Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на храносмилателната система Обмяна на енергията Доставяне и освобождаване на енергия в организма

Доставяне и освобождаване на енергия в организма

от 27 сеп 2018г., обновено на 10 май 2022г.
Доставяне и освобождаване на енергия в организма - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

В живите организми непрекъснато се извършват химични превръщания, в резултат на което свободната енергия намалява. По тази причина те не могат да съществуват ако не си доставят енергия от външната среда. Животинските организми получават тази енергия чрез приемане на хранителни вещества – въглехидрати, мазнини и белтъци. При рационално хранене 55-60% от енергията се доставя от въглехидратите, 25-30% от мазнините и 10-15% от белтъците. При разграждането на различните хранителни вещества се доставя различно количество енергия:

храни

  • 39 kJ от 1 g мазнини;
  • 17,2 kJ от 1 g въглехидрати;
  • 17,2 kJ от 1 g белтъци.

Една част от освободената енергия при разграждането на хранителните вещества се отделя като топлина, която има значение за поддържане на телесната температура. Друга част се използва за синтез на макроергични съединения, от които енергията се освобождава по контролируем начин. Основното макроергично съединение, което се използва в организма, е аденозин трифосфатът (АТФ). АТФ е източник на енергия за извършване на биологична работа по време на мускулното съкращение, за осъществяване на активен транспорт през клетъчната мембрана и за енергозависимите процеси за синтез на хранителни вещества. В мускулите се намира още едно важно макроергично съединение – креатинфосфат. В междинната обмяна във всички клетки се използват макроергични тиоестери – ацилови деривати на меркаптаните (като ацетил-коензим А) и нуклеотиди с макроергични връзки (гуанозин трифосфат).

Образуване на АТФ

В цитоплазмата на клетките се намира малък резерв от АТФ, който може да задоволи енергийните и нужди само за 1 минута. По тази причина АТФ се ресинтезира непрекъснато. За едно денонощие се образуват и изразходват около 63 килограма АТФ. Това макроергично съединение може да се синтезира по два пътя – анаеробен в цитоплазмата и аеробен в митохондриите. Въглехидратите са аденозин трифосфатединствените хранителни вещества, които могат да доставят енергия по анаеробен път. Процесът на анаеробно разграждане на глюкозата се нарича гликолиза. Тя протича бързо, но е свързана със синтез на малко количество АТФ – 2 молекули АТФ за една молекула глюкоза. По тази причина анеробното синтезиране на АТФ не може да бъде основен начин за обезпечаване на енергийните нужди на клетките. Изключение правят еритроцитите, бързо съкращаващите се мускулни влакна и клетките на бъбречната медула. Всички останали клетки си доставят енергия чрез окисление на хранителните вещества в митохондриите. Така голяма част от освободената енергия се използва за синтез на АТФ чрез процеси на окислително фосфорилиране. Аеробният метаболизъм е много по-ефективен в сравнение с анаеробния, тъй като по-голяма част от химичната енергия се съхранява под формата на макроергични съединения. Окислението на една молекула глюкоза по аеробен път до СО2 и Н2О води до отделяне на 36 или на 38 молекули АТФ, а при окислението на една молекула палмитинова киселина се отделят 129 молекули АТФ. Скоростта, с която АТФ се образува чрез окислително фосфорилиране, зависи от няколко фактора:

  • от скоростта на изразходване на АТФ – когато скоростта на изразходване на АТФ от клетката е висока, образуването му също се осъществява с висока скорост, поради увеличеното количество АДФ.;
  • снабдяването на клетките с кислород и със субстрати за окисление (глюкоза, мастни киселини, лактат, аминокиселини). Това зависи от дейността на дихателната, сърдечно-съдовата, храносмилателната и ендокринната система.

аденозин трифосфатРеспираторен квотиент

При окислението на хранителните вещества се консумира кислород и се образува въглероден диоксид. Респираторен квотиент се нарича отношението между образувания въглероден диоксид и използвания кислород.

РК = СО2 / О2,

където газовете са в молове или в обеми при стандартна температура и налягане. Стойността на респираторния квотиент за въглехидратите е 1, за мазнините 0,7, а за белтъците 0,8-0,85. Ниската респираторен квотиентстойност на респираторния квотиент за мазнините позволява те да се използват като при храненето на болни с нарушена дихателна функция. Увеличаването на порцията на мазнините ще доведе до по-малка продукция на въглероден диоксид за същия обем използван кислород. Това ще намали изискванията към белодробната вентилация. Респираторният квотиент не е идентичен с дихателното обемно отношение. Дихателното обемно отношение (ДОО) представлява отношението между обема издишан въглероден диоксид и обема консумиран кислород за определен период от време. ДОО зависи от вида на окисляваните хранителни вещества и от процесите, в които се образува въглероден диоксид и се изразходва кислород. По тези причини при тежка физическа работа и по време на възстановителния период след нея се ДОО има различни стойности от респираторния квотиент.

Енергиен еквивалент на кислорода (ЕЕК) се нарича количеството енергия, което се освобождава при консумирането на 1 литър кислород. За трите вида хранителни вещества, ЕЕК има следните стойности:

  • въглехидрати – 21,1 kJ/l;
  • белтъци – 20 kJ/l;
  • мазнини – 19,6 kJ/l;

Различната стойност на ЕЕК прави използването на всяко едно от трите вида хранителни вещества само при определени обстоятелства. Въглехидратите са основния източник на енергия при работа с максимална мощност, защото те могат да се разграждат анаеробно и да доставят енергия бързо и имат най-висока стойност на ЕЕК. Мазнините са подходящ енергиен източник при продължителни натоварвания, при които няма ограничения в доставянето на кислород за тяхното окисление, защото те освобождават най-голямо количество енергия при окислението си и имат най-нисък ЕЕК.

Още по темата:
  • Физиология на черния дроб Физиология на черния дроб
  • Обмяна на енергията Обмяна на енергията
  • Складиране и изразходване на енергия Складиране и изразходване на енергия
  • Миокарден метаболизъм Миокарден метаболизъм
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ФРЕЗУБИН 2 ККАЛ КРЕМ ГОРСКА ЯГОДА 125 г * 4
25.33лв. / 12.95 €

ФРЕЗУБИН 2 ККАЛ КРЕМ ГОРСКА ЯГОДА 125 г * 4

ХРОМ GTF капсули 200 мкг * 100 NATURE'S WAY
39.11лв. / 20.00 €

ХРОМ GTF капсули 200 мкг * 100 NATURE'S WAY

ВИТАМИКС ВИТАМИН B12 ДИРЕКТ саше 1000 мкг * 30
21.90лв. 20.81лв. / 10.64 €

ВИТАМИКС ВИТАМИН B12 ДИРЕКТ саше 1000 мкг * 30

ПРОМО
МАГКОМБО капсули * 20 ВИТАСЛИМ ИНОВЕ
20.92лв. / 10.70 €

МАГКОМБО капсули * 20 ВИТАСЛИМ ИНОВЕ

НУТРИМ L - КАРНИТИН капсули 500 мг * 60
27.80лв. / 14.21 €

НУТРИМ L - КАРНИТИН капсули 500 мг * 60

ЕКАМЕДИКА МАГНЕ B6 АКТИВ саше * 21
42.60лв. / 21.78 €

ЕКАМЕДИКА МАГНЕ B6 АКТИВ саше * 21

Библиография

https://www.collegesportsscholarships.com/body-energy-systems.htm

https://www.livestrong.com/article/523593-6-essential-nutrients-that-supply-energy/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16251619

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

Коментари към Доставяне и освобождаване на енергия в организма

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Доставяне и освобождаване на енергия в организма
    www.framar.bg 
    на 14 September 2025 в 07:50
    Коментирайте "Доставяне и освобождаване на енергия в организма"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Физиология на храносмилателната система
  • Обмяна на енергията
  • Хранене според кръвната група - кръвна група 0
  • Хранене според кръвната група - кръвна група А
  • Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
  • Правилен прием на лекарства - преди, по време, след хранене, на празен стомах
  • Хранене според кръвната група - кръвна група В
  • Храни, които помагат за отслабване
  • Лофант, Анасонов исоп, Агастаче
  • Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
  • Хранене през тръба
  • Хранене според кръвната група
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Русенски интервенционални дни 2025 - престижен форум за съвременна интервенционална кардиологияРусенски интервенционални дни 2025 - престижен форум за съвременна интервенционална кардиология

Русенски интервенционални дни 2025 - престижен форум за съвременна интервенционална кардиология

от 12 сеп 2025г.Прочети повече
Фатални грешки на управляващите във ваксинационната политика срещу COVID-19 Фатални грешки на управляващите във ваксинационната политика срещу COVID-19

Фатални грешки на управляващите във ваксинационната политика срещу COVID-19

от 12 сеп 2025г.Прочети повече
Кога се налага операция на простата?Кога се налага операция на простата?

Кога се налага операция на простата?

от 12 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Добра майка ли съм - проучване на momfident.io

преди 16 дни, 16 часа и 13 мин.

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 59 дни, 18 часа и 32 мин.
Всички

АНКЕТА

Цветя, благотворителност или и двете за началото на учебната година

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

МАСАЖЕН КРЕМ ПРОТИВ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ 100 г ДЕСПИК

НЕБРОВИДИН капсули * 20 ТИЙМПРО

ГРИЙН ФАРМАСИ БАЛСАМ С РЕПЕЙ ПРОТИВ КОСОПАД ЗА ВСЕКИ ТИП КОСА 300 мл

КОТ Д'АЗУР ELIXIR 57 KIRKE ПАРФЮМНА ВОДА 30 мл

ЛУМЕНЕ ВЕГАН ДЪЛГОТРАЕН ФОН ДЬО ТЕН С МИНЕРАЛЕН SPF30 STAY 3 MEDIUM 30 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МИКОМАКС капсули 150 мг * 1

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 сеп 2025г. в 16:55:38

УЛКАМЕД таблетки 120 мг * 56 KRKA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 сеп 2025г. в 16:52:28

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ИРИТАКОЛИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 сеп 2025г. в 16:51:41

БРОНХО - ВАКСОМ ЗА ДЕЦА прах за перорален разтвор 3.5 мг * 10 OM PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 сеп 2025г. в 16:49:50

ПЕРХИДРОЛ 100 мл. 12 %

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 сеп 2025г. в 16:48:23
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival