Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на храносмилателната система Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати Разграждане на белтъци

Разграждане на белтъци

от 19 ное 2014г., обновено на 14 май 2018г.
Разграждане на белтъци - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Разграждането на белтъците започва в стомаха. Основните ензими в него са пепсините, които се секретират под формата на неактивни прекурсори - пепсиногени и се активират от солната киселина. По отношение на протеолитичната си активност трите вида пепсини се различават незначително. Те хидролизират пептидните връзки, така че се получават по-нискомолекулни продукти - полипептиди, пептони и пептози, с много различни размери. Ако пепсините са въздействали продължително време белтъците могат да се разградят до аминокиселини. Пепсините действат особено силно върху белтъците от месен произход и по-слабо върху яйчния белтък. В кърмаческа възраст пепсинът реализира превръщането на казеиногена в казеин и след това в параказеин.

белтъциВ моментът, в който стомашното съдържимо премине в дванадесетопръстника и се смеси с алкалния панкреатичен сок, действието на пепсините се преустановява. В стомаха рН варира между 1,6 и 3,2, докато стойностите на общото рН на химуса в дуоденума варират между 4,7 и 6,5. В тънкото черво последователно продължава започналото в стомаха белтъчно смилане. Най-силно и широко е действието на протеолитичните ензими от панкреатичния сок, поради което заема централно място в белтъчното разграждане.

Трипсинът, еластиназата и химотрипсинът, превърнати съответно от трипсиногена, проеластиназата и химотрипсиногена и активирани от ентерокиназата и от началните малко количества трипсин, хидролизират вътрешните пептидни връзки на протеиновите и полипептидните вериги. След това процесът на разграждане на белтъците се следва от действието на карбоксипептидазите, които разграждат аминокиселини в C- и N-край на пептидните вериги. Към това се прибавя и действието на аминопептидазите, дипептидазите и други ензими от чревния сок.

Някои свободни аминокиселини се получават още в чревния лумен, а други се освобождават на клетъчната повърхност от амино- и дипептидазите, разположени на четковидната граница на лигавичните клетки. Има и такива (каквито са ди- и трипептидите), които се транспортират активно в чревните клетки и там се хидролизират от интрацелуларните пептидази. След това вече като аминокиселини и те навлизат в кръвния ток. Този вид транспорт се извършва независимо от резорбцията на аминокиселините, които са получени в чревния лумен.

разграждане на белтъци

По три начина се осъществява крайното храносмилане на белтъците до аминокиселини, а именно - в чревния лумен, в цитоплазмата на епителните клетки на чревната лигавица и на четковидната граница. В червата нуклеиновите киселини се хидролизират до нуклеотиди под действието на панкреатичните нуклеази - рибо- и дезоксирибонуклеази. Така получените нуклеотиди се разграждат от ензими до нуклеозиди и фосфорна киселина. Нуклеозидите впоследствие се разграждат до съставящите ги пуринови, пиримидинови основи и захари. Те биват резорбирани посредством активен транспорт.

В дебелото черво също се извършва разграждане на белтъците. Под влияние на намиращата се там микрофлора - Escherichia coli, Clostridium perfringens, Clostridium sporogenes и Clostridium putrificum, полипептидите се разлагат до амоняк, феноли, хистамин, скатол, индол, сероводород, меркаптан, водород, въглероден диоксид, метан и други. Обезвреждането на резорбираните продукти от този процес на белтъчно гниене в дебелото черво се осъществява в черния дроб. Тяхното количество нараства в случаите на силна констипация (запек), като обезвреждането в черния дроб се затруднява и настъпва автоинтоксикация на организма.

Още по темата:
  • Ензими на стомашния сок Ензими на стомашния сок
  • Разграждане на въглехидрати Разграждане на въглехидрати
  • Секреция на стомашен сок Секреция на стомашен сок
  • Функции на жлъчката Функции на жлъчката
4.7/5 6 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ДОКТОР'С БЕСТ НАТО-СЕРА капсули * 90
76.30лв.

ДОКТОР'С БЕСТ НАТО-СЕРА капсули * 90

ХАЯ ЛАБС 100% СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН 454 г КАКАО
28.00лв.

ХАЯ ЛАБС 100% СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН 454 г КАКАО

ДОКТОР'С БЕСТ БЕТАИН ХИДРОХЛОРИД, ПЕПСИН И ГЕНТАИН (ЖЪЛТА ТИНТЯВА) капсули * 360
76.50лв.

ДОКТОР'С БЕСТ БЕТАИН ХИДРОХЛОРИД, ПЕПСИН И ГЕНТАИН (ЖЪЛТА ТИНТЯВА) капсули * 360

ХАЯ ЛАБС 100% ГРАХОВ ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 454 гр.
27.00лв.

ХАЯ ЛАБС 100% ГРАХОВ ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 454 гр.

ХАЯ ЛАБС 100% СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН 454 гр. СТЕВИА
28.00лв.

ХАЯ ЛАБС 100% СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН 454 гр. СТЕВИА

АМИКС ХИДРО БИЙФ 2 кг
120.00лв.

АМИКС ХИДРО БИЙФ 2 кг

Безплатна доставка за България!
ХАЯ ЛАБС 100% ОРИЗОВ ПРОТЕИН 454 гр.
28.00лв.

ХАЯ ЛАБС 100% ОРИЗОВ ПРОТЕИН 454 гр.

ХАЯ ЛАБС 100% СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН 454 гр. ВАНИЛИЯ
28.00лв.

ХАЯ ЛАБС 100% СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН 454 гр. ВАНИЛИЯ

СУОНСЪН АДЖИ ПЮР КАРДИО АМИНОКИСЕЛИНИ капсули * 60 SWU539
30.40лв.

СУОНСЪН АДЖИ ПЮР КАРДИО АМИНОКИСЕЛИНИ капсули * 60 SWU539

ХАЯ ЛАБС 100% СОЕВ ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 454 гр.
28.00лв.

ХАЯ ЛАБС 100% СОЕВ ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 454 гр.

Библиография

http://www.tuscany-diet.net/proteins/digestion/

http://healthyeating.sfgate.com/protein-digestion-inside-human-body-6044.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK22600/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

Коментари към Разграждане на белтъци

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Разграждане на белтъци
    www.framar.bg 
    на 25 January 2021 в 13:37
    Коментирайте "Разграждане на белтъци"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Физиология на храносмилателната система
  • Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
  • Домашни средства и методи облекчаващи киселинен рефлукс
  • Натурални средства срещу газове и подут корем
  • Алтернативно лечение на болка в корема
  • Гама-глутамилтранспептидаза (ГГТ, ГГТП)
  • Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
  • Костилките от маслини прочистват червата
  • Серапептазата - ензим с лечебни свойства
  • Алкална фосфатаза (АФ, ALP)
  • 8 добавки при проблеми с храносмилането
  • Разграждане на въглехидрати

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах