Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Урокултура и чувствителност

Урокултура и чувствителност

Урокултура и чувствителност - изображение

Изследването на урокултура (стерилна урина) се провежда за откриване на различни микроби причиняващи инфекции на отделителната система. Тези причинители най-често са бактерии. Урината в пикочния мехур обикновено е стерилна и в нея няма бактерии или други микроорганизми. Бактериите навлизат през уретрата и по този начин могат да причинят инфекция на отделителната система.


Пробата урина (урокултурата) се съхранява в условия, които позволяват на бактериите или други микроорганизми да растат. Резултатът е отрицателен, когато има малко на брой микроорганизми. Ако микроорганизмите са много на брой обикновено причиняват инфекция и резултатът е положителен. Вида на микроорганизмите причиняващи инфекция се определя с помощта на микроскоп или химични изследвания.


Инфекциите на отделителната система са по-чести при жени и момичета. Това се дължи и на факта, че уретрата при жените е по-къса и по-близо до ануса от тази при мъжете. Тази анатомична особеност благоприятства преминаването на чревни бактерии към пикочните пътища. Освен това при мъжете от простатната жлеза се отдела антибактериална субстанция, което допълнително намалява риска от възникване на инфекция.


При наличие на положителен резултата от урокултурата се правят допълнителни изследвания за избиране на най-подходящия антибиотик, към който са чувствителни инфекциозните причинители. Това изследване се нарича антибиограма или изследване за определяне на чувствителност.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Урокултура се прави в следните случаи:


•    За откриване на причинителя на инфекцията на отделителната система;
•    За избор на най-подходящото лечение при наличие на инфекция на отделителната система; определяне на чувствителност;
•    За определяне на ефективността от проведената терапия.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Обикновено не се налага да правите нищо преди изследването. Ако вземате антибиотици или скоро сте прекратили антибиотичен курс съобщете това на лекаря.


Това изследване изисква да дадете проба от урина. Избягвайте да уринирате непосредствено преди вземане на пробата.


Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

За това изследване е необходимо да дадете стерилна проба урина. Предпочита се първата сутрешна урина, защото в нея е най-високо нивото на бактериите.


Как се взема стерилна проба урина?


С помощта на този метод пробата от урина се предпазва от контаминиране от бактерии нормално намиращи се по гениталиите:
•    Измивате си ръцете;
•    Отстранявате внимателно капачето на съда, в който ще бъде пробата като внимавате да не замърсите и да не пипате вътрешната повърхност на капачето;
•    Почиствате внимателно областта около гениталиите;
•    Започвате да уринирате в тоалетната чиния, писоара или подлогата и след няколко секунди поставяте съда в струята (без да прекъсвате уринирането) докато се напълни;
•    Съда не трябва да се допира до гениталиите и трябва да се внимава да не попаднат тоалетна хартия, косми, фецес (изпражнения); менструална кръв или др. в пробата;
•    Уринирането завършва в тоалетната чиния, писоара или подлогата;
•    Внимателно поставете капачето върху съда и си измийте ръцете;
•    Ако не можете да занесете пробата до лаборатория в рамките на един час я поставете в хладилник за 24 часа или да следвате инструкциите на лабораторията.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

При това изследване не се усеща дискомфорт или болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземането на проба урина няма опасност от възникване на проблеми.

 

Резултати от проведеното изследване:

Изследването на урокултура е тест с помощта, на който се откриват микроорганизми причиняващи инфекция на отделителната система. Резултатите от това изследване са готови в рамките на 1 до 3 дни. За растежа на някои микроорганизми е необходимо по-дълго време, ето защо в тези случаи резултатите могат да бъдат получени и по-късно.

 

   Нормални стойности:

За отрицателно изследване се счита това, в което няма микроорганизми (бактерии или др.).

 

   Отклонения от нормата:

За положително се счита изследване, при което има растеж на микроорганизми.
Наличието в урината на бактерии от и над 100,000 за милилитър (ml) се счита, че може да се дължи на инфекция.
Наличието на бактерии от 100 до 100,000/ml би могло да се дължи на инфекция или контаминиране (замърсяване) на пробата и може да се наложи да повторите изследването.
При наличие в урината на 100 или по-малко на брой бактерии инфекция е малко вероятна освен, ако не приемате антибиотици.
При положителен резултат за микроорганизми в урината се провежда изследване за определяне на чувствителност на микроорганизмите (антибиограма) и избор на най-подходящия антибиотик.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на урина може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:


•    Ако вземате антибиотици или скоро сте приключили антибиотичен курс;
•    Ако приемате диуретици или твърде голямо количество течности. Това може да доведе до разреждане на бактериите;
•    Ако приемате голямо количество витамин Ц;
•    Ако сте в цикъл (менструация);
•    Ако не може да занесете пробата с урина до специализирана лаборатория в рамките на 1 час.

3.4, 16 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Урокултура и чувствителност

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияБотаникаОрганизацииАлт. медицинаСпециалистиЛеченияИсторияМикробиологияНовиниДиетиНормативни актовеСнимкиХранене при...ТестовеНаправления в медицинатаПсихологияЛайфстайлСпортСоциални грижиЗаведения