Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение с перорални антибиотици Медикаментозно лечение

Лечение с перорални антибиотици

Лечение с перорални антибиотици - изображение

Антибиотиците представляват голяма група лекарствени средства с противомикробен ефект. Използват се в етиологичното лечение на редица заболявания с бактериална етиология, както и като допълнителна терапия при паразитни болести за понижаване на риска от развитие на вторична бактериална инфекция и усложняване на състоянието.

Според начина на приложение се различават следните възможни начини:

 • ентерално приложение: перорално (таблетки, капсули), ректално (свещички)
 • парентерално приложение: интравенозно, интрамускулно, интраартериално, интратекално, подкожно
 • външно приложение: под формата на гел, маз, крем, шампоан

При развитие на бактериална инфекция най-достъпният и безболезнен терапевтичен метод, подходящ и в домашни условия, е лечение с перорални антибиотици.

Приемът през устата се предпочита при пациенти в относително запазено общо състояние, без данни за гадене и повръщане.

Основните показания за перорална антибиотична терапия са следните:

 • леки бактериални инфекции на дихателната, храносмилателната или половата система (макролиди, бета лактами)
 • бактериални инфекции на централната нервна система, като се използват само липофилни агенти, проникващи през хемато-енцефалната бариера
 • редица антибиотични агенти се излъчват в урината, което ги прави особено ефективни при бактериални инфекции на отделителната система (цефалоспорини от трето поколение, аминогликозиди, уреидопеницилини, карбоксипеницилини, сулфонамиди)
 • с висока ефективност при заболявания на устната кухина са антибиотици с изразена слюнчена екскреция (спирамицин, йозамицин, олеандомицин)
 • при някои кожни бактериални инфекции се налага и системна употреба на антибиотици, като най-често се приемат перорално (тетрациклини, макролиди, клиндамицин)
 • при лечение на системни микози, туберкулоза
 • профилактично при контакт с инфекциозно болни лица (дифтерия, коклюш, менингококов менингит, туберкулоза)
 • профилактика на инфекциозен ендокардит при дентални, респираторни (бронхоскопия) и езофагеални процедури

Особено внимание преди започване на лечение с перорални антибиотици е необходимо да се отдели на придружаващи заболявания, свръхчувствителност, хранителен режим.

При пациенти с гастрит, язвена болест или други променящи нормалната киселинност на стомаха заболявания трябва да се има предвид, че това може да повлияе значително на резорбцията на някои антибиотични средства.

От своя страна противомикробните агенти могат да нарушат нормалната чревна микрофлора, предизвиквайки дисбактериоза. Състоянието се профилактира главно с употреба на пробиотици.

Подробна информация може да прочетете на:

Някои препарати водят до развитие на хиповитаминоза, поради което при продължителен прием се налага и употреба на съответните витамини.

За добрата резорбция и усвояване на антибиотичните средства е необходимо да се приемат на гладно, тъй като храната може да повлияе техния ефект. Някои препарати се приемат малко преди хранане или успоредно с храната, поради тежките диспептични нарушения, които причиняват след прием на гладно.

Представителите на тетрациклиновата група (тетрациклин, доксициклин, метациклин) се приемат достатъчно голям интервал (поне 4 часа) след прием на храни и напитки, съдържащи магнезиеви, калциеви, железни или алуминиеви йони. Такива са млечните продукти и зеленолистните растения. При едновременната им употреба се образуват неразтворими трудно резорбиращи се хелатни комплекси, които могат да причинят нефропатия и сериозно увреждане на отделителната и храносмилателната система.

Метаболизмът на повечето представители се извършва в черния дроб, докато екскрецията се осъществява предимно през отделителната система.

Продължителната перорална употреба на редица представители от различните групи води до тежки увреждания на черния дроб и бъбреците. С изразена нефротоксичност са например аминогликозидните антибиотици, докато тетрациклините, макролидите, амфениколите показват висока хепатотоксичност.

При пациенти с тежки бъбречни или чернодробни нарушения е необходимо мониториране на нивата на редица ензими и преустановяване на терапията при данни за увреждане на съответните органи.

С особено повишено внимание се прилагат пероралните антибиотични агенти при едновременна употреба с антикоагуланти, други противомикробни средства, имуномодулиращи препарати, хормонални средства, алкохол.

Възможно е промяна в ефекта на антибиотиците, понижаване или повишаване на действието на антикоагулантите, което крие риск от кървене, по-честа изява на нежелани лекарствени взаимодействия.

Винаги се консултирайте с Вашия лекар и споделяйте при прием на други лекарства.

Подробна информация относно действието, нежеланите ефекти и представителите на отделните групи антибиотици може да намерите на:

Независимо от начина на приложение, ентерално или парентерално, антибиотичната терапия започва задължително след отрицитална скарификационна проба. В противен случай е възможно изява на тежка алергична реакция и системно увреждане на организма.

5.0, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение с перорални антибиотици

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория