Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на храносмилателната система Обмяна на енергията

Обмяна на енергията

от 26 сеп 2018г., обновено на 10 май 2022г.
Обмяна на енергията - изображение
  • Инфо
  • Подраздели
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Подраздели
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Обмяната на енергията включва всички процеси на освобождаване, изразходване и складиране на енергия в организма. Основният източник на енергия са хранителните вещества (въглехидрати, мазнини и белтъци), които се внасят отвън с приетата храна. При разграждането им се освобождава енергията на химичните им връзки. Освободената енергия се изразходва за поддържане на основните енергияжизнени функции на организма в състояние на покой или с други думи за поддържането на основната обмяна, за двигателната активност и за усвояване на приетата храна. Изразходването на енергията в организма е непрекъснато, а приемането на храна е периодично. По тази причина съществува необходимост приетите хранителни вещества да се складират в депа, от които енергията да се доставя в периодите между храненията. За поддържане на енергийното равновесие в организма е необходимо изразходената за определен период от време енергия (за 24 часа) да е равна на количеството внесена енергия чрез хранителните вещества за същия период от време. Ако това равновесие е спазено, телесната маса се поддържа постоянна. Ако индивидът получава повече енергия, отколкото изразходва, той ще увеличи телесната си маса. Положителен енергиен баланс имат здравите деца по време на растежа си. Когато енергийният внос е по-малък от разхода, енергийният баланс е отрицателен. В този случай индивидът губи от телесната си маса, защото за доставянето на енергия се изразходват складираните хранителни вещества в депата. Поддържането на енергийното равновесие в организма се осъществява от регулаторни механизми, които регулират приема на храна и енергоразхода, като по този начин поддържат техния баланс.

енергийно равновесие

Доставяне и освобождаване на енергия от организма

Съществуването на живите организми не би било възможно, ако те не си доставят енергия от външната среда. Тази енергия се доставя чрез приеманите хранителни вещества – въглехидрати, мазнини и белтъци. При правилно хранене въглехидратите доставят около 55-60% от енергията, аденозин трифосфатмазнините – 25-30%, а белтъците – 10-15%. Част от енергията, която се освобождава при разграждането на хранителните вещества, се отделя като топлина, която има значение за поддържане на нормалната телесна температура. Друга част се използва за синтез на макроергични фосфатни съединения, в частност на аденозин трифосфат (АТФ). АТФ се синтезира по аеробен и по анаеробен път. Аеробният път на синтезата му е много по-ефективен. При окислението на хранителните вещества се използва кислород и се образува въглероден диоксид. Отношението между образувания CO2 и използвания O2 се означава като респираторен квотиент. Той не е идентичен с дихателното обемно отношение, което представлява отношението между обема издишан CO2 и обема консумиран O2 за определен период от време. Количеството енергия, която се освобождава при консумирането на един литър кислород за окислението на хранителните вещества, се означава като енергиен еквивалент на кислорода.

Складиране и изразходване на енергията

Част от приетите с храната хранителни вещества не се подлагат на окисление, а се складират в организма след ресинтез на високомолекулни съединения, които служат като енергиен резерв. Въглехидратите се складират под формата на гликоген, който представлява по-малко от 1% от общите енергийни резерви в организма. Гликогенните депа се намират в черния дроб и в мускулите. Мазнините се складират под формата на триацилглицероли, които съставляват 75% от общите енергийни резерви в организма. Те се намират основно в подкожната мастна тъкан, в мускулите и във вътрешните органи. Депата от белтъци са около 25%. Белтъците имат структурно важна роля. По тази причина те не могат да бъдат използвани като главен източник на енергия дори по време на продължително гладуване. Балансът между складирането и разграждането на хранителните вещества се повлиява от:

  • нивото на хранителните субстрати в кръвта;
  • влиянието на вегетативната нервна система;
  • влиянието на ендокринната система.

При разграждането на хранителни вещества се получава енергия, която се изразходва в три основни направления:

обмяна на енергия

  1. За поддържане на основните жизнени функции на основната обмяна. Основната обмяна представлява минималният енергоразход в будно състояние, необходим за поддържане на основните жизнени функции. Тя зависи от някои фактори като възраст, пол, състав на тялото, телесна температура, хормонални влияния. Основната обмяна се увеличава по време на бременност и лактация и намалява по време на сън.
  2. Енергоразход за двигателна активност – енергията, която се изразходва по време на мускулно съкращение е различна. Тя зависи от типа, интензивността и силата на мускулните съкращения.
  3. Енергоразход от усвояване на храната – той се увеличава след нахранване. Това се означава като термогенен ефект на храната или специфично динамично действие на храната.

За определяне на енергоразхода се използват различни методи – пряка калориметрия, непряка калориметрия и дилуционни методи. При пряката калориметрия се определя количеството топлина, което се отделя от тялото за определено време. При непряката калориметрия се определят обемите консумиран O2 и отделен CO2 за определен период от време. При дилуционите методи в организма се вкарва двойно белязана вода 1Н218О, която се използва за определяне на скоростта на образуване на въглероден диоксид. Методите за предвиждане на енергоразхода са широко разпространени. Те се основават на математически формули, от които най-известно е уравнението на Harris-Benedict:

основна обмяна мъже = 66 + (13,7 Х т.м) + (5 Х ръст) – (6,8 Х възраст);

основна обмяна жени = 665 + (9,6 Х т.м) + (1,8 Х ръст) – (4,7 Х възраст);

където т.м е телесната маса в килограми, ръстът е в сантиметри, а възрастта е в години.

Поддържане на постоянна телесна маса

Енергийният баланс в организма съществува тогава когато между приетата енергия и изразходената енергия за известен период от време съществува равенство. Израз на това равновесие е поддържането на постоянна телесна маса. Ключова роля заема хипоталамусът, който участва в регулацията на приема на храна и на енергоразхода. За оценка на телесната маса широко се използва Индексът на телесна маса (ИТМ). Той се изчислява по следната формула:

ИТМ = телесна маса (кг) / ръст (м2)

Нормалните стойности на този показател са 18,5-24,9. Индивиди със стойности на ИТМ

индекс на телесна маса

Още по темата:
  • Обмяна на белтъците Обмяна на белтъците
  • Обмяна на веществата Обмяна на веществата
  • Обмяна на липидите Обмяна на липидите
  • Регулация на обмяната на веществата Регулация на обмяната на веществата
5.0/5 3 оценки

Подраздели на Обмяна на енергията

  • Доставяне и освобождаване на енергия в организма

  • Складиране и изразходване на енергия

  • Поддържане на постоянна телесна маса

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС CUTTER капсули * 120
51.95лв.

СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС CUTTER капсули * 120

СУОНСЪН НИАЦИН капсули 500 мг * 250 SW047
49.30лв.

СУОНСЪН НИАЦИН капсули 500 мг * 250 SW047

ТЕЧЕН ХЛОРОФИЛ 250 мл WELEX LABORATORIES
23.60лв.

ТЕЧЕН ХЛОРОФИЛ 250 мл WELEX LABORATORIES

КЕВИН ЛЕВРОН ЛЕВРО ЛИЙН таблетки * 90
39.95лв.

КЕВИН ЛЕВРОН ЛЕВРО ЛИЙН таблетки * 90

БИОХЕРБА ОТСЛАБВАНЕ 4 В 1 капсули * 100
13.00лв.

БИОХЕРБА ОТСЛАБВАНЕ 4 В 1 капсули * 100

МАЙПРОТЕИН КОФЕИН ПРО таблетки * 200
24.00лв.

МАЙПРОТЕИН КОФЕИН ПРО таблетки * 200

МИТОХОНДРИАЛНА ФОРМУЛА пудра 72 г BIOCLINIC NATURALS
167.40лв.

МИТОХОНДРИАЛНА ФОРМУЛА пудра 72 г BIOCLINIC NATURALS

Безплатна доставка за България!
21 СЕНЧЪРИ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ УАН ДЕЙЛИ таблетки * 100
30.00лв.

21 СЕНЧЪРИ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ УАН ДЕЙЛИ таблетки * 100

НАТУРАЛИКО ИНОЗИН капсули * 60
32.00лв.

НАТУРАЛИКО ИНОЗИН капсули * 60

АМИКС HCA капсули * 150
32.00лв.

АМИКС HCA капсули * 150

АМИКС ТЕРМО ЛИЙН капсули *  90
46.00лв.

АМИКС ТЕРМО ЛИЙН капсули * 90

АФРИКАНСКО МАНГО СЪС ЗЕЛЕН ЧАЙ таблетки 1200 мг * 60 HOLLAND & BARRETT
20.40лв.

АФРИКАНСКО МАНГО СЪС ЗЕЛЕН ЧАЙ таблетки 1200 мг * 60 HOLLAND & BARRETT

Библиография

https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/wecan/healthy-weight-basics/balance.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3302369/

https://www.precisionnutrition.com/all-about-energy-balance

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

Коментари към Обмяна на енергията

От сайта (3)
Напиши коментар 3 коментара
  1. дани фен 
    на 23 December 2020 в 14:07

    Коментарът е изтрит поради съдържащо се в него несвързано с темата съдържание.

  2. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 22 December 2020 в 11:36

    Георги Ангелов Георгиев

    Има правописни грешки.Срамота!Или иначе съм доволен на 100% от този сайт.Перфектен е за домашни работи и презентации

    Здравейте! Благодарим за сигнала! Статията ще бъде коригирана.

  3. Георги Ангелов Георгиев 
    на 21 December 2020 в 08:28

    Има правописни грешки.Срамота!Или иначе съм доволен на 100% от този сайт.Перфектен е за домашни работи и презентации

СТАТИЯТА е свързана към

  • Физиология на храносмилателната система
  • Основни причини за забавяне на метаболизма и начин за коригирането им
  • Див рожков, дърво на Юда, Церцис
  • Слез, Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Камиляк, Молоха
  • д-р Таня Костадинова Дойчинова
  • Обмяна на белтъците
  • д-р Пенка Милинова Митева
  • д-р Гасан Фарах
  • Обмяна на веществата
  • Д-р Бойка Иванова Серафимова-Димитрова
  • Значението на чакрите

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

левкоплакия вулва, Lichen sclerosus, Lichen sclerosus (LS) - обмяна на информация

преди 1113 дни, 17 часа и 46 мин.

Пречиствали ли сте се от негативна енергия с морска сол?

преди 2315 дни, 3 часа и 17 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Везико-вагинална фистула - търся съвет

преди 5 дни, 10 часа и 34 мин.

Неспираща лактация

преди 11 дни, 7 часа и 23 мин.

Данъчни облекчения за деца под 18 години - подаване през НАП - 2023 година

преди 86 дни, 8 часа и 14 мин.

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 92 дни, 23 часа и 29 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Четете ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как да повишим енергията и тонуса си по естествен път

Как да повишим енергията и тонуса си по естествен път

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Акупунктура

Акупунктура

от 08 дек 2022г. Прочети повече
Млечна киселина

Млечна киселина

от 06 юни 2022г. Прочети повече
Защо раковите клетки разчитат на ферментация, а не на аеробно дишане, за да натрупат енергия

Защо раковите клетки разчитат на ферментация, а не на аеробно дишане, за да натрупат енергия

от 25 яну 2021г. Прочети повече
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival