Резорбция на белтъци

В тънкото черво, след разграждането на белтъците, L-аминокиселините се резорбират по-бързо от съответстващите им D-изомери. L-аминокиселините се транспортират активно, докато D-изомерите се транспортират чрез пасивна дифузия. Транспортните системи са три на брой - съответно за три групи аминокиселини: една за основни или базични аминокиселини, друга за пролин, хидроксипролин и други съставки, и трета за неутрални аминокиселини.
Резорбцията на белтъците (аминокиселините) е свързана с транспорта на натриеви катиони. Подобно на транспорта на глюкозата, тя се подпомага от високата концентрация на натриевите катиони, които са разположени по луменовата повърхност на чревните епителни клетки. Минералкортикоидите и предимно алдостерона регулират активния транспорт на натриевите катиони през клетъчните мембрани и чревния епител.
Транспортирани по този начин аминокиселините се натрупват в клетките на лигавицата, откъдето след това навлизат в кръвта чрез пасивна дифузия. Единствените белтъци, които могат да постъпват в кръвта на порталната вена под формата на пептиди, са тези от желатина (съставен от пролин и хидроксипролин), съдържащи ансерин и карнозин.
Резорбцията на белтъците (аминокиселините) се осъществява бързо в дванадесетопръстника и йеюнума, а по-бавно в илеума. Около 50% от общото количество белтъци приети с храната представляват разградените белтъци, около 25% от белтъците в олющени епителни клетки и 25% от тези в храносмилателните сокове.
От всички белтъци в лумена на тънкото черво, само 2 до 5% не се подлагат на смилане и резорбция. Всмукването на белтъци намалява при хипоксия и недоимък на витамин А и D, което е още едно доказателство за активния характер на този процес.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СВИНСКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 400 г ЗДРАВНИЦА
БАТЕРИ НУТРИШЪН СМЕС ЗА ПАЛАЧИНКИ 500 гр. ОВКУСЕНА
МАЙПРОТЕИН ИМПАКТ УЕЙ ИЗОЛАТ 1 кг
МАЙПРОТЕИН СОЕВ ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 1 кг
ХИДРОЛИЗИРАН РИБЕН КОЛАГЕН НА ПРАХ 150 гр. ЗДРАВНИЦА
ГРАХОВ ПРОТЕИН 400 г ЗДРАВНИЦА
СВИНСКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
АМИКС BCAA ЕЛИТ РЕЙТ капсули * 500
АМИКС BCAA ИНСТАНТАЙЗД 2:1:1 прах 250 г
АМИКС ГУРМЕ ПРОТЕИН 1000 гр.
АМИКС LEU HICA ЛЕВЦИНОВА КИСЕЛИНА + NOP 47 450 гр.
АМИКС ПЮР УЕЙ ХИДРО 1000 гр.
Библиография
http://www.tuscany-diet.net/proteins/digestion/
http://healthyeating.sfgate.com/protein-digestion-inside-human-body-6044.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK22600/
Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО
Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“
СТАТИЯТА е свързана към
- Физиология на храносмилателната система
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Алтернативно лечение при албумин в урината
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Змийско мляко, Брадавично мляко, Жълтениче, Жълта млечка, Пръшивец, Лишейче
- Обикновена паламида, Полска паламида
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- Разграждане на белтъци
- Протеин (белтък) в кръвта
- Боб мунг, Зелена грама
- Регулация на слюноотделянето
Коментари към Резорбция на белтъци