Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Други системни увреждания на съединителната тъкан Ревматична полимиалгия

Ревматична полимиалгия МКБ M35.3

Ревматична полимиалгия МКБ M35.3 - изображение

Ревматична полимиалгия представлява възпалително заболяване на опорно-двигателния апарат. Характерно за ревматичната полимиалгия са силни болки в мускулите на шията, раменете, кръста и таза. Рядко се срещат и оплаквания, които засягат ръцете, отичане на китките и глезените. Наблюдава се обща скованост на тялото.

При лабораторно кръвно изследване се регистрира повишаване на показателите за налично възпаление. Ремисия на заболяването настъпва при терапия с глюкокортикоиди. Ревматичната полимиалгия е характерна за възраст над 50 години.

Болните развиват мускулна слабост, най-вече дължаща се на съзнателното избягване на напрягане на мускулите, заради силната болка и скованост. Заболяването изисква продължително лечение, от порядъка на 2-4 години. Болката при ревматичната полимиалгия може да бъде много силна и внезапна или хронична.
По статистични данни в САЩ 700 на 10 000 души над 50-годишна възраст, страдат от заболяването. По-типично е за жените.

Предполага се, че причините за ревматичната полимиалгия се дължат на имуннологични нарушения. Не се изключват генетични фактори и влияние на околната среда, например алергия към пера и екстременти на птици. Не без значение е процесът на остаряване на организма.

Установено е, че ревматичната полимиалгия се предава по наследство и се проявява, особено при имунно дефицитни състояния и среща с вируси. Конкретно със заболяването се свързва аденовирусът, водещ до инфекции на горните дихателни пътища и парагрипния вирус.

Смята се, че рисков фактор за заболяването е и гигантоклетъчният артериит. Рискът от заболяване при жените над 50-годишна възраст е два пъти по-висок, в сравнение с мъжете, особено при страдащите от гигантоклетъчен артериит (синдром Хортон-Магат-Браун).

Симптомите при ревматичната полимиалгия са болезненост и скованост на мускулите в областта на раменете, шията и кръсто-тазовата област. Болката се усилва при движение и отслабва в състояние на покой. Ограничена е подвижността на раменете и таза. При продължително протичане се наблюдава атрофия на мускулите. Наблюдават се още обща слабост и бърза уморяемост, влошаване на апетита, понижаване на теглото, наличие на анемия, повишаване на температурата на тялото, трудно справяне с изпълнението на обикновени битови действия – ресане, обличане, ставане и др.

3.8, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ревматична полимиалгия МКБ M35.3

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ревматична полимиалгия МКБ M35.3

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ревматична полимиалгия МКБ M35.3

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки