Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на храносмилателната система Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати

Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати

от 17 ное 2014г., обновено на 10 май 2022г.
Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати - изображение
  • Инфо
  • Подраздели
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Подраздели
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Приетата през устата храна се подлага на механично раздробяване и химично разграждане. В храносмилателните сокове се намират ензимни системни, които катаболизират последователно поетите в организма хранителни вещества (белтъци, масти, въглехидрати). След това разграждане хранителните вещества стават годни за всмукване (резорбция) основно през тънкочревната стена. Това са процесите на разграждане и резорбция на белтъците, мастите и въглехидратите.

Ензимни системи

Ензимните системи, които участват в храносмилането, могат да бъдат класифицирани в три групи според действието, което оказват върху различните хранителни вещества. Основните три групи са:

  • протеолитични ензими (протеази) – те разграждат белтъците до аминокиселини. В зависимост от това дали отцепват крайни групи или не, се разделят на ендопептидази и екзопептидази.;
  • липолитични ензими (липази) – те разграждат мастите до висши мастни киселини и глицерол;
  • амилолитични ензими (карбоанхидрази и въглехидрази) – те катаболизират въглехидратите или полизахаридите до глюкоза, която всъщност представлява монозахарид.

активиране на ензимиВсички ензими се отделят в неактивна форма, но когато попаднат в храносмилателния тракт се активират по различен начин в зависимост от условията на средата. Някои от ензимите се активират специфично от други ензими, както например се случва с ентерокиназата, докато други се активират от рН на средата, температура, жлъчните киселини, соли и др. Съществуват и ензими, чиято активация се осъществява автокаталитично на принципа на положителната обратна връзка. Оптималното действие на всеки един ензим се проявява при определени температура, диапазон на рН.

Видът на ензимите, намиращи се в храносмилателните сокове, зависи от вида на приеманата храна. Особено важно е той може да променя. Така при продължително приемане на еднотипна храна, ензимният състав се променя. При провеждането на диета без масти, липазата в панкреатичния сок намалява значително. Когато след продължително приемане на еднообразна храна рязко се премине на разнообразна, могат да настъпят разстройства в храносмилането. Това се случва при новородените деца, чиято храносмилателна система в първите 6-8 месеца е приспособена към майчината кърма и ако през този период се премине изведнъж на обща храна могат да настъпят особено тежки нарушения в детския организъм. С цел да се избегнат подобни усложнения захранването на детето се прави постепенно с определена последователност с даването на различни храни.

Ензимните системи оказват действието си върху хранителните вещества последователно в различните отдели на стомашно-чревния тракт, като ги разграждат постепенно. Само така хранителните вещества стигат тънкото черво във форми, които са удобни за резорбция. За белтъците тези форми са аминокиселините, за въглехидратите - монозахаридите, а за мастите - глицеролът и мастните киселини. Под тези форми те се всмукват и отнасят до клетките, където покриват енергийните и пластичните нужди на организма.

Хидролизата е в основата на химичната същност на процесите разграждане и резорбция на белтъците, мастите и въглехидратите в хода на храносмилането, който е характерен и за трите вида хранителни вещества. Всички храносмилателни ензими са протеини. Смилателното действие на ензимите, отделени в по-горните отдели на гастроинтестиналния тракт (ГИТ) продължава в незначителна степен в дебелото черво. В него нормално се намират бактерии, под чието влияние се осъществява разграждането на целулоза, въглехидрати и белтъци, тъй като в него практически липсва собствена ензимна активност. Под действието на ензимите, поетите хранителни вещества се разграждат до форми, годни за усвояването им от организма. След като се всмучат през стената на стомашно-чревния тракт, чрез кръвта и лимфата биват пренасяни до всички клетки.

Резорбция

В лигавицата на цялата храносмилателна система се извършва резорбция, но в различна степен за отделните храносмилателни органи. Без практическо значение за организма е резорбцията, която се извършва в устната кухина. Това се има предвид при използването на някои лекарствени вещества (например нитроглицерин), под езика резорбцията е най-силно изразена.

тънко червоВ стомаха резорбцията също не е много силно изразена. В него се всмукват малки количества вода, лекарства, алкохол, натриеви и калциеви соли и други. В пилорната част - аминокиселини, пептони, пептози, полипептиди, екстрактни вещества и други.

В проксималната част на тънкото черво се извършва основната част от резорбцията на ГИТ. Това е причината при премахването на 50 % от червата последиците са фатални, поради намаляването на резорбтивната им площ. В тази част от храносмилателния тракт, хранителните вещества вече са под формата на съставящите ги аминокиселини, монозахариди, глицерол и мастни киселини. В този химус се съдържат витамини, вода, соли, както и несмлени части от храната, като еластични мускулни влакна, целулоза, скорбелни зрънца, неутрални масти. Изброените съставки се увеличават при намалено усвояване на хранителните вещества.

За нормално се приема, че около 10 % от поетите хранителни вещества остават неизползвани. Този факт се има предвид при изчисляване на хранителните дажби с цел да се осигури оптимумът на енергийните и пластичните нужди на организма.

Денонощното количество на течностите, което подлежи на резорбция е около 9 литра. То е съставено от течностите, които са приети с храната възлизащи на 1,5 литра, както и всички секретирани храносмилателни сокове, чието количество се равнява на 7,5 литра. От тези 9 литра в тънкото черво се резорбират между 8 и 8,5 литра, докато останалите 0,5-1 литра преминават през илео-цекалната клапа в колона, където допълнително се всмуква.

Функционална анатомия на лигавицата на тънкото черво

чревни власинкиФункцията, която изпълнява лигавицата на тънкото черво е диференцирана и специализирана. На повърхността й се намират множество нагъвания - valvulae conniventes или гънки на Керкринг, увеличаващи резорбтивната й повърхност около три пъти. Нагъванията на лигавицата са разположени циркулярно и се простират почти по цялото протежение на червата. В дванадесетопръстника и йеюнума са особено добре развити (с изпъкване до 8 mm в лумена). По цялото протежение на тънкото черво се намират власинки - villi intestinales, които в лумена изпъкват около 1 mm. Броят им варира между 20 и 40 на 1 mm2 , като в дисталната част са по-малко, а в проксималната повече. Благодарение на тях резорбтивната повърхност се увеличава около 10 пъти. Във всяка чревна власинка се намира централен лимфен съд. Освен това във всяка една от тях има входящ и изходящ кръвоносен съд, които оформят съответно резорбтивно кръвно пространство, а наличието на артерио-венозни анастомози осигурява къс път на кръвта непосредствено от входящия към низходящия съд. По време на храносмилане тези анастомози се затварят с цел на власинката да се осигури богато кръвоснабдяванен за резорбтивна дейност.

За оптималното протичане на процесите на разграждане и резорбция на белтъците, мастите и въглехидратите, имат значение движенията на чревните власинки. По своята дължина те извършват движения с честота 5-6 min-1. Характерното за тези движения е, че отпускането е бързо, а свиването - бавно, както и това че играят важна роля за резорбцията. Оптимални условия за навлизането на хранителни вещества във вътрешната течна среда на организма се създават с „изцеждането" на всяка обогатена лимфна или кръвна порция. Plexus submucosus Meissneri обуславя движенията на чревните власинки. Под влияние на n. vagus те се засилват, докато под влияние на симпатиковите нерви се задържат. Хормонът виликинин играе съществена роля за техните движения. Той се образува в лигавицата на горните отдели на тънкото черво под влияние на солната киселина. Върху движението на власинките активиращо действие имат хистаминът, жлъчните киселини, пептоните.

В частта си, с която са обърнати към лумена (апикалната им част) епителнителните клетки на чревната лигавица имат четковидна повърхност. Последната е изградена от голям брой (около 600) микровили с дължина 1 µm и диаметър 0,1 µm. По този начин микровилите увеличават повърхността на тънкото черво още 20 пъти. В резултат гънките на Керкринг, власинките и микровилите увеличават резорбтивната площ около 600 пъти - 250 m2 общо за тънкото черво.

Четковидната повърхност е богата на ензими. Тя е покрита с аморфен слой, наречен гликокаликс, изграден от неутрални и аминозахари. До гликокаликса и четковидната повърхност се намира непрекъснат воден слой с дебелина 100-400 µm, подобен на този при други биологични мембрани. През този слой посредством дифузия преминават разтворените вещества, за да достигнат клетките на лигавицата. Реакциите на лигавицата са такива, като че тя съдържа пори с диаметър около 0,75 nm, на колона - 0,25 nm и на илеума - 0,35 nm.

Множество митохондрии са разположени в близост до четковидната гранична повърхност на епителните клетки. Тези митохондрии ги захранват с енергията, която е необходима за осъществяването на активния транспорт. В процеса на резорбция на тънкото черво участват дифузията, осмозата и активните транспортни механизми, които са свързани с наличието на специални ензимни системи, подобно на други биологични мембрани.

Разграждане и резорбция на въглехидрати

въглехидратиС храната въглехидратите се приемат под формата на моно-, ди- и полизахариди. Разграждането им започва още в устната кухина от птиалинът (алфа-амилаза). След като попаднат в стомаха действието на тези ензими продължава за около 1 час. В следващите отдели на стомашно-чревния тракт въглехидратите продължават да се разграждат от карбоанхидразите на панкреатичния сок, които притежават висока амилолитична активност. Получават се олигозарахиди, които посредством хидролиза се превръщат в монозахариди. Хидролизата се катализира от малтаза, лактаза, захараза. Целулозата е единственият полизахарид, който се разгражда в дебелото черво под действието на микроорганизми. Скорбялата също се разгражда до малтоза под действието на бактерии. 

След разграждането започва резобцията на въглехидратите. Пентозите и хексозите се резорбират през стената на дванадесетопръстника и илеума. Те се транспортират посредством пасивен или активен транспорт. От клетките на лигавицата въглехидратите преминават във v. portae.

Разграждане и резорбция на белтъци

протеиниРазграждането на поетите с храната белтъци започва в стомаха. Основните ензими, които се намират в него за пепсините. Те се произвеждат под формата на неактивни прeкурсори, които се активират от солната киселина. Белтъчното смилане продължава в тънкото черво. То се осъществява под действието на протеолитичните ензими, които се намират в панкреатичния сок. Разграждането на белтъците до аминокиселини може да се осъществи в чревния лумен, в цитоплазмата на епителните клетки и не четковидната граница. Освен в тънкото и в дебелото черво се извършва смилане на белтъците под действието на микрофлората.

Резорбцията на белтъци се осъществява главно в тънкото черво. Транспортните система са няколко групи – за основни аминокиселини, за неутрални аминокиселини и за пролин, хидроксипролин и други съставки. Резорбцията на аминокиселините е свързана с транспорта на натриеви катиони.

Разграждане и резорбция на масти

мазниниРазграждането на приетите с храната масти започва в стомаха под действието на стомашната липаза. След това този процес се продължава под действието на панкреатичната липаза, която е най-силният липолитичен ензим. Това се последва от емулгиране на мастите от жлъчните соли. Образуват се мицели, които разтрарят допълнително мастите и улесняват транспорта до клетките на чревната лигавица.

В резултат на процесите на смилане на мастите се получават мастни киселини, моноглицериди и холестерол. Те се резорбират. Мастните киселини, които съдържат повече от 10-12 атома преминават директно в порталното кръвообращение. Тези, които съдържат повече от 12 въглеродни атома, подлежат на реестерификация в клетките на чревната лигавица.

Съдържанието на храносмилателните сокове и функционалната структура на органите на храносмилателната система осигуряват разграждането и резорбцията на хранителните вещества.

Още по темата:
  • Разграждане на въглехидрати Разграждане на въглехидрати
  • Резорбция на въглехидрати Резорбция на въглехидрати
  • Регулация на слюноотделянето Регулация на слюноотделянето
  • Секреция на стомашен сок Секреция на стомашен сок
4.8/5 6 оценки

Подраздели на Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати

  • Резорбция на белтъци

  • Разграждане на белтъци

  • Разграждане на масти

  • Резорбция на масти

  • Резорбция на въглехидрати

  • Разграждане на въглехидрати

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ ЛАКТАТ БУФЕР 600 г
60.60лв.

СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ ЛАКТАТ БУФЕР 600 г

СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ КОМПЕТИШЪН 1000 г
56.10лв.

СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ КОМПЕТИШЪН 1000 г

АМИКС МР. ПОПЪРС ЛОУ КАРБ МАШ 600 гр.
34.00лв.

АМИКС МР. ПОПЪРС ЛОУ КАРБ МАШ 600 гр.

КАНТАРЕУС ГАСТРО дъвчащи бонбони * 100
25.90лв.

КАНТАРЕУС ГАСТРО дъвчащи бонбони * 100

СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ КАРБО ЛОУДЪР 1200 гр.
72.00лв.

СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ КАРБО ЛОУДЪР 1200 гр.

АМИКС МР. ПОПЪРС НУТТА МИКС 250 гр.
15.00лв.

АМИКС МР. ПОПЪРС НУТТА МИКС 250 гр.

ИЗОСТАР УЕЙ ПРОТЕИН ВКУСОВЕ 570 гр.
71.80лв.

ИЗОСТАР УЕЙ ПРОТЕИН ВКУСОВЕ 570 гр.

СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ РИКАВЪРИ ШЕЙК 900 г
71.00лв.

СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ РИКАВЪРИ ШЕЙК 900 г

АМИКС NA - R - АЛФА ЛИПОЕВА КИСЕЛИНА  капсули * 60
38.00лв.

АМИКС NA - R - АЛФА ЛИПОЕВА КИСЕЛИНА капсули * 60

КЕВИН ЛЕВРОН АНАБОЛИК ИСО УЕЙ 2000 гр.
263.95лв.

КЕВИН ЛЕВРОН АНАБОЛИК ИСО УЕЙ 2000 гр.

Безплатна доставка за България!
СПОНСЕР ПАУЪР ПРО РЕКОВЪРИ 44 / 44 800 гр.
113.30лв.

СПОНСЕР ПАУЪР ПРО РЕКОВЪРИ 44 / 44 800 гр.

АМИКС ЛИПОЛИЙН капсули * 90
49.00лв.

АМИКС ЛИПОЛИЙН капсули * 90

Библиография

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09064709409410178

https://en.wikibooks.org/wiki/Human_Physiology/The_gastrointestinal_system

http://www.ivyroses.com/HumanBody/Digestion/Absorption-in-Digestive-Tract.php

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

Коментари към Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
    www.framar.bg 
    на 15 May 2025 в 18:41
    Коментирайте "Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Физиология на храносмилателната система
  • Регулация на слюноотделянето
  • 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
  • Избягване на киселинни храни
  • Бял бор
  • Методи за лечение на анорексия
  • Секреция на стомашен сок
  • Хранене през тръба
  • Разграждане на въглехидрати
  • Храни, богати на калций
  • Аспержов боб
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Каква храна може да се даде за котка за добра козина?

преди 506 дни, 3 часа и 11 мин.

Дете на 2.5 яде само пасирана храна

преди 1964 дни, 32 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Codice coupon Temu [acy240173] 40% di sconto per clienti esistenti e nuovi 2025

преди 2 часа и 21 мин.

Greatest")} Codice coupon Temu ?[{acy240173}] 100 € di sconto per il primo ordine + spedizione gratuita 2025

преди 2 часа и 26 мин.

!€!Gr??ter!€!»Temu-Gutscheincode {"[acy240173]"} "100€ Rabatt" + 90% Rabatt f?r Erstkunden

преди 2 часа и 31 мин.

[NEU]? Temu Gutscheincode 100€ Rabatt [acy240173] F?r neue und bestehende Kunden

преди 2 часа и 37 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Хранене по аюрведа Хранене по аюрведа

Хранене по аюрведа

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини? Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини?

Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини?

от 22 юли 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НЕОСТРАТА RESURFACE ИЗГЛАЖДАЩ И ОБНОВЯВАЩ КРЕМ 40 г

НЕОСТРАТА RESURFACE ДОМАШЕН ПИЛИНГ ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ НА КОЖАТА разтвор 60 мл + тампони * 36

ОСТРОВИТ БЯЛА ЧЕРНИЦА ВЕГЕ капсули * 60

АЛЕГРА таблетки 120 мг * 10

АЛМИРАЛ гел 1.16 % 250 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:30:57

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:28:59

ТИРОХЕЛП капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:24:46

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: Таня от 15 май 2025г. в 16:58:08

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: Тодор от 15 май 2025г. в 16:29:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival