Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални, чревни инфекции Други уточнени бактериални чревни инфекции

Други уточнени бактериални чревни инфекции МКБ A04.8

Други уточнени бактериални чревни инфекции МКБ A04.8 - изображение

В рубриката други уточнени бактериални чревни инфекции са разгледани:

  • стафилококов ентерит
  • ентерит, причинен от Clostridium perfringens
  • инфекция с Helicobacter pylori
  • псевдотуберкулозен ентероколит

Стафилококов ентерит

Стафилококовият ентерит е възпаление на тънките черва, което възниква след консумация на храна или вода, замърсени със стафилококов ентеротоксин. Заболяването се характеризира с болка в корема, спазми, дехидратация, диария и треска.

Staphylococcus aureus е Грам-положителен, факултативен анаероб. Бактериите могат да живеят върху кожата, което е един от основните начини на предаване на инфекцията. Причинителят може да доведе до редица заболявания - от малки кожни инфекции до стафилококов ентерит. Тъй като хората са основният източник на заразата, кръстосаното замърсяване е най-разпространеният начин на проникване на микроорганизма в храната. Храни с висок риск са тези, приготвени в големи количества. Стафилококус ауреус произвежда термостабилен токсин - ентеротоксин.

Бактериите или техните токсини постъпват в тънките черва и предизвикват възпаление и подуване. Това на свой ред може да предизвика болка в корема, спазми, диария, треска и дехидратация.

Клиничната картина започва остро, обикновено от 1 до 8 часа след консумацията на заразена храна. Симптомите включват гадене, повръщане, коремни болки, главоболие, слабост, диария и висока температура. Симптомите обикновено продължават по-малко от 12 часа, рядко до 2-3 дни.

Лечението е поддържащо и симптоматично. Основна цел е възстановяване на водно-електролитния баланс. Извършва се рехидратация. Назначава се диета - банани, ориз, ябълково пюре, чай и препечена филийка. Също така е важно да се избягват храни, които са с високо съдържание на фибри и са трудни за храносмилане.

Ентерит, причинен от Clostridium perfringens

Бактериалната инфекция на тънките черва с щамове на Clostridium perfringens причинява тежък, некрохеморагичен ентерит.

Заболяването засяга всички възрасти. Възниква при консумация на храна, контаминирана с причинителя.

Clostridium perfringens е Грам-отрицателна пръчица, която произвежда ентеротоксин, устойчив на действието на трипсина в стомаха.

Токсинът се свързва с рецептори на чревните епителни клетки, разрушава цялостна им и води до клетъчна смърт.

Клиничната картина протича с диария, коремни спазми, гадене, повръщане, висока температура. Обикновено симптомите затихват спонтанно за около 24 часа.

Лечението е поддържащо - орална рехидратация. Назначават се и симптоматични средства.

Инфекция с Helicobacter pylori

Н. Pylori е бактерия със спирална форма, често се среща в стомаха. Формата на бактериите и начина, по който те се движат им позволява да проникнат в стомашната мукоза, където произвеждат вещества, които нараняват лигавицата и я правят по-податлива на увреждане от стомашната киселина. Бактериите се прикрепват към клетките на стомаха, което причинява възпаление - гастрит и могат да стимулират повишено производство на солна киселина. С течение на времето, инфекцията с Н. Pylori може да увеличи риска от рак на стомаха.

Въпреки че не е известно как инфекцията с H. Pylori се разпространява, учените смятат, че това може да стане чрез храната и водата.

При повечето пациенти симптомите са слабо изявени или липсват. При малка част от тях се развива рак на стомаха. Други развиват язва. Симптомите са на гастрит или язвена болест и включват пареща болка в епигастриума, която се засилва при празен стомах и се облекчава след хранене. Други симптоми могат да бъдат загуба на тегло, загуба на апетит, подуване на корема, оригване, гадене, повръщане.

Диагнозата на инфекция с Н. Pylori е комплексна и включва рентгенография, ендоскопия, кръвни тестове.

Етиологичното лечение включва антибиотици. Назначават се Н2-блокери и инхибитори на протонната помпа, които намаляват количеството на стомашната киселина.

Псевдотуберкулозен ентероколит

Псевдотуберкулозният ентероколит се причинява от Yersinia pseudotuberculosis. Инфекцията често се усложнява с лимфаденопатия и имитира злокачествен лимфом.

Yersinia pseudotuberculosis е Грам-отрицателен бацил, който може да доведе до инфекции на гастроинтестиналния тракт.

Повечето случаи на инфекция са резултат от консумирането на замърсена храна, вода или сурово свинско месо. Патогенът причинява развитието на псевдотуберкулозни мукозни лезии в тънкото или дебелото черво. Наблюдава се инфилтрация с различни възпалителни клетки, включително лимфоцити и хистиоцити, некротична грануломатозна лигавица с реактивна лимфоидна хиперплазия.

Лечението е, както при другите бактериални чревни инфекции и включва антибиотици, симптоматични средства, рехидратация, диета.

Превенцията на други уточнени бактериални чревни инфекции се състои в строг санитарен контрол върху хранителните заведения за правилно приготвяне и съхранение на храните, редовно изследване на персонала, здравна просвета.

3.7, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени бактериални чревни инфекции МКБ A04.8

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО