Начало Медицинска енциклопедия Лечения Здравословно хранене при диабет Лечение с храни и хранителни добавки

Здравословно хранене при диабет

Здравословно хранене при диабет - изображение

Защо е важно здравословното хранене при диабет?

Какво включва здравословното хранене при диабет?

Неподходящи храни при диабет

Кои са особено ценните храни, които трябва да присъстват в менюто?

Подходящи напитки


Диабетът е сериозно ендокринно заболяване, водещо до нарушения в целия организъм. С времето болестта прогресира и се уврежда зрението, сърцето, бъбреците, нервната система, храносмилането; възникват нарушения на щитовидната жлеза, кръвното налягане, сърдечния пулс; настъпват различни изменения на кожата. Пациентите с диабет често страдат от депресия или други разстройства на настроението. За да се ограничат в максимална степен тези неприятни последствия се налага следването на строг контрол, свързан с прием на подходящи медикаменти, спазване на определен двигателен режим, като от изключително важно значение е придържането към подходящо здравословно хранене при диабет.

Повече за заболяването може да научите:

Подробна информация за методите за контрол на заболяването:

Защо е важно здравословното хранене при диабет?

При диабет често се налага прием на подходящи лекарства. Това включва:

 • таблетки за контрол на кръвната захар и синтеза на инсулин - при пациенти с диабет тип 2 и
 • екзогенен инсулин - при пациенти с диабет тип 1 и при по-тежките случаи на диабет тип 2.

Повече за тях може да научите:

Оказва се обаче, че диабетът не може да се контролира успешно само с подходящите медикаменти. За целта са необходими още две неща, които са от изключителна важност:

 • спазването на подходящ физически режим и
 • придържането към подходящ хранителен режим.

Важно е да се отбележи, че здравословното хранене при диабет е също толкова важно, колкото и редовният прием на предписаните медикаменти. Иначе казано назначената медикаментозна терапия в никакъв случай няма да даде нужния ефект, ако пациентът не се придържа към подходящата диета.

Затова: храненето при диабет е важна част от самото лечение!

Много диабетици смятат, че тяхното заболяване е изключително ограничаващо откъм хранене и те трябва да живеят в ежедневни лишения. Истината е обаче, че има много храни и продукти, които са не само позволени, но и препоръчителни при диабет и чрез тяхното умело съчетаване може да се внесе значително разнообразие в хранителния план.

Вие не трябва да живеете в лишея, а единствено да спазвате важните препоръки за хранене. Не е необходимо ежедневно да закупувате скъпи диабетични храни - можете да се храните със семейството, като единаствено се ограничавате. Храненето при диабет е един особено ценен и здравословен режим, който може да бъде спазван (с малки допълнения) и от напълно здрави хора, както и от такива, които са с фамилна обремененост към заболяването.

Какво включва здравословното хранене при диабет?

Спазването на подходящ хранителен режим при диабет включва подробно изучаване на това:

 • какво трябва да се яде;
 • какво не трябва да се яде;
 • колко може да се яде;
 • как трябва да са разпределени храненията за деня - т.е. на колко часа.

Придържането към здравословния режим и храненето в подходящи часове ще допринесе:

 • да запазите кръвната захар (глюкозата в кръвта) в разумни граници, без резки скокове или падове;
 • да се чувствате по-добре всеки ден;
 • да отслабнете, ако има нужда от това и/или да поддържате здравословно тегло, което е от особено голямо значение за пациентите с диабет;
 • намалите риска от сърдечни заболявания, инсулт, загуба на зрението и всички други проблеми, причинени от диабета;
 • подпомогнете терапевтичната роля на предписаните Ви медикаменти.

Количество на необходимите калории на ден:

 • 1200 до 1600 калории - за средни на ръст жени;
 • 1600 до 2000 калории  - високи жени и средни на ръст мъже;
 • 2000 до 2400 калории - високи мъже, както и високи жени, които тренират усилено.

Неподходящи храни при диабет

Има храни, които съдържат голямо количества мазнини (източник на наситени мастни киселини), въглехидрати и калории. Тяхната консумация води до повишаване стойностите на холестерола, триглицеридите, кръвното налягане; застрашава от възникване на сърдечни заболявания, атеросклероза, инсулт, инфаркт; увреждат бъбреците, зрението, кръвоносните съдове.

За един диабетик, чието здраве е сериозно застрашено от заболяването, внасянето на тези храни в ежедневното меню може да бъде пагубно.

Някои храни, като бял хляб например, имат способността веднага да се превръщат в глюкоза, поради което водят до рязкото й повишаване в кръвта - за тези храни се казва, че имат висок гликемичен индекс. С цел съхраняване на здравето и забавяне хода на болестта, пациентите с диабет трябва да изключат консумацията на следните храни:

 • чипс - съдържа много въглехидрати, мазнини и сол;
 • консервирани плодови сокове - консервантите са изключително вредни за здравето;
 • готови бисквити - съдържат голямо количество въглехидрати и захар;
 • пържени картофи - пърженото е изключително вредно за сърцето и кръвоносните съдове;
 • пържено пилешко месо и риба - здравословното приготвяне на тези продукти включва варене и печене;
 • готова пица - много въглехидрати и добавки;
 • млечни шейкове - съдържат захар;
 • безалкохолни напитки със захар;
 • торти, пайове и сладкиши;
 • ароматизирана вода - съдържа захар и вредни добавки;
 • замразени пици, банички, палачинки и други въглехидратни храни;
 • хамбургери, сандвичи, хот-дог;
 • пържени китайски ястия;
 • бял хляб - заместете го с ръжен или пълнозърнест, като най-добрият вариант е сами да си приготвяте хляба;
 • бели макаронени изделия - вместо тях може да консумирате пълнозърнести;
 • бял ориз - заместете го с кафяв или черен, или добавете в ястията си алтернативи, като ечемик, соя, киноа (вижте за тях по-долу).

Кои са особено ценните храни, които трябва да присъстват в менюто?

Има храни обаче, чиято консумация спомага за поддържането на кръвната захар и включването им в ежедневното меню спомага за ефективния контрол на диабета.

Вижте още:

Особено ценни храни са:

Постни меса

Ястия, които са с високо съдържание на протеини не влияят на нивата на кръвната захар, за разлика от въглехидратите. Затова включването на риба, пиле без кожа (предимно от гърди), както и други постни разфасовки месо (като например пуешко, гъше) е изключително добър избор за менюто на един диабетик. Още повече, че около 65% от пациентите с това заболяване умират от инфаркт или инсулт, поради несъобразната консумация на въглехидратни и мастни храни.

Месото също е източник на хром - минерал, който дава възможност на инсулина да функционира правилно и помага на организма да преработи въглехидратите.

Риба

Всички диетолози препоръчват консумацията на риба поне два пъти седмично. За разлика от много меса, морските дарове са с ниско съдържание на холестерол и нездравословни наситени мазнини, плюс това са чудесен източник на омега-3 мастни киселини - особено по-мазните риби като скумрия, сьомга, херинга, сардини, пъстърва, риба тон и камбала.

Омега-3 мастните киселини намаляват риска от аритмии, които могат да доведат до внезапна смърт. Те също понижават нивата на триглицеридите, забавят скоростта на нарастване на атеросклеротичната плака, нормализират кръвното налягане, ограничават възпалението. Според последните изследвания омега-3 мастните киселини намаляват риска от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер.

Един недостатък в честата консумация на риба е, че някои видове могат да съдържат високи нива на живак. По-специално с високо съдържание на живак са: акула, риба меч, кралска скумрия, тилапия, лефер, лаврак. Докато децата и бременните жени са съветвани да избягват консумацията на споменатите видове, ползите от яденето на риба надвишават потенциалните рискове за хората на средна възраст. Консумацията на различни морски дарове спомага за намаляване на количеството живак във всяка диета.

За пациентите с диабет особено ценна е сьомгата, която съдържа особено така необходимите омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Овесена каша

Въпреки че овесената каша е въглехидратна храна, тя е добър съюзник в борбата с диабета, защото е с високо съдържание на разтворими фибри.

Вижте още:

Въглехидратите в овесената каша са бавно смилаеми (за разлика от тези в простите захари и белия хляб), поради което водят до много бавно и постепенно отделяне на глюкоза в кръвта. Това спомага за контролиране на нивата й, както и за поддържане на телесното тегло.

Освен това овесената каша съдържа бета-глюкан, който е много полезен за сърцето.

Все пак не забравяйте, че трябва да я консумирате в разумни граници - около четвърт чаша в сухо състояние. След като се свари може да добавите малко количество несладки плодове, прясно мляко или сирене. В никакъв случай не я подслаждайте! Много вкусна сутрешна или следобедна закуска е чаша кисело мляко, в която са накиснати 2-3 лъжици овесени ядки.

Добра алтернатива на овесените ядки са ечемичените, с които може да разнообразявате, а също и да замествате ориза с ечемик във Вашите ястия.

Боб

Бобовите зърна са богати на фибри и са добър източник на протеини. Според проучване от 2012 г. те са важна част от режима за здравословно хранене при диабет, защото е доказано, че консумацията на една чаша сварени бобови зърна спомага за по-добрия контрол на кръвната захар.

Освен това консумацията на повече фибри може да намали риска от инсулт - увеличаването на приетите фибри със 7 грама на ден намалява риска от инсулт със 7 на 100. В 1/2 чаша варен боб има повече от 9 грама фибри.

Диетата може да разнообразявате с различни сортове боб - бял, шарен, черен, Лима, Пинто, бъбрековиден, боб мунг, розов, червен кралски. Може да си го приготвите сами или да си купите консервиран, но не забравяйте да проверите за съдържанието на натрий.

Опитайте се да използвате бобовите зърна като основен източник на протеин няколко пъти в седмицата, като го добавяте в салати, супи, ястия.

Соя

Соята е изключително богата на протеини, като в същото време съдържанието на въглехидрати и мазнини е ниско. В действителност соята е чудесен начин да се допълни един здравословен режим и е изключително ценна за пациентите с диабет, поради ниското калорийно и въглехидратно съдържание.

Освен това соята е богата на фибри (около 4 грама на порция), ниацин, фолиева киселина, цинк, калий, желязо и алфа-линоленова киселина (ALA) - мастна киселина, която се превръща в омега-3 мастни киселини. Това прави соята добър заместител на мазното месо.

Соята може да консумира по всевъзможни начини, още повече че се предлага под формата на много продукти - соево сирене, кашкавал, мляко, кайма и други. Може да се хапва като вкусни ядки, да се добавя в салати, супи, гозби, дресинги и прочее.

Още за ползите от соята и соевите продукти може да научите:

Броколи, спанак и зелен фасул

Спанака, броколите и зеленият фасул са особено богати на фибри, като в същото време имат ниско въглехидратно съдържание. Това ги прави идеални за пациентите с диабет, които могат да ги консумират в изобилие. Тяхното включване в менюто спомага за понижаване калоричността на храненията и редуциране на мазнините.

Броколите принадлежат към семейството на т.нар. кръстоцветни зеленчуци, заедно с брюкселското зеле, бялото зеле, карфиола и бок Чой. Те са уникални с високото си съдържание на глюкозинолати - сяросъдържащи съединения, по-известни с техните потенциални противоракови ефекти. Те поддържат здравето на сърцето и спомагат за предотвратяване на инфаркта.

Броколите са богат източник на витамин С, антиоксиданти и поддържат здравето на очите, зъбите, костите и кожата.

Една порция броколи възлиза на 1 малка купичка. Те могат да се сварят (важно е да не се разваряват - броколите трябва да останат светло зелени) и да се добавят към различни ястия.

Ябълки

Сигурно сте чували поговорката "една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Това важи особено за кардиолога. Според проучване на Държавния университет в Охайо консумацията на само една ябълка, но всеки ден, спомага за значителното понижаване на "лошия" холестерол - с близо 40% за 4 седмици.

Една ябълка със среден размер съдържа 3 грама фибри, включително разтворими и неразтворими. Да не се забравя обаче и за съдържанието на въглехидрати - близо 15 грама, поради което не се препоръчва повече от една ябълка дневно.

Специално за диабетици, при които е засегната функцията на стомаха, ябълката може да се консумира печена - по този начин плодът не дразни стомаха, но за съжаление се унищожават част от полезните вещества. За възрастни пациенти, при които е засегнато здравето на зъбите, ябълката може да се настърже на едро или ситно ренде и да се смеси с чашка кисело мляко (без да добавяте захар!) - така се получава един чудесен освежаващ и полезен десерт.

Аспержи

Аспержите са любима храна на много американци, но за съжаление в нашата страна не са особено разпространени. В същото време те са изключително ценни зеленчуци, съдържащи само 5 грама въглехидрати, 20 калории и почти 2 грама диетични фибри на порция.

Освен това аспержите са източник на един важен антиоксидант наречен глутатион, който играе ключова роля за облекчаване ефектите на стареене и много заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Оказва се, че редовната консумация на аспержи спомага за поддържане на кръвната захар в нормални стойности и увеличава производството на инсулин. Друг плюс е високото съдържание на фолиева киселина и много други витамини от група В, които допринасят за здравето на сърцето и кръвоносната система.

Авокадо

Авокадото е известно със своите полезни мононенаситени мазнини. Това спомага за подобряване нивата на холестерола и триглицеридите, намалява риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. За съжаление то също не е застъпено в нашата кухня, но тези ценни плодове може да бъдат открити в големите вериги в България.

Установена е положителна връзка между консумацията на авокадо и състоянието при диабет. Освен това то е важно и за превенцията на това заболяване.

Авокадото е с ниска калоричност, ниско съдържание на въглехидрати, а наличието на фибри спомага за поддържане на добро здраве на храносмилателния тракт.

Специфичният му вкус го прави подходящо за включване в сандвичи, салати и дресинги (може да се пюрира с малко лимонов сок, чесън и зехтин).

Ягоди

Повечето пациенти с диабет не си позволяват да консумират ягоди, поради тяхната особена сладост. Но една чаша ягоди на закуска е много по-здравословна, от консумацията на хлебни или макаронени изделия. Ако изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко, забравете за бисквитките и шоколада, а си вземете няколко ягоди.

Те са с ниско съдържание на калории и въглехидрати. Нещо повече - ягодите са с високо съдържание на фибри и вода, така че хората се чувстват сити за по-дълго. Колкото по-дълго се чувстваме сити, толкова по-малко вероятно е да прибегнем към консумацията на въглехидрати.

Боровинки

Боровинките са част от семейство плодове съдържащи флавоноиди, известни със своите многобройни ползи за здравето, включително здравето на сърцето. В допълнение с високото съдържание на фибри редовната консумация на боровинки може да намали риска от диабет и когнитивен упадък, както и да поддържа нивата на кръвната захар в необходимите граници. Последните проучвания показват също, че тези малки плодчета имат противораково действие чрез инхибиране на туморния растеж и намаляване на възпалението.

Един специфичен вид антиоксиданти открити в боровинките са антоцианини, които им придават техния син цвят. Изследователите се установили, че благодарение на антоцианините хората, които ядат две или повече порции боровинки седмично са намалили риска от развитие на диабет тип 2 с 23 на сто, дори и след отчитане на фактори, като възраст, теглото и начин на живот.

Насладете се на пресните боровинки през месеците юли до август-септември или си купете замразени плодове по всяко време.

Червен грейпфрут

Сладки, сочни и вкусни, рубинено червените грейпфрути съдържат повече антиоксидантна сила и повече ползи за здравето, отколкото белите (жълти) грейпфрути. В 30-дневен тест на 57 души със сърдечни заболявания тези, които ядат по един червен грейпфрут дневно намаляват нивата на "лошия" си холестерол с 20 на сто и триглицеридите със 17%. За разлика от тях тези, които ядат бял грейпфрут намаляват "лошия" холестерол с 10 на сто, без значителна промяна в триглицеридите.

Този плод е изключително богат на витамин С и разтворими фибри. Може да се консумира директно или под формата на прясно изцеден сок. В началото плодът може да ви се струва странен на вкус, но много скоро ще привикнете и ще Ви хареса.

Консумацията на половин грейпфрут или 3/4 чаша пресен сок е изключително важна част от ежедневния диетичен режим на диабетиците.

Една важна забележка: грейпфрутът може да взаимодейства с някои лекарства, включително статини и антиаритмични медикаменти. За да избегнете нежелани ефекти, консумирайте Вашата порция грейпфрут 2-4 часа преди или след приема на медикаменти.

Моркови

Варени или сурови морковите са здравословно допълнение към всеки хранителен режим. Докато варените моркови имат богатата текстура на скорбялните зеленчуци, като картофи например, те се класифицират като нескорбялни, защото не съдържат много въглехидрати. В около 1 чаша сурови моркови или в половин чаша варени се съдържат едва около 5 грама въглехидрати. Според Американската диабетна асоциация пет бейби моркова се считат за "безплатна храна" и не трябва да се броят в плана за хранене.

Морковите са с високо съдържание на витамин А поради антиоксиданта си бета-каротин. Този витамин е необходим за доброто зрение и имунната функция и при редовна консумация може да помогне за предотвратяване развитието на някои видове рак.

Според проучване докладвано през 2013 г. от медицинския университет в Станфорд, бета-каротинът дори може да спомогне за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 при хора, които имат генетична предразположеност за заболяването.

Морковите могат да се консумират по разнообразни начини - може да ги добавяне към супи, печива, ястия, дресинги, салати; да ги ядете сурови потопени във фреш от моркови; да ги пюрирате и приготвяте като крем-супа.

Ленено семе

Лененото семе съдържа няколко ценни вещества, които го правят много подходящо за включване в режима за здравословно хранене при диабет:

 • лененото семе съдържа алфа-линоленова киселина (ALA), която може да бъде превърната в омега-3 мастни киселини;
 • то е добър източник на лигнани - антиоксиданти, които са показали способност за предотвратяване развитието на сърдечно-съдови заболявания и рак;
 • 1 супена лъжица ленено семе съдържа почтени 3 грама фибри, разтворими и неразтворими, и само 3 грама въглехидрати (но имайте предвид, че тя съдържа и 55 калории).

Добавянето на ленено семе към диетата има следните ползи: спомага за нормализиране нивата на кръвна захар, понижаване на хемоглобина, нивата на "лошия" холестерол, нормализиране на кръвното налягане и други.

Въпреки че няма конкретни препоръки повечето диетолози препоръчват консумацията на 1-2 супени лъжици ленено семе дневно. То може да се добавя цяло към хлябове и салати или смляно към шейкове, кисело мляко, плодови сокове и нектари.

Чесън

Чесънът се използва в народната медицина, като лек и в готварството, като ароматизиращ агент в продължение на хиляди години. Той се използва за предпазване от настинки, лечение на висок холестерол, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и рак.

Освен посочените ползи в днешно време чесънът се използва в борбата със затлъстяването, за предотвратяване развитието на атеросклероза, диабет, инсулт и други.

Влагането му различни гозби придава специфичен аромат, но термичната обработка унищожава голяма част от полезните му свойства. Поради тази причина се препоръчва консумацията на суров чесън или след много лека кулинарна обработка.

В пресен вид чесънът може да се добавя към различни дресинги, сосове за спагети, ястия със скариди, салати и други. В една скилидка чесън се съдържат около 1 грам въглехидрати.

Киноа

Ако търсите как да разнообразите Вашето хранене, един много ценен помощник са семенцата киноа. Те са високоценени още от времето на инките.

Техните ползи включват: ниско съдържание на въглехидрати (една 13 грама на порция), съдържание на протеини (6 грама в около 2/3 чаша варено киноа), около 2 грама фибри, ниско съдържание на натрий, високо съдържание на фолиева киселина, магнезий, манган, желязо и витамин B6, както и всичките девет незаменими аминокиселини  (аминокиселини, които тялото не може да синтезира само и трябва да се приемат чрез храната).

Консумацията на киноа спомага за предотвратяване на резките скокове в нивата на кръвната захар и пристъпите на глад.

Малките зрънца се готвят бързо - за около 15 минути и обикновено се сервират като гарнитура, подобна на кус-кус и ориз или могат да се ядат като овесената каша. Мекият вкус прави семенцата киноа добра база за салати и супи.

Кисело мляко

Киселото мляко е сладко лакомство, което освен невероятно вкусно е и изключително полезно. То е отличен източник на калций, който се грижи за здравето на нашите кости и зъби, мускулния тонус и функцията на кръвоносните съдове. Киселото мляко е ценен източник на витамин В2 (рибофлавин) и млечни протеини.

Пробиотичните кисели млека съдържат полезни бактерии, които са важен помощник на храносмилателната система, подпомагайки работата на стомаха и червата. Те заздравяват лигавиците и помагат при лактозна непоносимост, синдром на раздразнените черва, поддържат имунната функция.

Според различни проучвания консумацията на кисело мляко и сирене може да спомогне за предотвратяване развитието на диабет тип 2. Този ефект се държи на пробиотичните бактерии, които спомагат за редуциране нивата на холестерола и синтез на определени витамини, които имат отношение в превенцията на диабет тип 2.

Всеки диабетик трябва редовно да консумира кисело мляко, за да поддържа своето здраве и да предпази организма си от пагубното въздействие на тази коварна болест. За да се придържате към по-ниско калорично хранене обаче, избирайте обезмаслени млечни продукти или поне такива, които са с ниска масленост. Също така го консумирайте натурално, без да добавяте захар.

Домати

Доматите са отличен източник на витамини С, витамин А и ликопен, който е мощен антиоксидант. Вероятно сте чували, че богатите на ликопен продукти може да помогнат за защита срещу някои видове рак, особено рак на простатата. Това, което до скоро не се е знаело е, че приемът на ликопен е свързан с намален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, инсулт.

Интересен факт е, че организмът ни може да усвои по-лесно ликопена от варени или преработени домати (например консерви домати, сок), отколкото от свежия зеленчук. Също така консервираните продукти, като доматено пюре, доматен сос и доматен сок имат приблизително седем пъти повече ликопен от суровите домати, тъй като при варенето зеленчукът се концентрира. Добавянето на малко масло по време на готвене може да подпомогне усвояването на ликопен.

Доматите също са показани за борба с възпалителните реакции, поради съдържащите се в тях каротеноиди и биофлавоноиди.

Докато варените домати и доматени продукти съдържат повече ликопен, суровите домати са по-добър източник на витамини и минерали.

Важно! Имайте предвид, че готовите доматени консерви са с високо съдържание на натрий. За да избегнете този факт Ви препоръчваме да приготвяте сами консерви с този ценен зеленчук.

Ядки

Включването на ядки към Вашето здравословно хранене при диабет е най-добрият избор, който може да направите. Повечето ядки са богати на изключително ценни вещества, като например: ненаситени мазнини, омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е, растителни стероли и L-аргинин. Всички те са изключително важни за здравето на кръвоносните съдове и сърцето, а от там и за целия организъм. Те правят стените на артериите по-гъвкави и предотвратяват развитието на кръвни съсиреци.

Има много доказателства за полезния ефект на ядките при пациенти с диабет тип 2. Консумацията на 50 грама смесени ядки всеки ден значително спомага за контрола над кръвната захар. Те са един чудесен избор за закуска, като може да се добавят към овесените каши, плодовете, дори и някои ястия. За по-възрастните пациенти ядките може да се смелят.

Количества за сервиране: бадеми и кашу - по 6 ядки; фъстъци - 10 ядки; орехи - 4 половинки; лешници - 5 ядки; шам фъстък - 12 ядки.

Изключително ценни за диабетиците са бадемите. Те са източник на витамините B и E, фибри, желязо, белтъчини, магнезий и цинк, като освен това съдържат малко количество въглехидрати.

Подходящи напитки

Зелен чай

Проучванията гласят, че зеленият чай е изключително полезен и може да бъде от помощ при редица заболявания, включително диабет, рак и сърдечно-съдови болести.

За пациентите с диабет той е помощник в борбата с повишените нива на кръвна захар и спомага за засилване на метаболизма. Той също така се препоръчва за превенция на диабет - установено е, че пациенти с генетична предразположеност към развитието на диабет, които ежедневно консумират зелен чай намаляват с близо 33% риска от възникването на болестта.

Други ползи от пиенето на чай са: той спомага за ободряване и освежаване, притъпява глада, потиска желанието за консумация на сладко.

Зеленият чай съдържа богати на антиоксиданти флавоноиди, наречени катехини, които имат способността да потискат развитието на сърдечно-съдови заболявания, като помагат на кръвоносните съдове да се разширяват. Чаят е доказан в способността си да подобрява нивата на холестерола, да облекчава стреса.

За да се възползвате от полезните свойства на зеления чай се препоръчва да пиете по 3 чаши дневно. Но имайте предвид, че бутилираните зелени чайове нямат този ефект, защото са лишени от изключително полезните катехини, а освен това съдържат значителни количества захар.

Имайте предвид, че силният зелен чай има силно ободряващо действие и не бива да се приема в късните следобедни и вечерни часове.

Газирана вода без захар

Според някои проучвания се оказва, че пиенето на газирана вода (т.нар. сода) без захар притъпява желанието за консумацията на сладки и нездравословни храни, както и на газирани напитки, съдържащи захар. Това също така може да спомогне за контрол на теглото, както и на кръвната захар.

Содата е доста освежаваща напитка, като може да я разнообразявате с резенчета лайм; прясно изстискан сок от лимон, портокал или грейпфрут; листа мента и други.

Важно е да се чете внимателно етикета на напитките, за да сте сигурни, че е без захар.

Минерална вода

Приемът на достатъчно количество вода е изключително важно, за да се съхрани здравето на бъбреците. Важно е да се знае, че както недостигът на вода, така и прекомерният й прием не са препоръчителни (защото в този случай бъбреците се претоварват).

На ден имате нужда от приблизително 8 чаши вода, равномерно разпределени през целия ден (ако приемате и други течности, като супи, газирана вода или чай, количеството им трябва да бъде приспаднато от препоръчителното).

Много подходяща е минералната вода понеже е обогатена с различни микроелементи, които допълнително спомагат за поддържане на здравето и функцията на органите. Важно е обаче да избирате марки, които са с по-ниско съдържание на натрий.

Айрян

Вече изложихме ползите на киселото мляко за пациентите с диабет. Хубавото е, че тази ценна храна може да бъде консумирана и под формата на разхладителна напитки.

Важно! Не е желателно да добавяте допълнително сол в айряна. Освен това не забравяйте да отчетете калориите в напитката.

Други изключително ценни храни при диабет са: червен лук, червени чушки, малини.

От подправките изключително ценни са: канела, куркума, индийско орехче.

Още по темата:

4.2, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Здравословно хранене при диабет

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАнкетиСнимкиВидеоЗдравни проблемиХранене при...ИзследванияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиПатологияТестовеИсторияБотаникаПсихологияЛайфстайлИнтервютаСпортФизиологияАлт. медицинаДиетиХрани и ястияОрганизацииСпециалистиКлинични пътекиПроизводители