Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Други болести на горните дихателни пътища Полип на носа Полип на носните кухини

Полип на носните кухини МКБ J33.0

Полип на носните кухини МКБ J33.0 - изображение

Полип на носните кухини представлява месести полипоидни маси, които се развиват в лигавицата на носа или околоносните кухини. Те не са ракови образувания. Полипите са различни по размер. Могат да бъдат жълтеникавокафяви или розови на цвят и имат форма на капка. Обикновено се срещат в двете ноздри, могат да растат самостоятелно или на групи. Полипите в едната половина на носа не са чести.
Големите полипи могат да предизвикат затруднения в дишането, загуба на обонянието, запушване на синусите и чести инфекции.

Полип на носните кухини се среща по-често при мъжете, предимно след 40-годишна възраст. Пациенти с астма, чести инфекции на синусите и алергии, както и някои деца с муковисцидоза са по-склонни да развият полип в носа.

Повечето от носни полипи произтичат от страничните стени на носната кухина. Назални полипи, произхождащи от входа на хоаните са изключително редки. Те засягат един или повече параназални синуси, минават през хоаните и ги разширяват и достигат до назофаринкса.

Патогенезата на хоаналния и фарингеалния полип е неизвестна. Развитието им е свързано с хронично възпаление, дисфункция на вегетативната нервна система, както и генетична предразположеност.

Симптомите включват дразнене на носоглътката. Понякога по-големи маси могат да пролабират достатъчно и да могат да бъдат видими през устата. Болният се оплаква от затруднено носно дишане. Понякога от носа изтича воднист секрет. Много рядко заболяването се придружава от сълзотечение и главоболие.

С предна риноскопия може да се установи полип на носните кухини. Със задна риноскопия могат да се видят полипи, разположени на нивото на хоаните. Полипите обикновено изпълват средния носов ход, но при дълготрайност на процеса те може да изпълнят изцяло лумена на носа.

Консервативното лечение на полип на носните кухини се препоръчва при малки полипи. Прилагат се кортизонови препарати. Оперативното лечение се извършва под локална или обща анестезия. По възможност е желателен ендоскопски контрол. С помощта на полипна бримка последователно се екстирпират полипите. За отстраняване на малки полипи може да се използва щипка. Задължително е хистологично изследване на полипозните изменения.

2.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО