Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Обструктивна и рефлуксна нефропатия Хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение

Хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение МКБ N13.0

Хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение МКБ N13.0 - изображение

Задръжката на уринния поток, в резултат на притискане на уретера на ниво излизането му от бъбречното легенче се нарича хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение.

Това състояние се наблюдава сравнително рядко, но може да доведе до тежки последствия.

При обструкцията настъпва задръжка на урина и разширяване на пикочните пътища и нарушаване на нормалното и пълноценно функциониране на отделителната система.

Етиологията за развитието на хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение е разнообразна:

  • Заклещен камък при нефролитиаза.
  • Заклещен кръвен съсирек.
  • Тумор на уретера.
  • Увеличени лимфни възли.
  • Оперативна интервенция в близост.
  • Лъчетерапия в областта на корема.
  • Травма.
  • Вродена стеноза на уретера и други.

В резултат на обструкцията на уретера настъпва задръжка на урината и дилатация на горните пикочни пътища и бъбречното легенче, повишава се налягането и пиелокаликсната система е принудена да работи срещу съпротивление.

Така се затруднява и гломерулната филтрация. Задържаната урина създава предпоставка за инфектиране и развиване на пионефроза- тежко състояние, най-често завършващо със сепсис и смърт.

Клиничната изява на хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение протича с болка в кръста, ирадиираща към ингвиналната област, често уриниране или обратното стоп на урината (при двустранна хидронефроза), намаляване на денонощната урина под литър за денонощие, поява на кръв в урината, гадене, повръщане и други.

Диагнозата хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение се поставя въз основа на клиничната картина, образните и лабораторни изследвания.

Използват се ехография на бъбреци, нативна рентгенография (за установяване на рентгено-позитивни камъни), КАТ (компютърно-аксиална томография), екскреторна урография (рентгеново-контрастно изследване на пикочните пътища) и други.

При направата им се установява дилатация на пикочните пътища, изтънен бъбречен паренхим, открива се причината за обструкцията.

Лабораторните изследвания показват нарушена бъбречна функция с увеличени урея, креатинин и пикочна киселина.

Лечението на хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение е главно оперативно, като се цели премахването на причината за хидронефрозата.

Може да се постави временен или постоянен уретрален стент или да се направи пиелопластика (хирургична реконструкция на бъбречното легенче).

3.6, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение МКБ N13.0

ЛЕЧЕНИЕ НА Хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение МКБ N13.0

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Хидронефроза с обструкция на уретеропелвикалното съединение МКБ N13.0

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия