Резорбция на масти

Получените разградни продукти от смилането на мастите - мастни киселини, моноглицериди и холестерол от образуваните с жлъчни соли мицели, навлизат в клетките на лигавицата чрез пасивна дифузия. В процеса на резорбция на мастите, последващото разпределение на мастните киселини зависи от размера им. Така, мастните киселини съдържащи по-малко от 10-12 въглехидратни атома, преминават директно в порталното кръвообращение и се пренасят като неестерифицирани (свободни).
Съдбата на тези, които са с повече от 10-12 въглеродни атома, е да се реестерифицират до триглицериди в клетки на лигавицата. Допълнително се естерифицира и част от резорбирания холестерол. Естерите на холестерола и триглицеридите се обвиват в слой от липопротеини и фосфолипиди, като се образуват хиломикрони. Хиломикроните напускат клетките и навлизат в лимфата.
В клетките на чревната лигавица по-голяма част от триглицеридите се образува от ацилирането на резорбираните 2-моноглицериди. Друга част се формира от глицерофосфат, който е продукт на обмяната на въглехидратите. Глицерофосфатът се превръща в глицерофосфолипиди, които участват в образуването на хиломикроните.
В проксималните отдели на тънкото черво резорбцията на мастите е най-голяма, като продължава с незначително намаляване и в илеума. При прием на умерени количества масти, около 95 % от тях се резорбират.
В тънкото черво се извършва и резорбцията на холестерола, която благодарение на наличните панкреатичен сок, жлъчка и мастни киселини се осъществява бързо. В хиломикроните се включва почти цялото количество резорбиран холестерол, като по този начин навлиза в лимфата. В дисталните сегменти на тънкото черво резорбцията на холестерол е ограничена.
Сходни на холестерола стероли от растителен произход се всмукват незадоволително. Нерезорбиращи се стероли, каквито са тези на соята - намаляват резорбцията на холестерол, поради компетитивност при естерификацията с мастни киселини.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЯМАМОТО НУТРИШЪН КРИЛ ОЙЛ капсули * 90
АМИКС КЛА 1200 + ЗЕЛЕН ЧАЙ капсули * 120
АМИКС ЛИПИДРОЛ ФЕТ БЪРНЪР капсули * 300
АМИКС КРИЛ ОЙЛ капсули 1000 мг * 60
МАЙПРОТЕИН КЛА капсули * 60
МАЙПРОТЕИН ОМЕГА 3 капсули * 250
ЛИПАНОР капсули 100 мг * 30 САНОФИ
ФИШ ОЙЛ 3 ОМЕГА 3 + ВИТАМИН Е капсули * 60 ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ
НЕОСИМВА таблетки 20 мг * 28
ОМЕГА 3-6-9 КОМПЛЕКС капсули * 30 ВАЛМАРК
НЕОСИМВА таблетки 10 мг * 28
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС РИБЕНО МАСЛО EPA - DHA БАЛАНС капсули * 240
Безплатна доставка за България! ПРОМОБиблиография
https://courses.washington.edu/conj/bess/fats/fats.html
http://www.tuscany-diet.net/lipids/digestion/
http://healthyeating.sfgate.com/fats-digested-8510.html
Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО
Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“
СТАТИЯТА е свързана към
- Физиология на храносмилателната система
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- З упражнения при подуване, запек и храносмилателни проблеми
- Хранене през тръба
- Малина
- K58.0 Синдром на раздразненото черво с диария
- Алтернативно лечение на болка в корема
- Хранене при тремор
- Облекчете различни заболявания с помощта на японския воден метод
- Гълтане
- Секреция на панкреатичен сок
Коментари към Резорбция на масти