Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Левкоцити

Левкоцити

Левкоцити - изображение

Левкоцитите (белите кръвни клетки) се произвеждат в костния мозък и осигуряват защитата на организма срещу различни микроорганизми и други вредни агенти. Изследването на левкоцитите става чрез ПКК (пълна кръвна картина). Това е лабораторно изследване за изчисляване на броя на елементите на кръвта. 

Под понятието диференциална кръвна картина (ДКК) се разбира микроскопското изброяване на видовете бели кръвни клетки (левкоцити). Те се делят на следните групи : неутрофилно, базофилно и еозинофилно гранулирани левкоцити; лимфоцити и моноцити. При изследването се определят съотношението на клетките в проценти, тяхната морфология и степен на зрялост. Наличието на промени в клетките е характерно за различни болестни процеси.

Едни от най- важните видове са лимфоцити, неутрофили и моноцити. 

Лимфоцитите се произвеждат в лимфоидната тъкан в областта на далака, лимфните възли и тимус. Лимфоцитите произвеждат антитела и клетки, които могат директно да атакуват микроорганизмите в тялото ни.

Неутрофили също са основен компонент в защита на организма срещу бактериални инфекции. Те се произвеждат в костния мозък.
Обикновено една сериозна бактериална инфекция подтиква организма да произвежда по-голям брой неутрофили, което води до по-високи от нормалните стойности левкоцити (WBC). Когато броят на левкоцитите е нисък, това означава, че неутрофилите са недостатъчно и  защитната им функция срещу бактериални инфекции е слаба.

Моноцити, които представляват между 4 и 8% от общия брой на белите кръвни клетки в кръвта, се движат към огнището на инфекцията. Тези клетки се хранят изцяло с убити микроорганизми и затова са ефективни при пряко унищожаване на патогени и премахване на клетъчни остатъци.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на левкоцитите е един от най-често използваните диагностични тестове в клиничната практика. Прави се като част от профилактични изследвания и при редица болестни състояния, които могат да дадат отражение в броя на белите кръвни клетки. Изследването е част от плановата проверка преди инвазивни изследвания или оперативни интервенции. Тестът спомага за проследяване на показателите след проведен курс на лечение.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Вземането на кръв за изследване на левкоцити се прави сутрин на гладно. Затова не се препоръчва приема на храна преди изследването, тъй като може да се получат отклонения в стойностите на левкоцитите ( WBC).

Метод на провеждане на изследването:

Вземане на кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, от където ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След изтегляне на достатъчно количество  кръв за изследването се отстранява еластичния маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

При по-малки деца и кърмачета се взема периферна кръв от  от безименния пръст  или палеца на ръката. Като мястото преди убождането се дезинфекцира с антисептично средство. Кръвта се събира в пипета или предметно стъкло.

Пробата кръв се поставя в специални апарати, които анализират различните компоненти на кръвта за по-малко от минута. 

Определянето на морфологията на левкоцитите, както и на съотношението на различните видове и стадии на зреене на левкоцитите (левкоцитна формула или деференциално броене) се извършва най-често върху натривка (намазка) от капилярна кръв върху предметно стъкло, след съответно фиксиране и оцветяване ( по Giemsa).  Съвременните хематологични анализатори извършват този тест автоматично с помощта на лазерна технология.

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Много рядко може да възникне възпаление на вената, наречено флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.

Продължително кървене се наблюдава при хора с проблеми в кръвосъсирването. Кървенето може да се дължи и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от изследването са готови в рамките на 24-ри часа. Интерпретацията на резултатите от теста се прави само в контекста на цялостния диагностичен процес и е свързано с редица други показатели на кръвта.

При анализа на резултатите трябва да се има предвид, че върху броя на левкоцитите оказват влияние фактори като възраст, хранене, емоции, физическо напрежение. Наблюдават се и денонощни колебания в броя на левкоцитите. Физиологично броят на белите кръвни клетки при новородени е повишен, но започва да спада към втория ден след раждането.

Нормални стойности:

Нормално в човешкото тяло левкоцитите са между 4300 и 10 800 клетки на кубичен милиметър (CMM). Също могат да бъдат изразени в международни единици, като 4.3-10.8 х 109 клетки на литър. Естественно техният брой може да се увеличи или намали.

0-2 седмици: 9000-30000 x 103 клетки/mm3 / 9.0-30.0 x 109 клетки/L
2-8 седмици: 5000-21000 х103 клетки/mm3 / 5.0-21.0x 109 клетки/L
2 месец - 6 години: 5000-19000  x 103 клетки/mm / 3 5.0-19.0x 109 клетки/L
6-18 години: 4800-10800 x 103 клетки/mm3 / 4.8-10.8x 109 клетки/L
Възрастни: 4500-10500 x 103 клетки/mm3 / 4.5-10.5x 109 клетки/L
Отклонения от нормата:

При увеличен брой левкоцити говорим за левкоцитоза. Тя се наблюдава при:

 • наличие на инфекция някъде в тялото
 • лечение с кортикостероиди
 • алергични състояния
 • ендокринни заболявания
 • заболявания на костния мозък
 • силно физическо натоварване
 • при гърчове
 • силни емоционални реакции
 • бременността и раждане
 • болка

При намален брой левкоцити говорим за левкоцитопения, това е сравнително рядко състояние и се проявява при:

 • заболявания на кръвта
 • заболявания на ендокринната система
 • инфекциозни заболявания
 • при по продължителна почивка

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма определени противопоказания за провеждане на изследването.

Левкоцитите (бели кръвни телца) са неделим  компонент на кръвта. Те са част  от имунната система -защитават организма от инфекции и болести.
Съществуват няколко вида левкоцити въз основа на техният размер и форма:
Гранулоцити- еутрофилни, еозинофилни и базофилни
Моноцити -клетки с фагоцитарна функция.
Лимфоцити-В-лимфоцити и Т-лимфоцити
Еозинофили
Базофили
Двата най-често срещаните видове са лимфоцитите и неутрофилите.
Лимфоцитите се произвеждат в лимфоидната тъкан в областта на далака, лимфните възли и тимус.  Лимфоцитите произвеждат антитела и клетки, които могат  директно да атакуват микроорганизмите в тялото ни. .
Неутрофили също са основен  компонент в защита на организма срещу бактериални инфекции. Те се произвеждат в костния мозък.
Обикновено сериозна бактериална инфекция подтиква организма да произвежда по-голям брой на неутрофилите, което води до по-високи от нормалните стойности левкоцити (WBC). Когато броят  на левкоцитите е нисък, това означава,че неутрофилите са недостатъчно и  защитната функция срещу бактериални инфекции е слаба.
Моноцити , които представляват между 4 и 8% от общия брой на белите кръвни клетки в кръвта, се движат към огнището на инфекцията.Тези клетки се хранят изцяло с убити микроорганизми и затова са ефективни при пряко унищожаване на патогени и почистване на клетъчни остатъци.

Изследването на левкоцитите става  чрез  ПКК (пълна кръвна картина) .
Това е лабораторно изследване за изчисляване на броя на  елементите на кръвта. Тези изчисления обикновено се определят чрез специални машини, които  анализират различните компоненти на кръвта за  по-малко от минута.
Също така, могат да се броят под микроскоп върху стъклена плочка от обучен лаборант или лекар.

3.3, 28 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Медицински изследванияЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиОрганизацииХранене при...БотаникаИсторияДиетиНормативни актовеНовиниАлтернативна медицинаСнимкиСпециалистиТестовеНаправления в медицинатаЗаведенияЛайфстайлСпортСоциални грижи