Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Бъбречна недостатъчност Хронична бъбречна недостатъчност Терминален стадий на бъбречна болест

Терминален стадий на бъбречна болест МКБ N18.0

Терминален стадий на бъбречна болест МКБ N18.0 - изображение

Крайният стадий на бъбречните заболявания, при който са загинали над 70% от функциониращите нефрони и реналната дейност е значително нарушена, се означава като хронична бъбречна недостатъчност (ХБН).

Терминалният стадий на бъбречната болест е крайната фаза на хронична бъбречна недостатъчност и представлява синдром от различни оплаквания, дължащи се на необратимата загуба на бъбречната функция.

Най-честите причини за развитието на терминален стадий на бъбречна болест са:

  • Хроничен гломерулонефрит.
  • Гломерулна склероза.
  • Хроничен пиелонефрит.
  • Стеноза на бъбречните артерии.
  • Диабетна нефросклероза.
  • Уролитиаза.
  • Вродени аномалии (бъбречна поликистоза).
  • Системни заболявания (системен лупус еритематодес, склеродермия) и други.

Вследствие на увреждането на бъбречния паренхим се появяват нарушения в отделителната функция (повишено количество на отпадни продукти в кръвта), водно-електролитния дисбаланс, нарушена хормоналната продукция (еритропоетин, калцитриол) и други.

Терминалният стадий на бъбречната болест обикновено се предшества от многогодишни оплаквания от страна на отделителната система.

Оплакванията на пациента включват тъпа лумбална болка, олиго-анурия (отделяне на под 500 мл урина за денонощие), никтурия (ставане нощем по малка нужда), сутрешни отоци, сърбеж по цялото тяло, лесно счупване на костите (остеопоротични лезии), фебрилитет, намалена зрителна острота и други.

При обективното изследване се установява жълтеникава и суха кожа, с намален тургор и еластичност, миризма на амоняк от болния, анемия. Дишането става учестено и дълбоко (Кусмалово дишане) с уремичен дъх. Развива се полиневрит с парези и парализи, мускулни потрепвания. Пациентът може да изпадне в уремична кома (трайна загуба на съзнанието).

От лабораторните изследвания за поставяне на диагнозата помагат кръвните показатели, както изследването на урината. В кръвния серум кретининовият клърнс е под 5ml/min, креатининът е над 1326 mmol/l, налице е анемия от нормоцитен тип, а относителното тегло на урината е ниско.

Ехографски се установява нефросклероза (малък бъбрек).

Лечението се състои в откриването на подходящ донор и извършването на бъбречна трансплантация. До намирането му на пациента се прави хемодиализа за очистване на крайните продукти на обмяната от организма.

3.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия