Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Обструктивна и рефлуксна нефропатия Хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камъни

Хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камъни МКБ N13.2

Хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камъни МКБ N13.2 - изображение

Хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камък представлява сравнително рядко срещано състояние, което може да доведе до сериозни последици.

Прогресивно разширение на бъбречните чашки и легенче придружено от атрофия на бъбречния паренхим, настъпващо след обструкция по хода на уретера, поради наличие на инклавиран камък в него се нарича хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камък.

Според причините за развитието й, хидронефрозата може да бъде вродена и придобита. Вродената хидронефроза се дължи на нарушение в ембрионалното развитие на бъбреците, уретерите или бъбречните кръвоносни съдове.

Причините вродена хидронефроза могат да бъдат вътреуретерни - поради стеснения на уретера, или извън уретера - свързани с добавъчни съдове, които притискат отвън, фиксирано прегъване, сраствания и др.

Придобитата хидронефроза се наблюдава при бъбречнокаменна болест (нефролитиаза) поради обструкция от конкремент, при тумори на пиело-каликсната система или притискащи отвън, при ретроперитонеална фиброза и др.

Причини за развитието на нефролитиаза са различни- повишено отделяне на литогенни вещества с урината (хипероксалурия, хиперкалциемия, хиперфосфатурия, цистинурия), променено pH на урината, намален прием на течности, застой на урината, инфекция на пикочните пътища и други.

В резултат на рисковите фактори се образуват различни по състав конкременти в пиелокаликсната система на бъбреците, които при определени условия преминават в уретера. Там обтурират лумена на пикочопровода и причиняват стоп на урината, като се повишава налягането в пикочната система проксимално от камъка, дилатират се пикочните пътища и се уврежда филтрационната функция на бъбреците.

Развитието на хидронефрозата преминава през четири стадия:

  • I - стадий - Хидронефроза с хидрокаликоза - непроменена големина на бъбрека, нормална ширина на паренхима, изглаждане на папилите, започващо увеличение на чашките.
  • II - стадий - Пиелоектазия - уголемени чашки, изглаждане на шийките им, чувствително увеличение на бъбречното легенче.
  • III - стадий - Начална хидронефроза - бъбрекът е уголемен, има редукция на паренхима, налице е пълно изглаждане на папилите.
  • IV - стадий - Напреднала хидронефроза - паренхимът е напълно изтънен, при наслагване на инфекция бъбрекът се превръща в „торба, пълна с гной" (пионефроза).

Клиничната изява при хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камъни настъпва остро, обикновено със следните симптоми:

  • Болка в кръста- най-често силна и коликообразна. Може да се разпространява към слабинната област или да обхване целия корем.
  • Кръв в урината (хематурия).
  • Често уриниране.
  • Обща отпадналост, слабост, безапетитие, намаляване на тегло и други симптоми от общ характер.

Освен данните от анамнезата, статуса и лабораторните изследвания, решаващо значение за поставяне на диагнозата хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камъни имат нативната рентгенография на корема, екскреторната урография, ехографията, изотопната нефрография, бъбречната сцинтиграфия, ретроградната уретропиелография, компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс.

Лечението при инклавирал камък в уретера бива консервативно и оперативно.

Консервативното може да се прилага предимно при ранно открита уретеролитиаза, преди настъпване на хидронефроза. Състои се в прием на голямо количество течности, спазмолитици, ултразвукова литотрипсия и други.

Оперативното лечение при хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камъни включва - премахване на конкременти от пиело-каликсната система на бъбрека или от уретера, пиело- и уретеропластика, поставяне на уретерален стент и др.

Задължително е след оперативна намеса да бъдат приложени широкоспектърни антибиотици.

За лечение на симптоматичните оплаквания се прилагат спазмолитици, антипиретици, болкоуспокояващи, уроантисептици, витамини и др.

2.9, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камъни МКБ N13.2

ЛЕЧЕНИЕ НА Хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камъни МКБ N13.2

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Хидронефроза с обструкция на бъбрек и уретер, причинена от камъни МКБ N13.2

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия