Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на храносмилателната система Обмяна на веществата Регулация на обмяната на веществата

Регулация на обмяната на веществата

от 15 ное 2012г., обновено на 10 май 2022г.
Регулация на обмяната на веществата - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Обмяната на веществата в организма се различава в зависимост от функционалното състояние, в което се намира той – след нахранване или на гладно. Тя се различава по специфичното съотношение между хормоните, които регулират метаболизма, а оттам и доминирането на катаболитните (процесите на разграждане) или анаболитните (процесите на синтез) процеси в организма.

храненеСлед нахранване в кръвообращението постъпват елементарните съставки на основните хранителни вещества от храносмилателната система. Това води до повишаване на концентрацията на хормона на изобилието – инсулин. В черния дроб той насочва глюкозата към синтез на гликоген, потиска кетогенезата и глюконеогенезата. В мускулната и в мастната тъкан под влияние на инсулина глюкозния преносител 4 се включва в клетъчната мембрана. По този начин хормона на изобилието стимулира постъпването на глюкоза във вътреклетъчното пространство. Той увеличава експресията на гликолитичните ензими, а когато клетката няма нужда от повече енергия глюкозата се насочва към синтез на триацилглицероли и гликоген.

гладуванеВ състояние на гладно основна роля в регулацията има глюкагона. При липса на прием на хранителни вещества енергоразходът се осъществява само за сметка на ендогенните резерви. Глюкагонът стимулира гликогенолизата в черния дроб, а при по-дълготрайно гладуване и глюконеогенезата. В мускулните клетки липсва ензима глюкозо-6-фосфатаза. По тази причина глюкозо-6-фосфатът, получен от разграждането на резервния гликоген в мускулите, не може да напусне клетката и се използва само като източник на енергия. При продължително гладуване и изчерпване на мускулния гликоген в мускулите настъпва протеолиза, при което аминокиселините постъпват в циркулацията и достигат черния дроб, където се явяват субстрат за глюконеогенезата. Субстрат за гликонеогенезата е и глицеролът получен от разграждането на триацилглицеролите в мастната тъкан. Намаленият внос на въглехидрати и увеличеният катаболизъм на липидите водят до усилена кетогенеза. В много от тъканите кетоновите вещества (ацетоацетат, β-хидроксибутират и ацетон) се използват като източник на енергия – в миокарда, в мускулите дори и в мозъчните клетки. Мозъчните клетки са много чувствителни към евентуална хипогликемия. В тях липсват резерви от гликоген и ензими за глюконеогенеза. Те не могат да използват мастните киселини, защото не преминават кръвно-мозъчната бариера.

регулация на обмяната на веществата

Съществува универсална сигнална система в клетките, която има много важна роля за превключване на метаболитните пътища в зависимост от функционалното състояние на клетката. Това е активираната от аденозинмонофосфат киназа (АМФК). Активността на тази система зависи от съотношението между АТФ/АМФ. Във всички случаи на изчерпване на запасите от АТФ – продължително гладуване, физическо усилие, хипогликемия, исхемия, АМФК насочва обмяната към алтернативни катаболни пътища и потиска анаболните процеси, свързани с разход на енергия.

храненеХранителният прием е поведенчески акт. Той се регулира в резултат на взаимодействието на редица метаболитни, хормонални и други рефлексни стимули (вкус, аромат на храната, механорецепция в стомашно-чревния тракт). Тези фактори повлияват групи от неврони в хипоталамуса, които се означават като център на глада и център на ситостта. Към всички тези регулаторни механизми се прибавят и външни фактори, като присъщи за обществото и семейната среда навици, икономически възможности, професионална заетост. Хранителното поведение зависи от баланса между стимулиращите апетита (орексигенни) фактори – невропептид У и агути-свързан пептид, и инхибиращите приема на храна (анорексигенни фактори) – проопиомеланокртин. Невроните, които произвеждат основните регулатори на апетита, се повлияват от глюкорецепторите, които отчитат концентрацията на глюкозата в кръвта. Те се повлияват и от нивото на периферните хормони лептин, инсулин и грелин.

Регулация на апетита

Основните структури, които участват в регулацията на прием на храна, са хипоталамусът и продълговатият мозък. Хипоталамусът получава хормонални стимули от мастната тъкан и от стомашно-чревния тракт. Тези стимули носят информация за обема и на мастната тъкан и за обема и състава на приетата храна. Освен хипоталамуса и продълговатия мозък и други мозъчни структури играят роля в приема на храна. Например лимбичната система има отношение към процесите на търсене на храна и към емоционалните възприятия свързани с приема и.

апетитАпетитът представлява желание за прием на храна и изпитване на удоволствие от храненето. Под глад обикновено се разбира ненаситно приемане на храна след дълъг период на гладуване. Ситостта е липса на желание на приемане на повече храна. Стимулирането на вентромедиалната зона на хипоталамуса предизвиква чувство за ситост, докато увреждането и води до непрекъснато приемане на храна. Стимулирането на латерално разположените структури води до ненаситно приемане на храна. По тази причина латерално разположените структури на хипоталамуса оформят центъра на глада, а вентромедиалните структури – центъра на ситостта. Тези центрове са свързани с регулацията на приема на храна.

Хранителното поведение се регулира от два основни механизма:

  • глюкостатичен механизъм – в областта на вентромедиалните ядра на хипоталамуса се намират рецептори, които реагират на увеличението на концентрацията на глюкоза в кръвта. Това води до потискане на активността на центъра на глада. След края на абсорбцията на хранителните хипоталамусвещества в гастроинтестиналния тракт, концентрацията на кръвната захар намалява и това предизвиква чувство за глад. Увеличението на кръвната захар потиска апетита, докато намалението го активира. Глюкостатичният механизъм има значение за краткотрайната регулация на приема на храна. Активността на невроните, изграждащи центъра на ситостта, зависи от степента, в която те използват глюкозата. При слабо използване на глюкозата от тях, активността им намалява. Това води до надделяване на активността на центъра на глада и поява на чувство на глад. При увеличено използване на глюкоза от клетките на центъра на ситостта, неговата активност надделява и центъра на глада се потиска. При болните от захарен диабет концентрацията на глюкозата в кръвта е повишена, но количеството и в клетките е намалено. В клетките на вентромедиалните ядра концентрацията на глюкозата също е понижена, защото използването и е зависимо от инсулина. По тази причина при диабетно болните независимо от повишените нива на кръвната захар се наблюдава повишено чувство на глад.;
  • липолитичен механизъм – той има значение за регулацията на приема на храна за продължителни периоди от време, тъй като го съчетава с енергийния разход. По този начин център на глада и център на ситостталиполитичния механизмъм участта в поддържането на постоянна телесна маса. Увеличението на запасите в мастните депа, стимулира центъра на ситостта. Центровете в хипоталамуса получават хормонални стимули от мастната тъкан, които носят информация за нейния обем. Мастните клетки не са само инертно енергийно депо – те имат и важна ендокринна функция. Произвеждат лептин, адипонектин, тумор некротизиращ фактор и резистин. Плазменото ниво на лептина отразява количеството мастна тъкан. Този хормон осигурява връзката между мастните клетки и хипоталамуса. Адипонектинът намалява образуването на глюкоза в черния дроб. Тумор некторизиращият фактор и резистинът намаляват чувствителността на прицелните клетки към инсулина. От всички тези хормони лепинът е този, който осъществява връзката с хипоталамуса. Той взаимодейства с лептинови рецептори. Отговорът от това взаимодействие е увеличаване на активността на симпатиковия дял на вегетативната нервна система, което се съпровожда с увеличаване на разхода на енергия, на двигателната активност, намаляване на приема на храна и на липогенезата и засилване на липолизата. Лептинът си взаимодейства с две групи неврони разположени в nucleus arcuatus в хипоталамуса. Това ядро се намира в близост до основата на третия вентрикул. Мястото е ключово, защото в него се осъществява приемането, обработването и интегрирането на постъпващата информация, необходима за поддържане на енергийната хомеостаза. В първата група неврони се потиска образуването на невропептид У и на норадреналин, които повишават апетита и стимулират приема на храна и потискат разхода на енергия. Лептинът потиска образуването на агути-свързания пептид, който представлява мастна тъканендогенен антагонист на рецепторите на α-меланоцитстимулиращия хормон, който потиска приема на храна. В други неврони лептинът стимулира образуването на проопиомеланокортинови продукти, които потискат приема на храна. Лептинът намалява приема на храна и увеличава енергийния разход чрез потискане на образуването на невропептид У и агути-свързания пептид и стимулира образуването на проопиомеланокортинови продукти. Група от неврони в латералния хипоталамус се повлияват от лептин-чувствителните клетки на nucleus arcuatus и синтезират меланин-концентриращия хормон. Други латерално разположени неврони произвеждат орексин, който стимулира приема на храна. Трета група неврони са чувствителни към промените в невропептид У и аглути-свързващия пептид. От латерално разположените хипоталамични нерони произлизат еферентни импулси, които координират поведенческите реакции, свързани с храненето.

В хипотамалусът се образуват четири орексигенни пептида, които увеличават апетита. Те са невропептид У, агути-свързан пептид, меланин-концентриращ хормон и орексин. Образуват се и два анорексигенни пептида (потискащи апетита) – α-меланоцитстимулиращ хормон и кокаин и амфетамин регулирания транскрипт.

грелинЕдинственият хормон в кръвта, който повишава апетита, увеличава телесното тегло и намалява окислението на мазнините, е грелинът. Той е антагонист на лептина. Освобождава се главно от клетките на стомашната лигавица, когато стомахът е празен. Плазмените нива на грелин са високи преди обичайното време на хранене и се понижават след прием на храна. Грелинът стимулира приема на храна посредством взаимодействие с рецепторите на хипоталамичните неврони, образуващи невропептид У.

Nucleus tractus solitarii в продълговатия мозък е важен интегративен център, който регулира приема на храна. До него достигат импулси от механорецепторите на стомашната стена по вагусовите аферентни влакна. Разтягането на стомашната стена води до активирането на вагусовите ядра и невроните на nucleus tractus solitarii и до потискане на према на храна. Импулсите от разтягането на стомаха достигат и до центъра на ситостта в хипоталамуса. Качеството на храната също е от значение за създаване на чувството на ситост. Приемането на висококалорична храна създава по-силно чувство за ситост от приемането на нискокалорична храна. Това влияние притежава модулиращ характер и не е от съществено значение за регулиране на приема на храна.

Регулация на обмяната на въглехидратите

кръвна захарРегулацията на обмяната на въглехидратите е свързана с поддържането на нивата на кръвната захар. Това се осъществява по няколко начина. Първият механизъм е свързан с глюкостатичната функция на черния дроб. В този орган се намира ензима глюкозо-6-фосфатаза, благодарение на който черния дроб може да осигури постъпването на необходимото количество глюкоза към плазмата. Това се осъществява чрез разграждане на чернодробния гликоген, активиране на ензимите за глюконеогенеза и получаване на глюкоза от невъглехидратни източници. Нивата на кръвната захар се регулират и по хормонални механизми. Инсулинът е единствения хормон, който понижава концентрацията на глюкоза в кръвта. Основните хормони, които му противодействат са глюкагон, адреналин, кортизол, растежен хормон и щитовидни хормони. Поддържането на кръвно-захарното ниво се осъществява чрез едновременното включване на сложни нервно-рефлексни и хормонални механизми.

Регулация на обмяната на белтъците

аминокиселинаВ някои клетки в организма се откриват депа от въглехидрати и мазнини, но липсват такива от белтъци. Това означава, че в условия на енергиен дефицит се разграждат структурно и фукционално активни белтъци. По тази причина анаболитните и катаболитните процеси в белтъчната обмяна са много фино регулирани. Основните хормони, които вземат участие в регулацията са инсулин, соматотропен хормон и андрогенни стероиди. Инсулинът стимулира всички етапи от белтъчния синтез в мускулите, черния дроб и мастната тъкан. Растежният хормон има анаболен ефект в черния дроб, мускулите, вътрешните органи, костната и хрущялната тъкан. Част от ефектите му се осъществяват от инсулиноподобния растежен фактор. Катаболно действие върху белтъчната обмяна имат глюкокортикоидите и щитовидните хормони.

Регулация на обмяната на липидите

липопротеиниОбмяната на липидите се регулира чрез взаимодействието на вегетативни, хормонални и паракринни влияния. Инсулинът играе централна роля в регулацията. След нахранване той стимулира постъпването на мастни киселини към мастната тъкан, скелетните мускули и миокарда. В адипоцитите той стимулира липогенезата. Адреналинът и глюкагонът притежават противоположно на инсулина действие. Те стимулират липолизата чрез повлияване на протеинкиназа А. Щитовидните хормони ускоряват липидния метаболизъм. Глюкокортикоидите стимулират липолизата и кетогенезата.

От казаното до тук става ясно, че основна роля в регулацията на обмяната на веществата имат хормони, произвеждани от ендокринните жлези. По тази причина оптималното функциониране на ендокринната система е от ключово значение за нормалната обмяна на веществата.

Още по темата:
  • Обмяна на веществата Обмяна на веществата
  • Обмяна на белтъците Обмяна на белтъците
  • Обмяна на липидите Обмяна на липидите
  • Обмяна на енергията Обмяна на енергията
5.0/5 4 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СТЕЛКИ С 8 МАГНИТА УНИВЕРСАЛЕН РАЗМЕР 35 - 45
13.80лв.

СТЕЛКИ С 8 МАГНИТА УНИВЕРСАЛЕН РАЗМЕР 35 - 45

ВИТАМИН B-50 КОМПЛЕКС капсули * 100 NATURE'S WAY
60.20лв.

ВИТАМИН B-50 КОМПЛЕКС капсули * 100 NATURE'S WAY

ЧАЙ ФИЛТЪР ЛАКТЕСА ДЕТОКС * 20
8.50лв.

ЧАЙ ФИЛТЪР ЛАКТЕСА ДЕТОКС * 20

ОСТРОВИТ BCAA + ГЛУТАМИН капсули * 150
31.95лв.

ОСТРОВИТ BCAA + ГЛУТАМИН капсули * 150

ЕКО БАЛАНС МАГНЕЗИЙ 500 мг + B КОМПЛЕКС капсули * 60
18.53лв.

ЕКО БАЛАНС МАГНЕЗИЙ 500 мг + B КОМПЛЕКС капсули * 60

ХЕРБАЛКАН ГОРСКА МАЛИНА тинктура 50 мл
15.50лв.

ХЕРБАЛКАН ГОРСКА МАЛИНА тинктура 50 мл

Библиография

https://courses.lumenlearning.com/wm-biology2/chapter/hormonal-regulation-of-metabolism/

http://courses.chem.indiana.edu/c483/documents/Lecturech19_000.pdf

https://chem.libretexts.org/Textbook_Maps/Biological_Chemistry/Metabolism/Metabolic_Pathways/MP4._Regulation_of_Metabolic_Pathways%3A_How_Is_It_Regulated%3F

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

Коментари към Регулация на обмяната на веществата

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Регулация на обмяната на веществата
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 15:31
    Коментирайте "Регулация на обмяната на веществата"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Физиология на храносмилателната система
  • Обмяна на веществата
  • Слез, Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Камиляк, Молоха
  • Д-р Бойка Иванова Серафимова-Димитрова
  • д-р Гасан Фарах
  • д-р Магдалена Стефанова Ангелова
  • д-р Татяна Николова Каменова
  • д-р Таня Костадинова Дойчинова
  • Обмяна на белтъците
  • д-р Людмила Георгиева Парушева
  • Храни, които помагат за отслабване
  • д-р Милена Евтимова Трифонова
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

левкоплакия вулва, Lichen sclerosus, Lichen sclerosus (LS) - обмяна на информация

преди 1831 дни, 13 часа и 59 мин.

Продавам Frisium10mg.tabletten "активно вещество Clobazam"

преди 3297 дни, 19 часа и 26 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 3 часа и 36 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 18 часа и 36 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 18 часа и 47 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 18 часа и 54 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Лактат (Млечна киселина) Лактат (Млечна киселина)

Лактат (Млечна киселина)

от 10 окт 2024г. Прочети повече
Декодират метаболизма на микроорганизмите чрез microbeMASST Декодират метаболизма на микроорганизмите чрез microbeMASST

Декодират метаболизма на микроорганизмите чрез microbeMASST

от 01 апр 2024г. Прочети повече
Храни, които помагат за отслабване Храни, които помагат за отслабване

Храни, които помагат за отслабване

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Диета с ниско съдържание на сол Диета с ниско съдържание на сол

Диета с ниско съдържание на сол

от 08 дек 2022г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival