Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Друга дорзалгия

Друга дорзалгия МКБ M54.8

Друга дорзалгия МКБ M54.8 - изображение

Медицинско понятие, което обединява всички видове болка, локализирана в областта на гърба е известна като друга дорзалгия. Болката в гърба може да бъде локализирана в областта на шията, гръдния отдел или кръста. Острата и хроничната болка е неприятно субективно усещане, което влияе негативно върху качеството на живот.

Причините за възникване на този вид болка са разнообразни и включват:

Дорзалгията е често срещано заболяване, което се наблюдава при всички възрасти, но зачестява значително след 40 годишна възраст. Въпреки това през последните години се увеличава честотата на дорзалгията при младежите. Спред специалисти тревожната тенденция се обяснява с тежките ученически раници, чиято тежест надвишава механичния капацитет на все още ненапълно развития гръбначен стълб.друга дорсалгия

Друга дорзалгия може да има внезапно начало или да започне постепенно. Болката може да бъде остра и да премине за няколко седмици или да персистира дълго време под формата на хронична болка.

При цервикалгия, ниска кръстна болка или болка в гръдния отдел на гръбначния стълб, болката е локализирана само в определен участък на гръбначния стълб. В други случаи болката ирадира по целия гръб или към някои от крайниците, за такава се приема и болевото усещане при друга дорзалгия. Болката може да бъде придружена от усещане за парене, изтръпване и слабост на някои от крайниците.

друга дорзалгия

Диагнозата на друга дорзалгия се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Осъществяват се и някои лабораторни и образни изследвания, като:

Лечението на друга дорзалгия може да бъде консервативно или хирургично. Изборът, а и методът на лечение зависи от етиологията на заболяването, локализацията и тежестта на уврежданията. Консервативната терапия се провежда с обезболяващи лекарствени средства, противовъзпаилтелни средства, рехабилитация и физиотерапия.

3.6, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Друга дорзалгия МКБ M54.8

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.spine-health.com/conditions/spine-anatomy/thoracic-spine-anatomy-and-upper-back-pain

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия