Семена от босилек срещу запек и храносмилателни нарушения
Използването на редица семена и ядки като натурален лек срещу храносмилателни смущения е добре известно и лесно приложимо. Семената от босилек са поредната "суперхрана", която набира популярност сред привържениците на алтернативната медицина като естествен лек срещу храносмилателни смущения и запек.
Семената от босилек доста наподобяват на сусам, но са черни. Тези, които са годни за консумация обикновено са от сладък босилек, Ocimum basilicum - растението, което обикновено се използва за подправяне на храни. Повече за него може да научите в: Босилек (Ocimum basilicum).
Семената му обикновено се наричат семена от сладък босилек. Може да се срещнат и с други имена като семена от сабджа (Sabja) и тукмария. Те са родом от Индия, но се различават от свещения босилек - наричан още Тулси (Свещен босилек, Ocimum tenuiflorum)
Семената на сладкия босилек са богати на протеини, есенциални мастни киселини, въглехидрати и са пълни с фибри. Изненадващо е, че те не съдържат калории.
Семена от босилек при нарушено храносмилане
Редица специалисти твърдят, че семената от сладък босилек могат да са от полза срещу нарушено храносмилане, успокоявайки дразненето на стомаха и облекчавайки запека, което се дължи на богатото съдържание на фибри в тях. Те детоксикират тялото по естествен начин, като регулират движението на червата. Съдържанието на летливо масло е отговорно за облекчаване на газовете в стомашно-чревния тракт и действа като средство за прочистване на стомаха. Също така, помагат за неутрализиране на киселинния ефект на солната киселина в стомаха, което може да донесе облекчение при киселини. Тъй като семената се консумират след накисване във вода, съдържанието на вода помага да се успокои лигавицата на стомаха и от своя страна да облекчи усещането за парене.
Какво казва науката?
Семената на босилека имат дълга история на използване в аюрведическата и китайската медицина, но техните ефекти върху здравето са били изследвани само в няколко проучвания.
Изследователи от Университета в Мичиган цитират няколко източни проучвания, според които консумацията на накиснати семена от босилек помага при запек, лошо храносмилане и киселини. Те съветват две чаени лъжички от семената да се накисват в две чаши гореща вода и да се пие като чай.
По отношение на храносмилането съществуват анекдотични доказателства за карминативен ефект - облекчават газовете и подуването на корема, както и слабо диуретично действие.
В Индия семената са използвани също и при диария и слуз в изпражненията, запек, а като успокояващо средство листата също са били използвани при лошо храносмилане и кожни заболявания.
В традиционната тайландска билкова медицина, босилекът се използва при кашлица, кожни заболявания и чревни проблеми.
Други ползи за здравето на семена от босилек
В едно проучване е установено, че ежедневната консумация на семена от босилек (предварително накиснати във вода), в продължение на 15 дни, преди обяд и вечеря води до здравословна загуба на тегло. Други популярни полезни свойства и приложения на семената от босилек са:
- Източник на минерали - особено калций, магнезий и желязо;
- Помага за контрола на кръвната захар;
- Понижават абсорбцията на холестерол в червата;
- Безвкусен сгъстител и стабилизатор - подходящ за сладоледи, дресинг за салати, бита сметана, майонеза;
- Източник на флавоноиди и други полифеноли с антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства;
- Растителен източник на омега-3 мастни киселини;
Подходяща алтернатива на семената от чия (чиа) - най-характерната разлика е, че семената от чия съдържат два пъти повече омега-3 мастни киселини, но по-малко фибри в сравнение със семената на босилека. И двата вида семена набъбват и образуват гел, когато се накиснат. Семената на босилека обаче набъбват по-бързо и с по-голям размер от семената от чиа. По отношение на вкуса нямат значителни разлики и могат да се използват в същите рецепти.
Употреба на семена от босилек
Можете да откриете семена от босилек в азиатски магазини, за магазини за биохрани, както и онлайн. Важно е да са годни за консумация, тъй като тези, предназначени за засаждане може да са били третирани с пестициди.
Първата стъпка от употребата на семена от босилек е накисването им - за 1 супена лъжица е нужна 1 чаша вода, но може да използвате и повече вода, тъй като семената ще поемат само толкова, колкото е необходимо. Използването на твърде малко вода може да доведе до слепване на семената. Нужни са около 15 минути, за което време те набъбват като приблизително утрояват размера си, подобната на гел външна част става сива, а центърът на накиснатото босилеково семе остава черен. След като са вече набъбнали, може да прецедите семената и да ги използвате. Ако ще добавяте семената към рецепта съдържа много течност, като супа, предварителното накисване може да се пропусне.
Можете да намерите множество рецепти включващи семена от босилек. Техният нежен вкус се смесва лесно в ястията. Подходящи са за:
- смути;
- млечни шейкове;
- пресни сокове;
- супи;
- кисело мляко;
- дресинг за салата;
- пълнозърнести палачинки;
- пълнозърнести тестени ястия;
- хляб и тестени изделия (кифли, бисквити) - в тези случаи може да използвате семена от босилек като ги смилате използвате, за да замените част от брашното, вместо да ги добавяте напоени.
Можете да използвате накиснати семена от босилек и, за да замените яйцата в печените продукти. Използвайте 1 супена лъжица (13 грама) семена от босилек, напоени с 3 супени лъжици (45 мл) вода, за да замените 1 яйце.
Възможни странични ефекти на семена от босилек
Ако се приемат в малки количества, семената от сладък босилек не водят до съществени рискове за здравето. Но, при прекомерен прием, може да се очакват някои странични ефекти и нежелани реакции.
Препоръчва се ежедневната доза да не надвишава 1 супена лъжица. Възможните странични ефекти включват гадене, повръщане, диария, киселини, стомашен дискомфорт, загуба на апетит, главоболие, акне и други. При някои хора е възможно да настъпи силно понижаване на кръвната захар.
Деца също не бива да консумират семена от босилек поради риск от задавяне, тъй като не се смесват изцяло с водата.
Понижаването на нивата на естроген пък ги право неподходящи за бременни жени.
Високото съдържание на витамин К може да доведе до взаимодействие с варфарин и подобни лекарства за разреждане на кръвта.
Забавянето на съсирването на кръвта е причина да не се препоръчват при хора, които скоро са претърпели операция или имат нараняване. Ако предстои оперативна процедура, приемът на семена от босилек трябва да бъде преустановен поне 2 седмици преди нея.
Изображения: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БОСИЛЕК 10 мл
ХЕРБАЛКАН ПАРАХЕРБ капсули * 90
ЧАЙ ФИЛТЪР ЕНТЕРОЛИН ПРИ СТОМАШНО - ЧРЕВНИ ОПЛАКВАНИЯ * 20
КОКОБО капсули 50 мг * 60
ХЕРБАЛКАН ПАРАОЙЛ тинктура 10 мл
ГАСТРОТЕРРА капсули * 30
Библиография
https://www.wellandgood.com/bloating-soaking-basil-seeds/
https://www.healthline.com/nutrition/basil-seeds
https://www.healthifyme.com/blog/sabja-seeds-benefits-side-effects-recipes-weight-loss/
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- билки и подправки
- Методи и съвети за извършване на клизма
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Какво лекува английската сол
- Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
- Натурални средства за лечение на анални фисури
- Запек
- Билки и билкови рецепти при запек
- Бебешко ако - какво може да откриете в памперса
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- Клизма
Коментари към Семена от босилек срещу запек и храносмилателни нарушения