Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия

Дорзалгия МКБ M54

Дорзалгия МКБ M54 - изображение

Дорзалгията е понятие, което се използва за дефиниране на всякакъв вид болка в областта на гърба. Тази болка може да има различен произход, да бъде тъпа или остра, да бъде локализирана в различни отдеи на гърба, да бъде с различна продължителност и други.

Към тази рубрика спадат паникулит, засягащ области от гърба или шията, радикулопатия, цервикалгия, ишиас, лумбаго с ишиас, болка в долната част на гърба, болка в гръдния отдел на гръбначния стълб и други. Причините за възникване на тези заболявания са разнообразни и могат да бъдат травматични, дегенеративни промени, възпалителни заболявания и други. Клиничната картина при дорзалгия до голяма степен зависи от съответната нозологична единица. Както споменахме по-горе характерен симптом е болката с различен характер. Освен болка може да се наблюдават още скованост, нарушени движения, изтръпване на крайниците и други.

Диагнозата дорзалгия не представлява трудност в повечето случаи. В някои случаи, определянето произхода и етиологията на болката могат да представляват диагностично предизвикателство.

Лечението на дорзалгия може да бъде консервативно или хирургично. Изборът на лечение зависи от тежестта на уврежданията, локализацията и тяхната етиология. Консервативното лечение се състои в прилагане на обезболяващи препарати, противовъзпалителни средства и други.

3.0, 3 гласа

ВИДОВЕ Дорзалгия МКБ M54

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дорзалгия МКБ M54

ЛЕЧЕНИЕ НА Дорзалгия МКБ M54

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки