Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Остри инфекции на горните дихателни пътища Остър синуит Остър пансинуит

Остър пансинуит МКБ J01.4

Остър пансинуит МКБ J01.4 - изображение

Подробна информация за анатомичното разположение на синусите в човешкия организъм може да прочетете на следния линк:

Анатомия на синусите

Остър пансинуит е заболяване, което се характеризира с възпалителен процес, който ангажира всички синуси. Много често първоначално е засегнат само един от синусите. В по-късните етапи на заболяването останалите синуси биват ангажирани от възпалителния процес по съседство.

Най-често остър пансинуит се развива след недоизлекуван или нелекуван ринит, след остри респираторни заболявания. Етиологичния причинител може да е вирусен или бактериален микроорганизъм. Много рядко това заболяване може да бъде причинено от гъбички, това е възможно ако болният има намалена имунна система, поради провеждане на имуносупресивна терапия по различен повод, като например:

  • лечение с кортикостероиди поради наличие на астма
  • автоимунни заболявания като лупус
  • болни със злокачествени заболявания
  • при лечение на хемолитични анемии
  • болни от СПИН и други

Клиничната картина се владее от силно главоболие, често пъти болните описват главоболието като пулсиращо. Болките се засилват при преместването на главата рязко в различни посоки, но най-силна е болката при рязко изправяне на главата. Други симптоми са: хрема, която може да има слузен, слузно-гноен вид. Температурата много често е силно повишена, но има случи, при които температурата на тялото не се повишава. Болните съобщават също и за болки в очите, повишена сълзливост, нарушения в обонянието и слуха, намален апетит.

Диагнозата остър пансинуит се поставя въз основа на оплакванията на пациента, риноскопия, рентгенова снимка на глава във фас и профил, микробиологично изследване за установяване на етиологичния причинител.

Лечението е комплексно. Ако е изолиран бактериален причинител от микробиологичното изследване, след като бъде определена неговата чувствителност се назначава съответния антибиотик. Антипиретици и нестероидни противовъзпалителни средства се прилагат за облекчаване на симптомите.

3.3, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия