Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Пикочна киселина в кръвта Лабораторни изследвания Биохимия (Клинична химия)

Пикочна киселина в кръвта

Пикочна киселина в кръвта - изображение

Въведение

В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването?

Необходима ли е предварителна подготовка?

Метод на провеждане на изследването:

Какво ще усещате по време на изследването?

Има ли рискове от провеждане на изследването? 

Резултати от проведеното изследване:

Кога не трябва да провеждате изследването?

 

Въведение

Чрез изследването на пикочна киселина в кръвта (blood uric acid test) се измерва концентрацията на този метаболит в проба от кръв.

Пикочната киселина е крайният продукт от разграждането на пурините.
Пурините са азотосъдържащи съединения, които се откриват в клетките на тялото, включително ДНК.
Пикочната киселина образува соли, известни като урати.

Когато клетките остареят, те умират и се разпадат, като по този начин освобождават пурини в кръвта.
Засилено разрушаване на клетки се наблюдава и при противоракова терапия (лъчелечение и/или химиотерапия).
Малка част от пурините попадат в организма при приема на някои храни, като например черен дроб, аншоа, скумрия, сух грах и боб, както и при консумацията на някои алкохолни напитки, основно бира.Уратни кристали в кръвта

По-голямата част от пикочната киселина (около 2/3) се елиминира от организма чрез урината, а останалата част (около 1/3) с изпражненията.
Ако се образува твърде много пикочна киселина или бъбреците не функционират нормално, това води до натрупване на пикочна киселина.

Натрупването на пикочна киселина в организма води до повишаване на нейната концентрация в кръвта (хиперурикемия), което може да доведе до развитието на подагра — заболяване, при което се натрупват кристали пикочна киселина в ставната (синовиалната) течност.

Пикочната киселина може да се натрупва и в други тъкани, например бъбреци, което може да доведе до нефролитиаза или бъбречна недостатъчност.

При около 80% от пациентите с повишени серумни нива на триглицеридите се установяват и увеличени концентрации на пикочна киселина в кръвта.

↑Върни се в началото


В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Показанията за изследване на пикочна киселина в кръвта включват:

 • Диагностициране на подагра — повечето хора с повишени нива на пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия) обаче не развиват подагра.

Симптомите при подагра включват:

  1. повишена чувствителност или болки в ставите;
  2. подуване (оток) в областта на става;
  3. зачервяване на кожата около става, като кожата е лъскава и топла;

Могат да бъдат засегнати различни стави на тялото, но най-често се засяга ставата в основата на големия пръст (палеца) на крака — първа метатарзо-фалангеална става.

Чрез теста за пикочна киселина не може да се постави окончателна диагноза "подагра", но чрез изследването за мононатриев урат в синовиалната (ставната) течност — може.

Изследването на пикочна киселина не се препоръчва като скрининг за ранно откриване на подагра.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването

 • Установяване на това дали причината за рецидивиращо образуване на камъни в бъбреците (уролитиаза) не са високите нива на пикочна киселина в кръвта;
 • Мониториране (наблюдение) дали при пациенти с подагра се образуват конкременти (камъни);
 • Установяване на причината за бъбречно увреждане (нефропатия);
 • Проследяване на ефекта от проведена терапия с медикаменти, понижаващи нивата на пикочната киселина;
 • Проследяване на нивото на пикочна киселина в кръвта при хора, които са подложени на химиотерапия или лъчетерапия.
  Този вид терапия води до разрушаване на раковите клетки, което може да доведе до значително повишаване нивата на пикочна киселина в кръвта, отлагане на урати в бъбреците и риск от бъбречна недостатъчност;

↑Върни се в началото


Необходима ли е предварителна подготовка?

Кръвта за изследването на пикочна киселина се взема на гладно, поради което не трябва да приемате храна или течности (с изключение на вода) в продължение на най-малко 4 часа.

Някои медикаменти (като например аспирин и ибупрофен), както и високи дози витамин С, могат да повлияят на резултатите от изследването, поради което е необходимо да информирате Вашия лекар за всички лекарствени препарати и добавки, които приемате, независимо дали са по рецепта или не.
Не спирайте приема не лекарства без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Трябва да информирате лекаря си, ако наскоро сте провели образно изследване, при което е било използвано контрастна материя, тъй като контрастните вещества също могат да повлияят на стойностите на пикочна киселина.

Не трябва да консумирате алкохол в рамките на няколко часа преди изследването, тъй като алкохолът намалява количеството на елиминирана пикочна киселина през бъбреците.

Не се колебайте да попитате лекуващия си лекар, ако имате някакви въпроси относно изследването.

↑Върни се в началото


Метод на провеждане на изследването:

За изследването на пикочна киселина в кръвта е необходимо да се вземе кръв от вена, като повече информация за вземането на кръв от медицински специалист ще намерите при:


Какво ще усещате по време на изследването?

Подробна информация за това, което ще усетите по време на вземането на кръв при изследване на пикочна киселина в кръвта, ще намерите при:

↑Върни се в началото


Има ли рискове от провеждането на изследването?

Подробна информация за възможните рискове при вземането на кръв, необходима за определяне на стойностите на пикочна киселина, ще намерите при:


Резултати от проведеното изследване:

Резултати от проведеното изследванеЧрез това изследване се измерва концентрацията на пикочна киселина в кръвта.

Стойностите на пикочната киселина в кръвта могат да варират между различните лаборатории.
Ето защо всяка лаборатория дава свои референтни граници.

Нивата на пикочна киселина в кръвта варират в различните части на деня, като обикновено са по-високи сутрин и по-ниски вечер.

Резултатите от изследването обикновено са готови в рамките на 1-2 дена.

Аспиринът и другите салицилати имат променливо влияние върху стойностите на пикочната киселина.
Прием на ниски дози аспирин (например при хора, приемащи аспирин само от време на време) може да увеличи нивата на пикочна киселина в кръвта.
Прием на високи дози аспирин обаче (например при лечението на ревматоиден артрит) може да понижи концентрацията на пикочна киселина в кръвта.

   Нормални стойности:

Нормалните стойности на пикочна киселина в кръвта варират в зависимост от пола и възрастта.

В зряла възраст концентрациите на пикочна киселина нарастват постоянно и могат да варират в зависимост от височината, телесното тегло, кръвното налягане, бъбречната функция, както и приема на алкохол.

Резултати от проведенето изследване

В някои случаи уратни кристали се натрупват в ставите, дори когато стойностите на пикочна киселина са под 7 mg/dL, което може да доведе до симптоми на подагра.

Някои хора мога да са с високи нива на пикочна киселина в кръвта, без обаче това да е свързано с проявата на признаци и симптоми — асимптоматична хиперурикемия.

   Отклонения от нормата:

Високи нива на пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия) могат да са резултат от свръхпроизводство на пикочна киселина в организма или неспособност на бъбреците адекватно да елиминират излишните количества пикочна киселина от организма.

Хиперурикемия може да се наблюдава при:

Високите нива на пикочна киселина в кръвта могат да доведат до натрупване на кристали в ставите, което може да доведе до възпаление на ставите и болка, подобна на тази при подагра.Формула на пикочната киселина

Ниски нива на пикочна киселина в кръвта (хипоурикемия) се установяват рядко.

Хипоурикемия може да се наблюдава при:

↑Върни се в началото


Кога не трябва да провеждате изследването?

Факторите, които могат да възпрепятстват провеждането на това изследване или да доведат до неточни резултати, включват:

 • Диета, богата на пурини:

  Храна, богата на пурини

  1. месо;
  2. черен дроб, бъбреци и други субпродукти;
  3. някои видове риба и морски дарове;
  4. гъби;
  5. леща и други;

 
 • Интензивни физически упражнения преди изследването;
 • Химиотерапия или лъчетерапия;
 • Бързо разграждане на пикочната киселина в плазмата на стайна температура при пациенти със синдром на туморен лизис (синдром на бързото туморно разрушаване/туморен разпад), лекувани с расбуриказа (rasburicase).

В тези случаи кръвта трябва да се събира в предварително охладени епруветки, съдържащи хепарин, които трябва веднага да бъдат охладени на ледена водна баня и центрофугирани в предварително охладена центрофуга. Отделената плазма също се съхранява на ледена водна баня, като трябва да бъде анализирана в рамките на 4 часа от момента на вземането на кръвта.

↑Върни се в началото

По статията работи: Иван Стойчев

Още по темата:

4.1, 33 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Пикочна киселина в кръвта

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаБотаникаИзследванияСъставкиСпециалистиНормативни актовеНовиниЛюбопитноИнтервютаХранене при...ДиетиВидеоАнкетиЛайфстайлПсихологияСнимкиКлинични пътекиСоциални грижиСпортЗаведенияОрганизации