Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Обструктивна и рефлуксна нефропатия Хидронефроза със стриктура на уретера, некласифицирана другаде

Хидронефроза със стриктура на уретера, некласифицирана другаде МКБ N13.1

Хидронефроза със стриктура на уретера, некласифицирана другаде МКБ N13.1 - изображение

При уретралната обструкция настъпва задръжка на урината над стеснения участък, като се повишава пиелокаликсното налягане, бъбрекът трябва да работи срещу повишено съпротивление, с което се уврежда филтрационната му способност.

Така организмът не може да ексректира продуктите на обмяната и се повишават азотните тела в кръвта.

Задържаната урина дилатира пикочните пътища и създава предпозиция за инфекция- пионефроза, с последващ уросепсис и смърт.

Стесняването на пикочопровода с последваща в проксимална посока задръжка на урината се нарича хидронефроза със стриктура на уретера, некласифицирана другаде.

Причините за развитие на стриктура на уретера са различни:

  • Вродено състояние.
  • Развиване на следоперативни сраствания (адхезии) в коремната кухина.
  • Лъчетерапия в областта на корема.
  • Тумор на уретера, ретроперитонеален тумор.
  • Увеличени коремни лимфни възли.
  • Уретероскопия.
  • След бъбречна трансплантация и други.

Клиничната изява на хидронефроза със стриктура на уретера, некласифицирана другаде протича с болка в кръста, ирадиираща към ингвиналната област, намаляване на количеството на отделената урина, появата на кръв в нея, гадене, повръщане, обща отпадналост и други.

Диагнозата хидронефроза със стриктура на уретера се поставя според клиничните данни и резултатите от лабораторни и образни изследвания.

Най-показателни са ехографията на бъбреци, екскреторната урография, компютърноаксиална томография (КАТ) на корем, при които се установява дилатация на пикочните пътища проксимално от мястото на стриктурата и изтъняване на бъбречния паренхим.

Лабораторните изследвания сочат увредена бъбречна функция със завишаване на серумните урея, креатинин и пикочна киселина.

Лечението при хидронефроза със стриктура на уретера е оперативно- цели се премахването на причината за стеснението и поставянето на уретрален стент, за да се осигури доброто оттичане на урината.

3.8, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хидронефроза със стриктура на уретера, некласифицирана другаде МКБ N13.1

ЛЕЧЕНИЕ НА Хидронефроза със стриктура на уретера, некласифицирана другаде МКБ N13.1

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Хидронефроза със стриктура на уретера, некласифицирана другаде МКБ N13.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия