Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Уртикария и еритем Уртикария Уртикария, неуточнена

Уртикария, неуточнена МКБ L50.9

Уртикария, неуточнена МКБ L50.9 - изображение

Уртикарията, наричана още копривна треска, е полиетиологично заболяване, с алергична и неалергична патогенеза, която протича остро или хронично с характерен уртикариален обрив.

Уртикария, неуточнена, е често срещано състояние. Смята се, че около 1 на всеки 6 души има копривна треска в някакъв момент от живота си. Децата често са засегнати от заболяването, както и жените между 30- и 60-годишна възраст, както и хора с анамнеза за алергии.

Уртикарията се появява, когато провокиращ фактор причинява високи нива на хистамин и други химикали, отделяни в кожата. Тези вещества причиняват изтичане на течност от кръвоносните съдове и дилатацията им. Тази допълнителна течност под кожната повърхност причинява подуване и сърбеж.

Провокиращи фактори могат да включват:

  • алергична реакция към вещества
  • физикални фактори, като излагане на студ или топлина
  • инфекция
  • ефекта на някои химикали, съдържащи се в някои видове храни и лекарства
  • ухапвания от насекоми
  • емоционален стрес

Някои задействащи фактори могат да влошат симптомите. Те включват:

  • прием на алкохол или кофеин
  • емоционален стрес
  • излагане на топлина, студ, натиск на кожата или вода

Основният симптом на уртикария, неуточнена, е червен, надигнат, сърбящ обрив.

Обривът се състои от надигнати лезии на кожата, известни като уртики. Те обикновено са силно сърбящи и варират в размери и по форма.

Индивидуалните уртики обикновено изчезват след няколко часа, но могат да бъдат заменени с нови такива на други места по тялото. Те могат да се появят само на една част от тялото или да бъдат по-разпространени.

Повечето случаи на уртикария са временни, известна като остра уртикария. Обривът се появява внезапно и е най-тежък след 8-12 часа, но обикновено изчезва до 24 часа.

Моделът на симптомите при дългосрочна (хронична) уртикария може да бъде непредсказуем. Около половината от хората с хронична уртикария имат огнища на симптоми, които продължават 6-12 седмици, последвани от периоди, когато техните симптоми се подобряват или изчезват напълно. Симптоми на хронична уртикария често са най-обезпокоителни през вечерта, което може да направи заспиването трудно.

Краткосрочната уртикария може да бъде диагностицирана на основата на анамнезата и физикалния преглед. В около половината от всички случаи на остра уртикария причината не може да бъде идентифицирана. При съмнение за алергия се провеждат алергологични тестове. При хронична уртикария могат да се направят редица тестове, за да се определи основната причина, като кръвни изследвания, имунологични тестове, хормонални изследвания.

Лечението на уртикария, неуточнена, включва антихистаминови средства, кортикостероиди, кремове с ментол, фототерапия.

4.0, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Уртикария, неуточнена МКБ L50.9

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Уртикария, неуточнена МКБ L50.9

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО