Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Ултразвук на пикочния мехур Инструментални изследвания Образна диагностика Ултразвуково изследване (Ехография)

Ултразвук на пикочния мехур

Ултразвук на пикочния мехур - изображение

Ултразвук на пикочния мехур е изследване, което чрез звукови вълни с висока честота предоставя изображение на пикочния мехур преди и след уриниране. Полученият образ показва структурата на пикочния мехур, както и количеството на остатъчната урина.

 

 

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Лекарите обикновено правят ултразвук на пикочния мехур, когато пациента има проблеми с отделянето или задържането на урина.

Ултразвук на пикочния мехур може да покаже колко урина задържа мехура, когато е пълен и след уриниране. Също може да покаже изменения във формата и големината на пикочния мехур, промяна в дебелината на стените му и присъствието на блокажи или конкременти (камъни).

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Обикновено не се налага да правите нищо преди изследването, освен ако лекарят не ви помоли да пиете повече течности, за да сте с пълен пикочен мехур преди осъществяването на ултразвук на пикочния мехур. Също така е редно да уведомите за приема на каквито и да е медикаменти лекаря.

 

Метод на провеждане на изследването:

След като свалите дрехите, покриващи областта, която ще се изследва върху кожата ви се поставя гел, който подобрява предаването на ултразвуковите вълни. Тогава трансдюсерът (устройството, което изпраща и приема вълните) се поставя в контакт с кожата и се мести под различни ъгли така, че да се получи максимално добър изглед на органа. Обикновено апаратите разполагат с принтер, който може да разпечата изображения по време на ултразвук на пикочния мехур.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Изследването е безболезнено. Единствено може да се усети лекия натиск при местенето на трансдюсера.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Ултразвуковите изследвания не се осъществяват посредством йонизиращи лъчения и рискове за увреждане на пациента практически няма.

 

Резултати от проведеното изследване:

При ултразвук на пикочния мехур резултати са налични още по време на изследването. Може да ги дискутирате с лекаря веднага след края на процедурата.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването с ултразвук на пикочния мехур е практически безвредно и няма причина, която да пречи на извършването му.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСпециалистиКлинични пътекиНовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияБотаникаНормативни актовеПатологияХранене при...Алт. медицинаСнимкиОрганизацииЛайфстайлНаправления в медицинатаИсторияВидеоЗаведенияПсихологияСоциални грижиСпорт