Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване на холестерол в кръвта Лабораторни изследвания Биохимия (Клинична химия)

Изследване на холестерол в кръвта

Изследване на холестерол в кръвта - изображение

Холестеролът е важен компонент в състава на клетъчните мембрани и стероидните хормони.

Повишеното ниво на холестерола в кръвта е рисков фактор в развитието на атеросклероза и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания.

Холестеролът е част от т.нар. липиден профил, чрез който се измерва цялото количество холестерол в кръвта (общ холестерол), като в общия холестерол се включват стойностите както на HDL холестерола, така и на LDL холестерола.

Подробна информация за показанията за изследване на холестерола, причините за изменение в неговите стойности, както и нормалните му стойности ще намерите в статията:

Още по темата:

4.0, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Изследване на холестерол в кръвта

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиСимптомиИзследванияБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияНовиниХранене при...ИсторияПатологияХрани и ястияДиетиТестовеВидеоИнтервютаЛайфстайлПсихологияСнимкиФизиологияСпортЗаболявания (МКБ)ОрганизацииЗаведенияНаправления в медицинатаСоциални грижиКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиПроизводителиСъставки