Начало Медицинска енциклопедия Лечения Циклофосфамид

Циклофосфамид

Циклофосфамид - изображение

Циклофосфамид (cyclophosphamide) е химиотерапевтик, който се използва за лечение на различни видове злокачествени заболявания (левкемии и различни видове рак). Ефектът му се дължи на забавяне или спиране на клетъчния растеж.

Циклофосфамид също намаля имунния отговор на организма към редица заболявания. Използва се за лечение на нефрозен синдром при деца, след неуспешно лечение с други медикаменти.

Употребата на циклофосфамид се е наложила и при автоимунни заболявания, като лупус, ревматоиден артрит, автоимунен тиреоидит, автоимунен хепатит, автоимунна полигландуларна недостатъчност, медикаментозна автоимунна хемолитична анемия, криоглобулинемия, както и за предотвратяване на реакцията на отхвърляне при органни трансплантации.

Циклофосфамид може да се използва и при лечение на кръвни заболявания с неавтоимунна генеза (хемолитични анемии, болести на кръвосъсирването) и за някои заболявания на вътрешното ухо.

При лечение с циклофосфамид може да се появят странични ефекти, като:

  • Гадене, повръщане, загуба на апетит, болки в корема, диария, потъмняване на кожата и ноктите. Гаденето и повръщането в някои случаи са силно изявени. Може да се наложи облекчаване на симптомите чрез прием на други медикаменти или промяна в режима на хранене по време на лечението с циклофосфамид
  • Временна загуба на коса - растежът на косата се възстановява след спиране на лечението, или още по време на лечението
  • При употреба по време на бременност може да се прояви тератогенен ефект.

Независимо от неприятните странични ефекти, циклофосфамид се предписва от лекарите само в случай, че ползите от лечението са повече от негативните ефекти.

Повече за циклофосфамид може да научите тук:

2.7, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Циклофосфамид

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЛюбопитноИсторияНовиниЗдравни съветиСпециалистиБотаникаНормативни актовеКлинични пътекиМедицински изследванияАлтернативна медицинаЛайфстайлОрганизацииЗаведенияПатологияСнимкиХранене при...Анкети