Начало Медицинска енциклопедия Лечения Поддържащо и симптоматично лечение

Поддържащо и симптоматично лечение

Поддържащо и симптоматично лечение - изображение

Поддържащо и симптоматично лечение е лечението на симптомите, които са се появили при дадено заболяване с медикаменти, които облекчават симптоматиката, предотвратяват развитието на болестта и подпомагат бързото оздравяване.

Тези лекарства лекуват симптомите, а не причината довела до заболяването. Прилагането им води до намаляване на последиците и усложненията от заболяването.

Примери за симптоматично лечение са:

  • лечение на болката с аналгетици
  • лечение на треската с антипиретици
  • лечение на възпалението с противовъзпалителни средства (нестероидни противовъзпалителни, кортикостероиди и други)
  • лечение на кашлицата с антитусивни (противокашлячни) средства
  • лечение на храчките с муколитици (отхрачващи средства) и експекторанти 
  • лечение на алергия с антихистаминови препарати
  • лечение на хидроцефалия с поставяне на мозъчни шънтове
  • лечение на повръщане  - оводняване, медикаменти намаляващи гаденето и повръщането (Degan)
  • лечение на диария с медикамети, намаляващи чревната моторика (движение) - Smecta, Enterol
  • лечение на дехидратация - оводняване, поставяне на система с физиологичен и други разтвори

Много често диетата допълва и подпомага основното лечение на стомашно-чревните заболявания. При гастрит и язва на стомаха и дуоденома трябва да се избягват киселите, пикантните, пържени храни, подправки, алкохол и други.

При бъбречните заболявания трябва да се намалят храните, богати на белтъци и солта, при сърдечносъдовите също трябва да се намали консумираната на сол и алкохол.

При заболяванията на дихателната система трябва да се намалят или откажат цигарите.

Кислородът, подават чрез маска или катетър през носа също е лечение на хипоксемията (намаляването на налягането на кислорода в кръвта) при дихателна недостатъчност.

Симптоматичното лечение не се прилага винаги, например при остри силни болки в корема и съмнение за Остър хирургичен корем не се прилагат аналгетици (болкоуспокояващи средства), защото те ще прикрият причината за това спешно състояние.

Поддържащо е лечението, което увеличава комфорта на пациента, качеството на живот и след овладяване на заболяването приема на лекарства продължава. При някои болни това лечение продължава до края на живота (заместващо лечение), както е при хипотироидизъма - приемът на тироидни хормони - Thyroxin.

Поддържащо и симптоматично лечение е много важно, особено кагато причината не е известна се започва лечение на симптомите на заболяването, което в някои случаи е животоспасяващо.

2.7, 3 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Поддържащо и симптоматично лечение

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаИсторияИнтервютаНовиниСпортСпециалистиФизиологияХранене при...Клинични пътекиАлт. медицинаПсихологияСнимкиЛайфстайлВидеоПрезентацииЗдравни проблемиСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияГеографияАнкетиДиетиЛичностиНаправления в медицината