Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Гломерулни болести Хроничен нефритен синдром

Хроничен нефритен синдром МКБ N03

Хроничен нефритен синдром МКБ N03 - изображение

Констелацията от клинични симптоми, дължащи се на хронично заболяване на бъбречните гломерули, каквито са протеинурията (наличие на белтък в урината под 3,5 г за ден), хематурията (наличие на еритроцити в урината), повишеното кръвно налягане и намаленото количество на урината (олигурия) се нарича хроничен нефритен синдром.

Хроничният нефритен синдром се дължи на различни увреждания на гломерулите, при което се нарушава пропускливостта на гломерулната мембрана и настъпва свободно излизане на белтък и еритроцити в урината.

Тъй като същевременно е затруднена и филтрацията на кръвта през гломерулите количеството на крайната урина намалява. Това води до задръжка на течности, повишаване на кръвното налягане, изливи на течности в подкожието и телесните кухини.

Хроничен нефритен синдром се среща при следните заболявания: IgA гломерулонефрит, мембранопролиферативен гломерулонефрит, полулунен гломерулонефрит (подостър гломерулонефрит) и други.

Клиничната изява на хроничния нефритен синдром протича протрахирано, с промяна в цвета на урината, която помътнява като мито месо, или директно се вижда кръв в нея.

Количеството и намалява под 500 мл на ден. При по-голямо съдържание на белтък тя видимо помътнява, виждат се парцалчета. Пациентите се оплакват от тъпа болка в кръста, общо неразположение и слабост, задух до белодробен оток. Налице са сутрешни отоци по лицето, крайниците и гениталиите.

За поставяне на диагнозата хроничен нефритен синдром е необходимо да се извършат редица различни изследвания. Такива са изследване на урината за определяне на количеството белтък, еритроцити, левкоцити, pH, билирубин и други.

В серума се проверява нивото на уреята и креатинина. Прави се и пълна кръвна картина и изследване на специфични антитела, проследява се нивото на факторите на комплемента и други. При хроничните гломерулонефрити най-точната диагноза се поставя след хистологично изследване на бъбреците (чрез взета биопсия).

Лечението на хроничния нефритен синдром е различно според етиологията. Като цяло трябва да се осигури адекватна диуреза с помощта на диуретици и добра хидратация. От медикаментите се предписват предимно кортикостероиди и имуносупресори.

3.9, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хроничен нефритен синдром МКБ N03

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Хроничен нефритен синдром МКБ N03

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки