Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Гломерулни болести Нефритен синдром, неуточнен

Нефритен синдром, неуточнен МКБ N05

Нефритен синдром, неуточнен МКБ N05 - изображение

Нефритния синдром представлява сравнително рядко срещано заболяване, което може да се прояви във всяка възраст и може да доведе до тежки усложнения, които да застрашат живота.

Комбинацията от клинични симптоми на бъбречно увреждане като кръв в урината (хематурия), нискостепенна протеинурия (белтък в урината под 3,5 грама за ден), намалено количество на отделената урина (олигурия), артериална хипертония се нарича нефритен синдром, неуточнен.

Към нефритен синдром принадлежат:

  • Гломерулна болест.
  • Гломерулонефрит.
  • Нефрит.
  • Нефропатия.

Причината за развитието на нефритен синдром са различни автоимунни и токсични процеси, водещи до увреждане на бъбречните гломерули.

Клиничната изява на нефритен синдром става остро или хронично с промяна на цвета на урината (става мътна, червеникава), намаляване на количеството и под 500 мл на денонощие, поява на сутрешни отоци по лицето и крайниците и повишение на кръвното налягане.

Пациентите могат да се оплакват от задух, суха кашлица, подуване на корема, стягане в сърдечната област и други.

Необходимо е да се направят и редица лабораторни изследвания на урината и кръвта, за да се установят нивата на кръвните клетки, електролитите, белтъка и други.

За уточняване на диагнозата трябва да се вземе биопсия от бъбрека и да се изготви хистологичен препарат.

Лечението на неуточнения нефритен синдром е различно в зависимост от етиологията. Използват се медикаменти като диуретици, кортикостероиди, имуносупресори и други.

3.8, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Нефритен синдром, неуточнен МКБ N05

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Нефритен синдром, неуточнен МКБ N05

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Нефритен синдром, неуточнен МКБ N05

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки