Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Природни средства срещу зъбен камък

Природни средства срещу зъбен камък

Природни средства срещу зъбен камък - изображение

Зъбният камък представлява минерализирана зъбна плака. Зъбната плака е лепкава, мека материя, състояща се от бактериални микроорганизми и продукти, получени при разграждането на хранителните вещества. Бактериите в плаката атакуват захарите в храната и образуват киселини и токсини, които атакуват зъбния емайл и го разрушават. Ако не бъде отстранявана с четка ежедневно (най-малко два пъти на ден), зъбната плака се натрупва по повърхността на зъбите и под венеца, в нея се отлагат минерали от слюнката, калцират и се образува груба и твърда маса, наричана зъбен камък. Зъбната плака и зъбния камък са в основата на редица състояния и заболявания на зъбите и устната кухина като лош дъх, зъбен кариес, гингивит, пародонтоза и други.

Веднъж образувал се, зъбният камък не може да се премахне с обикновена четка за зъби. Почистването се осъществява само със специализиран стоматологичен апарат (скалер) от стоматолог. Предпазването от натрупване на зъбен камък е насочено към борба със зъбната плака. Първата и основна предпазна мярка срещу натрупване на зъбна плака е редовното и правилно почистване на устна кухина.

Съвети за добра устна хигиена

Измивайте качествено зъбите

За цялостно почистване на зъбната плака може да приложите специален оцветител, който полепва по плаката и я оцветява в червено, зелено или друг цвят, при което тя става видима. За по-ефективно почистване е необходимо да използвате подходящи инструменти. Стоматолози препоръчват четка за зъби с мек косъм и заоблен край. Четките с твърд косъм имат прекомерно абразивно действие и може да нарушат зъбния емайл. В допълнение, към подходящата четка е необходима и качествена паста съдържаща флуорид. Флуоридът заздравява зъбите и ги предпазва от образуване на кариес. Четката за зъби трябва да се подменя на всеки 3-4месеца, тъй като с течение на времето стават по-малко ефективни и се замърсяват. Използвайте правилна техника на миене на зъбите – дръжте четката под ъгъл от 45 градуса спрямо линията на венците и правете къси, вертикални, хоризонтални и кръгови движения. Не оказвайте прекомерен натиск, тъй като това може да повреди повърхността на зъбите. Обърнете внимание на всеки зъб поотделно, като се стараете да не пропуснете някой. Не забравяйте да почистите вътрешните и дъвкателните повърхности на зъбите, а също езика и вътрешността на бузите. Правилното и ефективно измиване на зъбите отнема най-малко две минути.

Избягвайте сладки и нишестени храни

 

Бактериите в плаката намират най-благоприятни условия за размножаване върху сладки и нишестени продукти. При всяка консумация на такива храни, бактериите отделят киселина, която води до образуване на кариеси и кухини.

 

 

 

Откажете цигарите

Употребата на тютюневи изделия ускорява и увеличава формирането на зъбната плака и зъбен камък. Отказа от цигарите е първият подход за свеж дъх, здрави зъби и добра устна хигиена.

Наред със спазването на стриктна хигиена на устната кухина, са познати различни алтернативни методи за предпазване от натрупване на зъбна плака и зъбен камък: пчелен мед, жабурене с отвари и чайове, сода бикарбонат, ксилитол и др.

Сода бикарбонат 

Сода бикарбонат (сода за хляб) е едно от най-старите средства за отстраняване на зъбна плака. Има противокиселинен ефект - прихваща йоните, които създават киселинна среда и ги неутрализира. От друга страна, почиства и полира зъбния емайл. Тези качества превръщат содата бикарбонат в полезно средство за борба срещу натрупването на зъбния камък.

Смесете малко количество сода с вода, след което потопете четката и измийте зъбите си както обикновено. По желание, към сместа може да добавите щипка сол.

Ябълки, дини и пъпеши

 

Консумацията на ябълка, диня или пъпеш непосредствено след хранене ще подпомогне естественото почистване на зъбите и предотвратява натрупването на зъбен камък, а също така предпазва и венците от кървене.

Портокалова кора

Втрийте кора от портокал по повърхността на зъбите вечер, преди лягане. Съдържащият се в цитрусовите плодове витамин С пречи на размножаването на бактериите.

Домати и ягоди

Подобно на портокалите, доматите и ягодите са богати на витамин С. Нарежете ги на две половини и обтривайте с тях зъбите, след което не изплаквайте устата в продължение на 5 минути. След това може да изплакнете с разтвор на сода за хляб във вода.

Смокини

Изяжте 3-4 смокини наведнъж и ги дъвчете бавно. Това стимулира секрецията на слюнчените жлези и повишава секрецията на слюнка, което помага за отстраняване на зъбната плака и предотвратява образуването на зъбен камък. 

Сусамово семе

 

Дъвчете една супена лъжица сусамово семе, без да го поглъщате. След това поставете малко семена върху сухата четка за зъби и почистете зъбите с нея, както с паста за зъби. Това ще помогне за отстраняването на плаката и ще полира зъбите.

 

 

 Сирене

 

Сиренето е враг на бактериите в устната кухина, тъй като стимулира слюнчените жлези и ускорява нейното почистване. Няколко грама твърдо сирене след ядене може да попречи на гнилостните процеси. Мастните киселини в сиренето имат и антибактериални свойства, а протеините действат покривно и защитават зъбния емайл.

Пчелен мед

Според медицински изследвания, проведени в Нова Зеландия, пчелният мед в разтворена форма предотвратява развитието на бактериите, които образуват зъбна плака. В меда се съдържа водороден пероксид. При разтваряне на меда в напитка или ястие, свързаният водороден пероксид се освобождава и осъществява антибактериален ефект. По този начин се възпрепятства метаболизма на бактериите, които се прикрепват към зъбните повърхности. Затова, за предотвратяване на натрупването на зъбна плака и образуване на зъбен камък, се препоръчва да подслаждате храните и напитките си с мед, а не със захар.

Ксилитол

Ксилитолът е захарен алкохол, който се използва за подслаждане. При честа употреба потиска растежа на бактериите, намиращи се в устната кухина и намалява зъбният налеп, а оттам и натрупването на неприятния зъбен камък. Може да бъде открит в търговската мрежа под формата на дъвки,бонбони, прах, а също така и като разтвор, в състава на различни продукти за устна хигиена.

Може да приложите ксилотол на прах, като поставите половин чаена лъжичка в устата и се „жабурите” докато не се получи хубава смес от ксилотола и слюнката (обикновено са необходими 3 до 5 минути), след което изплюйте. Не изплаквайте устата си след това, тъй като това намалява ефекта на ксилотола. Може да прилагате по три пъти на ден.

Друга алтернатива на ксилотола е употребата на пасти за зъби, съдържаща ксилотол. Мийте зъбите си в продължение на 3-6 минути за оптимален ефект.

Използването на паста за зъби или ксилотол на прах има предимство пред дъвките, съдържащи ксилотол, че не е нужно човек да поглъща ксилотол, което е в полза на хората, имащи съмнение относно безопасността на ксилотола или тези, чиято храносмилателна система трудно ще се справи с бонбоните и дъвките с ксилотол. При по-сериозни нарушения на зъбите (пародонтоза, заболявания на венците), в доза от половин чаена лъжичка може да се използва 1 до 2 месеца.

 

Отвари и смеси

 

За намаляване на отлаганията от зъбен камък, след миене на зъбите с четка и паста за зъби, се правят жабурения със следния разтвор: четири супени лъжици цвят от липа, четири супени лъжици пача трева и пита слънчоглед (без семките) се заливат с 1,5 литра вода и се вари двайсет и пет минути. След изстиване се прецежда и се използва за жабурене.

Друга отвара, която предпазва от натрупване на зъбен камък е следната: липов чай (две супени лъжици цвят в половин литър вода врат пет минути) се смесва с едно зърно калиев перманганат. От течността, която се получава, се наливат по четири супени лъжици в чаша топла вода. Отварата се разбърква и с нея се изплаква устата, след като зъбите са предварително измити.

Гаргара с антисептична вода за уста и кислородна вода. Комбинирайте една супена лъжица антисептична вода за уста с 3 супени лъжици 3% водороден прекис. Правете гаргара с 10 мл от този разтвор за около минута. Използвайте след всяко хранене или най-малко веднъж на ден.

Домашна паста за зъби. Направете си сами паста за зъби, в домашни условия. За целта, смесете половин чаша кокосово масло с 2-3 супени лъжици сода за хляб, 2 малки пакетчета стевия на прах и 20 капки избрано от вас етерично масло (например мента или канела). Съхранявайте домашната паста в малък стъклен буркан и използвайте като стандартна паста за зъби.

Гел от алое вера и глицерин. В чаша вода добавете 1/3 чаша сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка гел от алое, 10 капки етерично масло от лимон и 4 супени лъжици растителен глицерин. Разбъркайте добре, за да се смесят напълно продуктите. Почиствайте редовно зъбите си с получената смес, за цялостно отстраняване на зъбната плака.

Черен чай. Черният чай съдържа флуорид, който може да потисне бактериалния растеж и предотвратява натрупването на зъбна плака и зъбен кариес. Пуснете пакетче черен чай в чаша вряща вода и оставете да ври в продължение на 5 минути. Това ще помогне максималното извличане на флуорида във водата. Преди да отстраните пакетчето, го изстискайте хубаво. Може да използвайте чая за изплакване на устата след ядене на сладкиши.

Кориандър. Кориандърът, а също така мащерката и зеления чай притежават антибактериални свойства. Сварете чай по ваш избор и изплаквайте устата след хранене.

 

4.8, 22 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияСнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноСпециалистиИзследванияИсторияЗдравни проблемиНовиниХранене при...Нормативни актовеПроизводителиОрганизацииЗаведенияЛайфстайлСпортНаправления в медицинатаБотаникаСоциални грижи