Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Гломерулни болести Рецидивираща и постоянна хематурия

Рецидивираща и постоянна хематурия МКБ N02

Рецидивираща и постоянна хематурия МКБ N02 - изображение

Наличието на еритроцити в урината от време на време или постоянно се нарича рецидивираща и постоянна хематурия.

Кръвта в урината невинаги е видима. Ако количеството на кръв е малко, урината може да изглежда нормално. Това се нарича микроскопска хематурия, тъй като кръвните клетки се виждат само под микроскоп. Обикновено това се открива, когато пациентът си изследва урината поради някаква друга причина.

Когато в урината има достатъчно количество кръв тя става видима, урината може да изглежда розова, червена, кафява (като чай или кола). Понякога могат да се открият и цели съсиреци (коагуломи) от кръв в урината. Налице е макроскопска хематурия.

Микроскопска и макроскопска хематурия

Кръвта в урината може да се дължи на инфекция, възпаление, тумор или нараняване на урогениталната система. Най-честите причини за хора под 40-годишна възраст са камъни в бъбреците или инфекции на пикочните пътища. При хора над 40-годишна възраст чести причини са рак на бъбреците, пикочния мехур и простатата.

Причините за рецидивираща и постоянна хематурия могат да бъдат следните:

  • От страна на бъбреците - нефролитиаза, травма, пиелонефрит, гломерулонефрит с нефритен синдром, тумор и други.
  • От страна на уретерите - инкарцерация на камък, травма, тумор и други.
  • От страна на пикочния мехур - остър или хроничен цистит, наличие на камък, травма, тумор, дивертикулоза, паразитни инфекции (шистозоматоза) и други.
  • От страна на уретрата - тумор, заклещване на камък, травма и други.
  • Нарушения в хематологичния статус (липса на някой от факторите на кръвосъсирването, ДИК синдром, обилна загуба на протеини).
  • Прием на определени медикаменти (рифампицин, аспирин, антикоагуланти) и други.

Рецидивиращата и постоянна хематурия е само по себе си симптом, а не болест. Много хора с хематурия нямат други оплаквания. Другите симптоми, които могат да присъстват, са свързани с основната причина за кървене: болка в слабините, кръста или корема, често уриниране, парене или болка при уриниране, повишена температура, гадене, повръщане, намален апетит, отоци и други.

За да се постави точната диагноза за рецидивираща и постоянна хематурия, са необходими редица изследвания.

От неинвазивните изследвания се изследва съставът на урината (може и с тест лентички), като е необходимо да се вземе и сутрешна порция стерилна урина за уропосявка.

Друго безвредно и безболезнено изследване е ехографията, чрез която могат да се огледат бъбреците, пикочният мехур и простатата. При съмнения за обем заемащ процес може да се наложи да се направи КАТ (компютърна томография) или рентгенография с контраст. ЦистоскопияЕдно от рутинните изследвания е диференциалната кръвна картина с проследяване на серумните креатинин и урея.

От инвазивните изследвания може да се направи цистоскопия, която представлява оглеждане на стената на пикочния мехур с помощта на специален уред. При съмнение за гломерулонефрит в повечето случаи е наложително да се направи биопсия (взимане на материал от бъбречната тъкан).

Лечението на рецидивиращата и постоянна хематурия зависи от основната причина за кървене. Може да бъде консервативно (с антибиотици, кортикостероиди, кръвоспиращи, спазмолитици и други) или оперативно.

2.2, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Рецидивираща и постоянна хематурия МКБ N02

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Рецидивираща и постоянна хематурия МКБ N02

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки