъби - ако проведем изследването ще получим грешни стойности.
3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Медицински изследванияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияСпециалистиЗаведенияАлтернативна медицинаНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижиЛеченияСпортКлинични пътекиПроизводителиХранене при...Направления в медицинатаБотаника