Аспержов боб
Аспержов боб (Vigna aconitifolia) представлява дребна, сухоустойчива бобова култура. Принадлежи към семейство Fabaceae (подсемейство Leguminosae Papilionoideae). Широко се отглежда в Индия и Далечния изток, а Националната академия на науките е определила фасула като евентуално по-значим източник на храна за в бъдеще. Поради високото съдържание на протеини, бобът е определен като вероятно по-значим източник на храна в бъдеще. Предполага се, че неговата пригодност като зърнено бобово растение в полусуха Африка, следва да бъде допълнително проучена.
Устройство на аспержов боб
Растението е с едногодишен, пълзящ растеж, като израства на дължина до 30 см. Листата му са дълбоко лобирани. Развива ярко жълти цветове. Плодът е линеен, кафяв на цвят, с къс извит клюнообразно връх. Всяка бобена шушулка съдържа четири до десет семена, които са малки, правоъгълни и имат светлокафяво, жълто-кафяво или белезникаво-зелено петно. Зрънцата варират по цвят от светло кафяв до тъмно червеникаво-кафяв.
Разпространение на аспержов боб
Счита се, че е родом от Индия и Пакистан и е особено устойчив на суша. Отглежда се в сухите райони на Южна Азия заради своите малки (3-4 мм) годни за консумация зърна. Вкусът на покълналите зърна е леко сладникав. Този вид боб може да се отглежда на широк спектър от почвени типове. Реколтата има много високо ниво на устойчивост на засушаване и студ. Расте най-добре при високи постоянни температури.
Аспержовият боб се отглежда както за производство на храни, така и за приготвяне на фураж, а също и като покривна култура. Отглежда се предимно в Индия, въпреки че е култивиран в САЩ, Австралия, Тайланд и други части на Азия. 1,5 милиона хектара земя се използват в Индия за производство на аспержов боб, като се получават приблизително 0,4 милиона тона / ха семена. Въпреки че е отбелязано присъствието му в Судан, Сомалия и други тропически страни на Африка, то не е била реколтата от голямо значение за този регион. Предполага се потенциал за увеличаване на производството в този регион в бъдеще.
Използваема част на аспержов боб
Употребяват се бобените зърна като хранителна единица и с малко медицински приложения. Зелената маса на растението е подходяща за направата на фураж за животни.
Химичен състав на аспержов боб
Аспержовият боб съдържа голямо количество протеини. В семената е установен приблизително 22-24% протеин.
Лечебни свойства и приложение на аспержов боб
Изображение: Lalitstar at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Семената се използват лекарствено при диети за лечение на треска. Показано е, че корените притежават наркотични свойства. Растението спомага за стимулацията и обновяването на епидермалните клетки. С ограничени лечебни качества е. Предназначението му е предимно за употреба в хранителната индустрия.
Начин на употреба
- в козметиката;
- като хранителна добавка;
- екстракт от зърна.
Аспержовият боб в кулинарията
Семената от боба се консумират най-вече като варени цели, натрошени или покълнали. Зелените незрели семена могат да се консумират като такива или след готвене. В Индия се използва за приготвяне на традиционни храни. Отново там зелените шушулки се ядат като зеленчук, а малките семена цели или цепени. Любим индийски метод на приготвяне е запържването на семената в малко олио. Семената съдържат 22-24% протеин, но хранителните експерти твърдят, че част от този протеин е недостъпен поради наличието на трипсинов инхибитор. В тях се съдържат анти-хранителни фактори, които ограничават усвояването на наличния протеин. Накисването и готвенето на боба преди консумация спомага за разграждането на анти-хранителните фактори и прави протеина по-лесно смилаем.
Семената се използват като леща при приготвяне на супа, наречена дхал. Пържените, разцепени семена се ядат като закуска. Изсушените семена могат да бъдат смлени на прах и смесени с други брашна, за да се получи безквасен хляб. Смилаемостта на нишестето и протеините се подобрява значително чрез обработки като накисване, отстраняване на обвивката на семената, покълване и готвене под налягане.
Други употреби на аспержов боб
Бобът се отглежда и за фураж. Сухите растения образуват отлично сено. Зелените растения са добър фураж за овцете, сламата е изключително вкусна и питателна. Това е доста добър източник на смилаем протеин.
Бобът расте плътно и образува хубава зелена покривка на земята. Така може да се използва за цветна декорация в градини и алпинеуми. Бори се с ерозията на почвата.
Аспержовият боб в земеделието
Този вид боб се отглежда както за консумация от човека, така и като фуражна култура. В момента в Индия той се отглежда самостоятелно или се преплита с други зърнени култури, като перлено просо. Освен това се отглежда в ротация с памук като фуражна култура. Когато се отглежда като самостоятелна фуражна култура, се засажда 7-34 кг / ха или средно 10-20 кг / ха. Редното засаждане трябва да се извършва на разстояние 30-90 см, като семената се сеят на дълбочина 2,5-4 см. Отнема 75-90 дни, за да узрее, като често се сее в края на дъждовния сезон.
Недостатък на тази реколта е трудността й при събирането. Косачките не могат да се използват поради формата и плътността на клоните й, така че обикновено се реже със сърп. Добивът на сено от тази култура е 7,5-10 т / дка, докато добивите от фуражна материя варират от 37-50 т / дка. Понастоящем добивите от семена са ниски и варират от 70-270 кг / хектар. Изследванията обаче показват, че тази култура има потенциал да увеличи добива. Експериментални добиви от семена до 2600 кг / ха са регистрирани в САЩ и Австралия.
Заглавно изображение: Dick Culbert from Gibsons, B.C., Canada, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
АЛАЙВ B-КОМПЛЕКС желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
НУКС НУКСУРИАНС СЕРУМ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 30 мл.
Безплатна доставка за България!Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Vigna_aconitifolia
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Vigna+aconitifolia
https://www.feedipedia.org/node/237
https://www.caribbeangardenseed.com/products/moth-muth-beans-plant-seeds-also-called-matki-or-turkish-gramvigna-aconitifoliaa-drought-resistant-sprawling-bean-organically-grown
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4613-0433-3_21
https://uses.plantnet-project.org/en/Vigna_aconitifolia_(PROTA)
https://edis.ifas.ufl.edu/mv02
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Fabales
- Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)
- Алтернативно лечение при албумин в урината
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Методи за лечение на анорексия
- Моринга
- Строеж на мускулната клетка
- Екзоцитоза
- Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето
- д-р Димитър Панайотов
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Обмяна на белтъците
Коментари към Аспержов боб