Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Ядрен клетъчен протеин 22 тест

Ядрен клетъчен протеин 22 тест

Ядрен клетъчен протеин 22 тест - изображение

Протеините в клетъчното ядро, вземат участие в структурата на ядрото, в репликацията и синтеза на ДНК и РНК. Тези специфични протеини се откриват при различни ракови новообразования, като ядрения клетъчен протеин 22 (NMP22) при карцином на пикочния мехур.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Ядрен клетъчен протеин 22 тест намира приложение в диагностичния процес при рак на пикочния мехур и при проследяване на пациенти с рецидивиращ процес.

Диагностицирането на карцинома на пикочния мехур, често започва с цитологично изследване, което се характеризира с висока специфичност, но с ниска чувствителност при ниско диференциран карцином. NMP22 теста има значително по-добра чувствителност от цитологичното изследване, особено при ниско диференцирания рак, при определяне стадия на процеса и при ранно откриване на рецидиви. Но ядрения клетъчен протеин 22 тест има по-ниска специфичност от цитологичното изследване и може да даде фалшиво положителен резултат при уринна инфекция или бъбречнокаменна болест.

Поради което за по-голяма диагностична достоверност и двата теста трябва да се извършват паралелно.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Пробата се взема в стерилен уринен контейнер, поради което е необходим предварителен щателен тоалет в областта на гениталиите.

Метод на провеждане на изследването:

Прилага се имуноензимно изследване Елайза (ELISA), които използва две моноклонални антитела специфични за NMP 22.

Какво ще усещате по време на изследването?

Пациентите не усещат дискомфорт по време на изследването.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Няма рискове за пациентите.

Резултати от проведеното изследване:

Резултат до 10.1 U/mL се приема за негативен. Резултат над тази стойност трябва да се тълкува с внимание от медицинските специалисти.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Фалшиво положителен резултат от ядрен клетъчен протеин 22 тест може да се получи при възпалителен процес на пикочния тракт или бъбречнокаменна болест. Поради което теста трябва да се отложи във времето, докато отмине острия период на заболяването.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиНормативни актовеИзследванияНовиниЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноИсторияАлт. медицинаЛайфстайлКлинични пътекиПсихологияСнимкиНаправления в медицинатаСпортЛеченияОрганизацииВидеоЗаведенияПатологияХранене при...