Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Хистология Специална хистология Устройство на храносмилателната система Хистологично устройство на панкреаса

Хистологично устройство на панкреаса

Хистологично устройство на панкреаса - изображение

   Строежът на панкреаса показва, че той е типичен паренхимен орган. Покрит е със съединителнотъканна обвивка, от която към вътрешността на този орган се образуват прегради, разделящи паренхима на делчета.

   Междуделчестата съедина тъкан изгражда скелета на органа: капсулата на органа е изградена от уплътнена съединителна тъкан, интерлобуларната тъкан бива по-хлабава, а интерстициалната е хлабава съединителна тъкан.

   Панкреасът има две части: екзокринна и ендокринна.

   Екзокринната част представлява ацинозна жлеза, чийто секрет се излива в началото на дванадесетопръстника.

   Изводният канал има стена, изградена от: лигавица, мускулен слой и адвентиция. Той се разполага по цялата дължина на жлезата и има разколнения за всяко жлезно делче, като всяко крайно делче завършва с жлезен ацин. Жлезните ацини са изградени от високи клетки с пирамидална форма, между които се образуват интерцелуларни каналчета, увеличаващи секреторната повърхност на клетките. Последните имат кълбовидни ядра, които са заобиколени от гранулиран ендоплазмен ретикулум. На апикалният си полюс екзокринните жлезни клетки притежават слабо развити микровили.

   Ендокринна част на панкреаса - към тази част на панкреаса се причисляват Лангерхансовите острови. Те са изградени от ендокринни клетки, обградени от капилярна мрежа и съединителна тъкан. През фенестрираните стени на капилярите, подадат в кръвния ток, отделените от клетките хормони.

   Клетките, които се съдържат в Лангерхансовото островче са няколко вида: 

   - А-клетки, предимно разположени периферно. Те са с неправилна форма и големи ядра. А-клетките отделят хормона глюкагон.
   - В-клетките са малки по размер и образуват основната структура на Лангерхансовите островчета. Тези клетки отделят хормона инсулин, който допринася за усвояването на глюкозата от клетките и тъканите. Ако има недостиг на инсулин се развива заболяването захарен диабет.
   - Д-клетките отделят саматостатин.
   - Д1-клетките отделят VIP, който стимулира работата на панкреаса.
   - РР-клетките отделят активен панкреатичен пептид. 
4.1, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория