Начало Медицинска енциклопедия Лечения Отворена хирургия Хирургично лечение

Отворена хирургия

Отворена хирургия - изображение

Отворена хирургия: По отношение на своята инвазивност хирургическите процедури се разделят на неинвазивни, с минимална инвазивност и инвазивни.

Инвазивните процедури включват пенетрация, инцизия, катетаризация и др., чрез които се прониква в организма. Инвазивна процедура е всяка оперативна интервенция, при която се нарушава целостта на кожата и подлежащите тъкани, за да се стигне до патологично изменената тъкан или орган. Хирургът има директен достъп до патологичната формация, а тъканите в обхвата на оперативното поле са в контакт с външната среда за определен период от време.

Отворената хирургия е свързана с по - големи инцизии и е по - травматична за тъканите в сравнение с лапароскопската хирургия например. Тя изисква повече оперативно време и анестезия в по - голям обем. По - продължителни за пациента са хоспитализацията и следоперативния възстановителен период.

Пример за отворена хирургия са интервенциите върху бъбреци, черен дроб, сърце, мозък. Холецистектомията например може да се извърши и лапароскопски ако съществуват индикации за това.

Още по темата:

3.6, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Отворена хирургия

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияСнимкиЛюбопитноСпециалистиКлинични пътекиИсторияНормативни актовеНовиниЗаведенияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиИнтервютаАнкетиИзследванияОрганизацииНаправления в медицината