Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Хистология Обща хистология Съединителна тъкан Хрущялна тъкан

Хрущялна тъкан (Textus cartilagineus)

Хрущялна тъкан (Textus cartilagineus) - изображение

   Клетките, от които е изградена хрущялната тъкан са хондроцити, хондробласти и междуклетъчно вещество.
   Различават се три типа хрущялна тъкан - хиалинна, влакнеста и еластична.
   Хондробластите се диференцират в хондроцити, които са загубили способността си да се делят.

   Хондроцитите са със светло и голямо ядро. Формата им е овална или издължена. Тези клетки могат да синтезират и отделят колаген, еластин и други.
   Тироксинът, тестостеронът и растежния хормон ускоряват растежа на хрущяла, докато естрогените, кортизонът и хидрокортизонът - го забавят.
   Хондроцитите са разположени на групи в лакуни (кухини).
   Хрущялната тъкан няма собствено кръвоснабдяване, лимфни съдове и нерви. Тя се снабдява с хранителни вещества от капилярите на перихондриума.
   Хиалинният хрущял се среща на много места в човешкия организъм: външен нос, трахея, гръклян, ставни повърхности, хрущялната част на ребрата.
   Епифизната плочка, чрез която нарастват на дължина дългите кости също е от хиалинен хрущял.Матриксът се състой от колагенни влакна и протеогликани.
   Хиалинният хрущял, който участва в изграждането на ставите, има четири зони: повърхностна, междинна, дълбока и калцифицирана.
   С напредването на възрастта настъпват дегенеративни процеси, свързани с хипертрофия.

   Еластичният хрущял се огъва лесно и има жълт цвят. В него има колагенни и еластични фибри. Преобладаващо е количеството на еластичните. Този вид хрущял нараства от перихондриума. Този вид хрущял няма способност да калцифицира. Среща се в ушната мида, епиглотиса, ларингса и други.

   Влакнест хрущял - този вид хрущялна тъкан има успоредно разположени плътни колагенни влакна, които му придават устойчивост. По неговата повърхност не се среща перихондриум. Намира се в междупрешленните дискове, ставните менискуси и други.

   Хрущялната тъкан има добри регенеративни способности само при децата. За извършването на процеса се извършва мигриране на клетки от перихондриума към увреденото място.


3.7, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория